ПОТПУНИ КРАХ: Бајденова турнеја по Блиском истоку није успела – НИКО НЕЋЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ

POTPUNI KRAH: Bajdenova turneja po Bliskom istoku nije uspela – NIKO NEĆE PROTIV RUSIJE

19 jula 2022

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden vratio se iz strateški važnog regiona Bliskog istoka manje-više praznih ruku.Susreti sa tradicionalnim saveznicima Vašingtona, Izraelom i Saudijskom Arabijom doneli su samo šture najave zbližavanja u odnosu prema glavnom regionalnom rivalu Iranu, koji opet svojim približavanjem Rusiji i Kini takoreći anulira Bajdenov pokušaj da dve konkurentske sile istisne s Bliskog istoka.

Još gore su okončane Bajdenove nade da će u Džedi pronaći rešenja za jedan od svojih najvećih političkih problema kod kuće, visoke cene gasa i nafte.

Bajden se nadao da tradicionalna bliskost sa saudijskom kraljevinom predstavlja put kojim bi mogao da ublaži nezadovoljstvo Amerikanaca zapalih u finansijske muke. Ali, susret nije dao nikakve garancije za njemu preko potrebno povećanje proizvodnje nafte. Štaviše, Rijad je povećao uvoz crnog zlata iz Bajdenu neprijateljske i sankcijama okovane Rusije, koja Saudijskoj Arabiji daje, pritom, popust na naftu.

Usred široko rasprostranjene inflacije u SAD, visoke cene gasa i namirnica predstavljaju veliku političku odgovornost za Bajdenovu Demokratsku stranku, samo nekoliko meseci uoči ovogodišnjih izbora na sredini mandata koji odlučuju da li će uspeti da „zadrže“ Kongres. Visoke cene su Bajdenu postale, a sada i ostale, trn u oku, pa mu nije preostalo ništa doli optimistički stav da će regionalni lideri uskoro preduzeti akciju, s obzirom da je sledeći sastanak OPEK početkom avgusta.

Bajden je pokušao i da potvrdi i američko liderstvo na Bliskom istoku, obećavši da će njegova administracija ostati aktivno angažovana usred strahovanja da bi Kina i Rusija mogle brzo da popune vakuum. Upravo zbog toga, Bajden je bio pod pritiskom da učini više da se suprotstavi Iranu u regionu koordinisanom strategijom među saveznicima. Bajden je u više navrata obećao da će osigurati da Iran ne nabavi nuklearno oružje, rekavši da veruje da je diplomatija i dalje najbolji način da spreči Teheran da ga dobije.

Njegovi izraelski domaćini bili su, međutim, u najboljem slučaju skeptični. Izraelski premijer Jair Lapid je odbacio još jedan nuklearni sporazum kao sredstvo za sprečavanje Irana da nabavi nuklearno oružje:

– Reči ih neće zaustaviti, gospodine predsedniče. Diplomatija ih neće zaustaviti. Jedina stvar koja će zaustaviti Iran je da zna da će, ako nastave da razvijaju svoj nuklearni program, slobodni svet upotrebiti silu. Jedini način da ih zaustavi je da stavimo na sto verodostojnu vojnu pretnju – rekao je Lapid.

Bajden nije isključio upotrebu sile, ali u toj pretnji nije bilo entuzijazma.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    SAD, Britanija i Nemačka podržavaju ukrajinski nacionalizam. Kako se zapadna imperija laži od navodnih globalista i neoliberala pretvorila u labavu konstrukciju koja podržava jedan primitivni nacionalizam? Uz to, ukrajinski nacionalizam ima neskriveni oblik nacizma koji se poziva na istorijsko nasleđe Stepana Bandere, Romana Šuheviča i ostalih ukrajinskih kolaboracionista s Hitlerom u 2. svetskom ratu. Neka nam Ameri i njihove marionete razjasne tu priču.

  2. Rostand says:

    Bravo kulak,to je pitanje svih pitanja.Tobože globalisti i internacionalci,a podržavaju najgori naci šovinizam gdje im to odgovara.Ista priča je i na Balkanu,svi smiju biti i nacisti i krvožedne džihadlije,najgore šovinjare,jedino Srbi ne smiju biti ni Srbi,a kamoli da imaju neki nacionalni interes.Samo se nadam da ova naci žoharska banda neće još dugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *