ПОТРЕС КОЈИ ЋЕ УЗДРМАТИ ЕВРОПУ: Русија је дала пасоше Доњецку јер рат и распад Украјине долазе! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

POTRES KOJI ĆE UZDRMATI EVROPU: Rusija je dala pasoše Donjecku jer rat i raspad Ukrajine dolaze! EVO ŠTA SE DEŠAVA

29 aprila 2019

Najvažnija tema medija u sadašnjem trenutku je vest o potpisivanju od strane predsednika Ruske Federacije, Uredbe o davanju ruskog državljanstvo za građane Donbasa pod pojednostavljenoj proceduri.

Piše: Alexander Zapolskis

Imajući u vidu kompleksnost pitanja, talas svih vrsta pretpostavki se već pojavio oko njega.

U Ukrajini se većina komentatora slaže oko priče o perfidnom odbijanju Moskve da ispoštuje uslove sporazuma iz Minska.

Porošenko je apelovao na Sjedinjene Države i Evropsku uniju tražeći da odmah pojačaju sankcije protiv Rusije kako bi odbile agresiju. Zelenski je govorio više racionalno, ali u stvari u istom smislu: Donbas je Ukrajina! Rusija je navodno sa takvim korakom prepoznata kao država agresor.Ništa manje masovno na internetu nisu teorije svih vrsta. Navodno, sa ovim korakom, Moskva je otvoreno počela pripreme za proglašenje Novorosije.

Bilo je mnogo izveštaja “iz tajnih izvora u Donbasu (LDNR)” da će se ruski pasoši najpre podeliti zvaničnicima i vojnim komandama republika kako bi se olakšala njihova evakuacija u Rusiju “kada sve počne”.

Nijedna od novih priča, predaja Novorosije, kao ni njeno vraćanje u Ukrajinu, kao i odbacivanje sporazuma iz Minska, nisu ni blizu. Situacija je potpuno drugačija.

Na primer, u Transkarpatiji, Ukrajinci masovno uzimaju mađarske pasoše za sebe i, osim tihog gunđanja Kijeva, proces ne izaziva nikakvu posebnu reakciju.

Mađarski premijer Viktor Orban se čak sastao sa Porošenkom kako bi razgovarao o bilateralnom sporazumu o ovom pitanju. Štaviše, Apelacioni sud regiona Zakarpatije dozvolio je građanima zemlje da pređu granicu kako bi zamenili pasoše. Od oktobra 2016. godine, Poljska se ponaša na veoma sličan način.

Dakle, činjenica uvođenja posebne procedure za izdavanje ruskih pasoša nije povezana sa agresijom. Međutim, ne treba misliti da se u sadašnjim uslovima takva akcija šefa ruske države može postići upravo tako, bez razloga. Ima samo veoma ozbiljno i više nego jasno značenje.

Biračko telo Ukrajine pokazalo je totalno razočaranje ne samo u Porošenka, već i u celu aktuelnu političku elitu Ukrajine. U poređenju sa njim, čak je i profesionalni komičar definitivno bolji.

Ali ova medalja ima manu. Svaka nacija zaslužuje svog vladara – prikladno je rekao Sokrat. To se jasno vidi iz analize obećanja Zelenskog, koji se sada smatraju njegovim političkim programom . To samo pojednostavljuje najčešće citirane ukrajinske snove o čudu. Porazite korupciju. Da se ​​postigne univerzalna pravda i jednakost svih pred zakonom. Rešite problem Donbasa.

Ako se sve ostalo može ostaviti iza scene, onda Donbas sada ponovo postaje problem. Rat zahteva akciju, a novi lider, po definiciji, mora radikalno da se razlikuje od svog prethodnika.

Obećanja Zelenskog da će pronaći i kazniti one koji su „počeli rat“ su prazna. Za to je potrebno zatvoriti sve sadašnje iz vlasti u Ukrajini, uključujući ne samo Avakova, već i sve lokalne oligarhe, uključujući i Kolomoiskog. A ko će to učiniti?

Međutim, još važnije. Rat je izbio zbog radikalizacije principa “Ukrajina nije Rusija”, tako da se može završiti tek nakon što se od nje odustane. Kako se to radi? Isplatite sve koji su povezani sa „desnim sektorom“? U zemlji ih ima više od pola miliona. Da sudimo svim onima koji su se borili u ATO i sada se bore u EP? Ovi, uzimajući u obzir rotacije i mnoštvo mobilizacionih talasa, više puta su prošli kroz vojsku. Da ih osudite za šta, za izvršenje državnih naloga?

Prema raznim procenama, dobrovoljački pokret obuhvatio je do 4 miliona ljudi. I potpuno je neshvatljivo kako onda rešiti situaciju sa sadašnjim sastavom SBU-a i drugim državnim specijalnim službama.

Ako idete po prvoj opciji, onda ćete morati da odvučete barem svakog trećeg Ukrajinca na sud. A onda, ako se rat prizna pogrešnim – ukrajinska država postaje obavezna da nadoknadi svima za njene posledice.

Govorimo barem simboličnim novčanim iznosima za popravku svega oštećenog od bombardovanja i artiljerijskog granatiranja. A ovo je najmanje desetak godišnjih budžeta države. S obzirom na trenutne dugove MMF-a, Ukrajinci će se definitivno složiti da žive četvrt veka, bez lekova i drugih socijalnih garancija, samo da bi platili kompenzaciju Novorusiji? Ozbiljno?

Iz ovoga se ispostavlja da Zelenski nema alternativu. Totalno. On se uzdigao na mesto predsednika na vrhu popularnih fantazija, a možda čak i neko vreme “razbije sistem” za zabavu publike, ali on nema čak ni slobodu delovanja u bilo kom ključnom geopolitičkom pitanju.

Tako da on, ili osoba koja je zaista stoji iza njega, nema odstupnicu i zato je ruski predsednik potpisao uredbu o pojednostavljenoj proceduri za izdavanje ruskih pasoša građanima LDNR.

Rusija ne namerava da se povuče bilo gde i neće se predati . Bez obzira na to koliko će ljudi dobiti ruske pasoše – 50 hiljada, 500 hiljada ili par miliona. Ni ritam procesa, ni pokušaj da se Moskva optužuje za navodno napuštanje sporazuma iz Minska.

Sa svojim sadašnjim korakom, Moskva je rekla – pokušaj da se pokrene rat protiv Donbasa završiće tragično za onoga ko to počne.

Rusija će jako udariti. Rezultat Ukrajina neće moći podneti.

Tako je Kremlj pokazao pokrovitelju novog predsednika Ukrajine, šta će se dogoditi.

Kroz raspad Ukrajine u sadašnjem obliku sistem će biti promenjen. Sa svim posledicama.

Da bismo ga popravili, izdaćemo pasoše.

(Vebtribune)

KOMENTARI8 komentara

 1. pravda says:

  Rusija obavezno da uzme KIJEV jer je njen i bijo. I jednom za svagda da zna ko su BANDEROVCI ,i da ih istera iz Ruske drzave ,u protivnom ako ostanu banderovci ,rusi ce proci kao sto su prosli SRBI sa USTASAMA.Srbi su im dva puta stvorili drzavu 1918 i 1945 ,u znak zahvalnosti ustase poklase SRBE ,i jos taj pokolj proslavljaju ,e tako da se nebi desilo Vama BRACO RUSI ,ogledajte se na nasa iskustva. Zivela Rusija,ziveo bratski ruski narod.

 2. miros says:

  Veoma tacna i precizna i reklo bi se dubinski skenirana analiza celokupne situacije oko Ukrajine i Donbasa.Zaista dobro uradjena teorija sta ce biti ako bude moralo biti.Zaista mi je zao svog tog naroda tamo koji treba da zivi a ne da gine zarad zatupljenih moralnih nakaza koje mrze Rusiju organski i iz dna duse.Rusi se nikad ne predaju bas kao i mi Srbi i iz toga proizilazi da Ukrajinci ako imalo vole sami sebe treba da odustanu od svake vojne opcije u vezi sa Donbasom jer samo lepa i iskrena rec i gvozdena vrata otvara a gosp. Putin dobro poznaje ovaj proverbalni izraz ako sudimo po onome sto je do sada on licno postigao na medjunarodnom nivou.Ako gresim neka me neko slobodno ispravi!!!!!!??????

 3. Kulak says:

  Praktično svi će uzeti rusko državljanstvo.Ako ukrajina izvrši agresiju na Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku to će u prvom sledećem slučaju značiti napad na državljane Rusije.Da,Rusija će tada morati da udari.JAKO.A neonacisti banderovci koje su Ameri privremeno instalirali na vlast u Kijevu,neće moći da prežive taj udarac.

  • Željko says:

   @Kulak Pojma vi nemate!! Ukrajinci sa ukrajinskim putovnicama imaju viznu liberalizaciju i da mogu pola Rusije bi uzelo ukrajinske putovnice! Otiđite mali iz Srbije na Zapad, primjerice Njemačku, iznenadili bi se koliko Rusa živi i radi u Njemačkoj, a i Srba!!

 4. Slobodanka says:

  Mogu i da se dogovore o održavanju ponovnog referenduma u DNR i LNR. Ali Zelenski će imati velikih problema sa ukro-nacistima ako na to pristane. Dana 11. maja 2014. godine u DNR je sproveden referendum o nezavisnosti republike. Na tom referendumu učestvovalo je 75% stanovnika Donjecke oblasti, od kojih se gotovo 90% izjasnilo za nezavisnost Donbasa. „Spremni smo da ponovo održimo takav referendum“ – naglašavao je Aleksandar Zaharčenko nekadašnji predsednik DNR.

 5. Zoran says:

  Radi kao Albanija sa Kosovom.

  • Velika Metla says:

   Zoran,e svašta od tebe! Kosovo i Metohija nije nikada bilo albansko,niti će,a Kijev i cela ta komunjarska tvorevina zvana "Ukrajina"jeste bila i biće kolevka današnje Rusije! Znači,neuporedivo ti je poređenje!

  • Slobodanka says:

   Ovo što Putin radi to je kao kad bi mi sad nastojali da vratimo Skadar i još da u njemu još uvek ima Srba tj. slovenskog življa. Harkov, Donjeck, Lugansk, Herson, Nikolajev, Odesa - oni u carska vremena nisu bili deo Ukrajine, ali su ko zna zašto predati Ukrajini 1,5 vek kasnije posle Oktobarske revolucije. Novorusija jeste istorijska oblast severnog Crnomorskog primorja koja je prisajedinjena Ruskoj Imperiji posle rusko-turskog rata u drugoj polovini 18. veka (1768—1774). Osmanska imperija je poražena u tom ratu i zatim došlo je do njenog velikog slabljenja. Rusija je tada sebi obezbedila izlaz na Crno more, ali i pravo da se meša u unutrašnju politiku Turske po pitanjima zaštite hrišćanskih naroda što će biti značajno i za naše konačno oslobođenje od Turaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *