ПОТПУНИ РАСПАД СИСТЕМА У ЕУ: Брисел открио шта се дешава у земљама ЕУ

POTPUNI RASPAD SISTEMA U EU: Brisel otkrio šta se dešava u zemljama EU

23 januara 2021

(foto: Pixabay)

Zemlje članice EU mogu da vode pregovore s kompanijama čije vakcine EU ne kupuje centralizovano, uključujući rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštio je na brifingu u Briselu predstavnik Evropske komisije povodom registracije ruske vakcine u Mađarskoj.Kako je ranije saopšteno, pored ruske vakcine u Mađarskoj je odobrena i vakcina „AstraZeneka“, a sredinom januara je iz administracije premijera saopšteno da je postignut dogovor s kineskom kompanijom „Sinofarm“ o kupovini vakcina. U Mađarskoj se primenjuju i vakcine „Moderna“ i kompanije „Fajzer“ koje su odobrene i na nivou EU.

„Cilj naše strategije vakcinacije jeste da se ostvari diversifikacija. U tom kontekstu paralelni pregovori s kompanijama s kojima smo već zaključili ugovore nisu dozvoljeni, ali države članice, ako žele, mogu da vode pregovore i zaključuju ugovore o isporukama vakcina koje nisu deo našeg paketa“, rekao je predstavnik EK.

On je dodao da se nabavka tih vakcina, koje nisu dobile odobrenje evropskog regulatora, sprovodi po određenoj proceduri i na odgovornost te određene države.

„Takve vakcine ne smeju da se primenjuju izvan granica te zemlje i za to odogovornost snosi ta država“, poručuju iz Brisela.

KOMENTARI4 komentara

 1. test01 says:

  Jednom recju - KORONA FASIZAM je na delu !!!

  • Dr says:

   Predstava je završena, korona ide u otpad.

 2. Vlad Cepeš says:

  A srBski narod kaže - u jevropi LUD ZBUNJENOG i u dane vikenda.

 3. Kosovac says:

  Ja se zalažem za slobodnu trgovinu vakcinama. Naravo, one bolje vakcine da imaju i veću cenu, to je pravedno. ………………..Ali nigde nisam video garanciju da neka vakcina nema ugrađen mikro čip.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *