ПОТРЕС НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Ко ће сад представљати политичку вољу Срба

ПОТРЕС НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Ко ће сад представљати политичку вољу Срба

14 маја 2023

Три лидера Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић саопштили су данас јавности да су донијели одлуку да њихове странке иду даље различитим путевима ка истом циљу — помиреној Црној Гори. Аналитичари постављају питање ко ће највише профитирати од разлаза ДФ, након 11 година борбе против режима Мила Ђукановића.

Аналитичар Стефан Ђукић каже за Спутњик да оно што смо данас видјели њему више личи на договорено раздруживање ДФ, него на растурање тог политичког савеза.„Оно што се показало на политичкој сцени у Црној Гори током 2023. године је да више код бирача не пролазе старе приче, много тога се помијенило и странке морају да се прилагођавају. Мило Ђукановић је отишао са политичке сцене, и читав низ његових старих сабораца из ДПС-а, није више на изборним листама — Дамир Шеховић из СД, Рашко Коњевић и Драгиња Вуксановић Станковић из СДП…. Наравно да се прича да је узрок раздрживања ДФ препирка око састављања изборне листе, али што год да је разлог, мислим да је то добро, јер се даје шанса појединим партијма да се изборе за наклоност, али и бирачима да могу да искажу коме дају подршку”.

Шанса да се искаже политичка воља Срба

„Ово је шанса за НСД и НДП да буду аутентични представници политичке воље Срба у Црној Гори и да играју сличну игру као Бошњачка странка, само на много већем нивоу и са већом подршком бирача. Да ли ће им то поћи за руком, видјећемо, јер Срби гласају и за Демократе и Покрет Европа сад“, каже Ђукић за Спутњик.

Он истиче да је највеће искушење пред Покретом за промјене, јер се већ дуго прича како има мању подршку од онога колико има учешћа у власти, како у Скупштини, тако и у државним органима.

„Али ово је и прилика за ПЗП да покаже како има стварну подршку и ако успије да оствари цензус и уђе у Скупштину, и са те позиције дјелује аутономно, а и да се расчсти прича како ПЗП није добијао подршку амбасада Квинте, јер су њима сметали НСД и ДНП“, каже Ђукић.

Саговорник Спутњика истиче да ће краткорочну корист од распада ДФ имати Демократе, ПЕС и УРА.

„Дугорочну корист могу имати сва три конституента досадашњег ДФ, јер је код бирача евидентан замор од лидера тог фронта, дакле, шанса је да представе нове младе лидере који ће донијети нешто ново, јер су неки политичари на црногорској сцени истрошени“, поручује Ђукић.

Распад ДФ-а два дана пред предају изборних листа

Новинар Младен Стојовић за Спутњик каже да чињеница да је гашење Демократског фронта објављено два дана прије последњег рока за предају листа указује да није ријеч о разлазу који је планиран од стране свих конституената.

„Дакле, ако је неко планирао овакав епилог то је онај ко трпи мању штету, или евентуално иде стазом на којој може да профитира. Из тога се намеће закључак да је овакав расплет прије свега последица одлуке Милана Кнежевића и врха ДНП-а која је била најављена његовом изјавом да ДФ више неће бити дом за збрињавање исподцензусних странака. Радикално скраћивање досега ПзП-у, међутим, била је црта преко које Медојевић није желио да пређе, а како је он оснивач ДФ-а, са Андријом Мандићем и НСД-ом, блок више није могао да опстане, бар не под тим брендом”, каже Стојовић.

Према његовом мишљењу, с обзиром да су потписи скупљани под фирмом ДФ-а, за очекивати је да ће заједнички наступ имати три преостала конституента – НСД, ДНП и Радничка партија.

„У некој следећој итерацији, не очекујем да ће овај састав бити на окупу јер су НСД и ДНП партије различитог идеолошког профила, али и, као последица тога, различитих стратешких партнера. Није тајна да Милан Кнежевић слови за омиљеног политичара званичног Београда, односно Александра Вучића, док Андрија Мандић и НСД имају стратешке савезнике у Милораду Додику и Бањалуци, али и конзервативним политичким центрима и на истоку и на западу. То су два суштински различита политичка концепта и за очекивати је да у некој следећој итерацији наступају самостално, а да буду коалициони партнери у постизборним фазама”, коментарише Стојовић за Спутњик.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. VRSK says:

    Samo Leposavić može da ujedini Srbe u CG ove tri budale su više uradili za Mila nego što su pomogli Srbima u CG.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u