ПОТПУНИ СЛОМ: Етихад напушта Ер Србију?

POTPUNI SLOM: Etihad napušta Er Srbiju?

4 maja 2018

Sudbina srpske nacionalne aviokompanije biće rešena ovog leta, a posle potpunog sloma Etihadovih investicija u Evropi pitanje je da li će nacionalna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata ostati partner srpske države u Er Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je optimista. Ali, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponudio vrlo neubedljivo uveravanje da je sve u redu. Naime, petogodišnji ugovor srpske vlade i Etihada kao vlasnika Er Srbije ističe 1. januara 2019. Prema slovu ugovora, ako jedna strana ne želi da on automatski bude produžen na još pet, dužna je da do 1. jula ove godine pisanim putem obavesti partnera da izlazi iz posla.

– Voleo bih da se Etihad ne povuče iz Er Srbije i nadam se da neće. To je sve što mogu da kažem. Koliko znam, održan je sastanak Nadzornog odbora nedavno i rekli su mi da je sve u redu. Ako oni (Etihad) odluče da se povuku, Er Srbija će preživeti i biće u mnogo boljem stanju nego što je to bio Jat – rekao je predsednik Srbije.

Njujork neisplativ

Komentarišući liniju Er Srbije iz Beograda za Njujork, Vučić je odgovorio:

– Možete li da zarađujete novac na ruti za Njujork? Pa, naravno, da ne možete. To ćemo moći tek za godinu ili dve, odnosno za tri do pet godina od uspostavljanja linije. Međutim, ova linija je važna zbog brenda i imidža kompanije.

Upitan da li Vlada traži novog strateškog partnera za aviokompaniju, Vučić je odgovorio:

– Ne tražimo nikoga. Mi imamo partnera. Ne pokušavamo da se rešimo dobrog partnera.

Međutim, malo toga je u redu i u Etihadu i u Er Srbiji. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je posle osnivanja 2003. pokušala da se nametne na tržištu kupovinom propalih kompanija mahom u Evropi i umrežavanjem saobraćaja preko svog čvorišta u Abu Dabiju, kao konkurencija daleko uspešnijem Emirejtsu iz Dubaija i Katar ervejzu iz Dohe.

Ali, velike evropske akvizicije su propale. Er Berlin je bankrotirao i prestao da postoji, švajcarski Darvin erlajn takođe, a Etihad se povukao i iz Alitalije, koja ima ogromne gubitke i preživljava zahvaljujući pozajmicama italijanske vlade, a ni to ne može još dugo. Imaju još investicije u Er Sejšelima, Virdžin Australiji i indijskom Džet ervejzu, ali je Evropa bila glavna investicija Etihada u pokušaju da se probije na najbogatije tržište.

Uštede na sve strane

Etihad i sam bitno menja poslovanje. Posle izlaska iz Alitalije, Darvina i Er Berlina, naložene su značajne uštede, od prizemljivanja dela flote, snižavanje kvaliteta dela usluga u avionu i prizemljivanja dela flote, kao i gašenje linija prema Ho Ši Minu, Edinburgu, Entebeu i Pertu.

Čitav koncept je od starta bio problematičan. Etihad je napustio Džejms Hogan, koji je plan i osmislio, a i s čela Er Srbije je otišao Dane Kondić koga je upravo Hogan doveo. Er Srbija formalno ostvaruje dobit, ali je to poprilična matematička igra jer u profit od nekoliko miliona evra uračunavaju i državnu pomoć, direktnu i indirektnu, koja se meri u desetinama miliona evra, o čemu je nedavno izvestila i ekipa Insajdera u opsežnom istraživanju emitovanom na televiziji N1.

I sam Etihad je 2016. godinu završio u minusu od dve milijarde dolara i naloženo je detaljno pretresanje rada kompanije. Od svih akvizicija u Evropi aktuelna je još samo Er Srbija, posao koji je sklopljen umnogome zahvaljujući ličnom prijateljstvu šeika Mohameda bin Zajeda i predsednika Aleksandra Vučića. Da li će prijateljstvo biti jače od ekonomske računice, pokazaće se vrlo brzo, u julu ili najkasnije krajem godine.

(Vesti)

KOMENTARI5 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Sada će dramoser opet da govori kako je ovo posao veka. Srbijo neka ti je bog u pomoći pored ovakve vlasti.

 2. Lemi says:

  Letovii sa Etihadom iz Australije bili su veoma povoljni ako ne i upola cene. Ljudi su masovno isli i jos uvek idu ovim letovima i bas bi bila steta da prekinu saradnju.

 3. Velika Metla says:

  Eeeeeee,rekoše esenesovci da napredna Srbija "napreduje"! Hahahahahahahaha..............! Svakom post 5.oktobarskom neuspehu se radujem! A očigledno sam mnogo i dugo radostan!

 4. Adolf says:

  Lufhansa je mama!

 5. srecko says:

  koliko dobro posluju je dokaz da posle 50 godina postojanja Er Srbija zatvara prestavnistvo u Amsterdamu i otpusta sve svoje radnike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *