Потпуни КОЛАПС на тржишту нафте: Забележен ИСТОРИЈСКИ МИНИМУМ, цена отишла У МИНУС!

Potpuni KOLAPS na tržištu nafte: Zabeležen ISTORIJSKI MINIMUM, cena otišla U MINUS!

20 aprila 2020

PRAVI SPEKTAKL se desio na naftnom tržištu danas.

Cena majskih fjučersa za sirovu naftu „VTI“ prvi put u istoriji postala je negativna. Prema podacima sa Londonske berze cena je iznosila -0,75 dolara po barelu.Ranije danas, nafta je skliznula na čak 1, 34 dolara za barel, što je pad od 94 odsto. Najgore, nema naznaka da će se nešto uskoro promeniti.

Ceo dan sve oči brokera, naftaša i investitora bile su uprte u grafikon koji je neumoljivo pokazivao silaznu putanju. Jutros, nafta je koštala 15 dolara, da bi tokom dana padala i padala. Upravo je pala na samo 1 dolar.

Kriza sa koronom smanjuje potražnju, a proizvođačima ostaje malo mesta za skladištenje svih viška barela sirove nafte.

Cene nafte pale su 78 odsto danas, što je najniži nivo od kada se 1983. otvorio trgovanje naftnim fjučersima. Prodaja se delom može pripisati tržišnoj mehanici. Većina investitora se već fokusira na junski ugovor, smanjujući obim trgovanja. Terminski ugovori za „VTI“ naftu, za isporuku u maju, pali su za 2,62 dolara ili za 14 procenata, na 15,65 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u 1:42 časova po GMT, izveštava Rojters.

Sutra je poslednji rok za ugovaranje kupovina na terminskom tržištu za majske isporuke. Cena junskih ugovora, kojima se sve aktivnije trguje, pala je za 1,28 dolara ili za 5,1 odsto, na 23,75 dolara za barel.

Tržište nafte je pod velikim pritiskom zbog serije izveštaja o slaboj potrošnji goriva i mračnih prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energetiku.

Količine nafte na zalihama u SAD, pre svega u Kušingu u Oklahomi, glavnom distribucionom centu za WTI naftu, iz dana u dan su sve veće zbog pada potražnje.

Smanjenje proizvodnje “crnog zlata” zemalja članica OPEK-a i njenih saveznika, poput Rusije, treba da startuje od maja.

Neformalna naftna alijansa nazvana OPEK+, postigla je dogovor o rezanju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno kako bi zaustavila poplavu ponude na tržištu uzrokovanu padom narudžbina zbog vanrednog stanja uvedenog širom sveta u borbi proti pandemije Covid-19, što je posledicu imalo smanjenje potrošnje goriva i privrednih aktivnosti.

(Telegraf)

KOMENTARIJedan komentar

  1. doktrina soka says:

    Da,ali su dans cene nafte pocele da e dizu za sada 35,5$,kako je Kina otkupila americke obveznice za 1,5 milijardu duga kao i mnoge zapadne zemlje u ameridkoj orbiti koje nemaju naftu,medu kojima je i VB.Novi petro dolar je uspostavljen,a sad slijede i zemlje BRIKSa,svi cekaju da se ameridka privreda pokrene a tada prestaje i pandemija KOVID 19. I privreda se okrece za 180 stepeni proizvodi se sto ima prodaju,a ne lagerovanje i lobiranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *