ПОТРЕС У ЕВРОПИ: Четврт милиона Аустријанаца потписало петицију за излазак из ЕУ!

POTRES U EVROPI: Četvrt miliona Austrijanaca potpisalo peticiju za izlazak iz EU!

4 jula 2015

austria-eu-petition-exit 5Više od 260.000 Austrijanaca potpisalo je peticiju za izlazak Austrije iz Evropske unije, pa parlament ove zemlje mora da pokrene diskusiju o eventualnom referendumu na tu temu.

Prema austrijskom zakonu, debata o potencijalnom referendumu mora se provesti ukoliko je zatraži najmanje 100.000 ljudi.

Peticiju o potencijalnom izlasku iz EU pokrenula je Inge Rušer, penzionisani prevodilac. On je i pre pokušavala da dobije potpise, ali tada odziv nije bio veliki.

Pročitajte još:

Gladni i siromašni dižu revoluciju u Evropi

POBUNA U EVROPI: Četiri zemlje ukidaju sankcije Rusiji

Zašto se proameričke zemlje u Evropi okreću Rusiji?

Mediji procenjuju da su, zbog krize koja potresa Grčku, Austrijanci postali mnogo skeptičniji prema Evropskoj uniji.

Austrija spada u bogatije zemlje Evropske unije – nezaposlenost iznosi svega 4,3 odsto, što je najmanja stopa od svih zemalja EU. Takođe, Austrija je jedna od 11 najbogatijih zemalja na svetu po pitanju BDP-a.

Sličan referendum najavljen je u Velikoj Britaniji za 2017. godinu, a inicirao ga je premijer Dejvid Kameron. Za sada, čak 38 odsto Britanaca podržava izlazak iz EU, dok je 44 procenta protiv napuštanja.

To je pokrenulo debatu o referendumu u još nekoliko zemalja. U Danskoj je tesnu pobedu u anketi odnela većina koja se zalagala za ostanak u Uniji, a odnos snaga u procentima bio je 52:48.

U Irskoj je veći broj stanovnika zadovoljan članstvom, te je ostanak u EU u anketi podržalo dve trećine ispitanika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *