ПОТРЕС У НАТО ПАКТУ! Најважнији генерали једне чланице поднели оставке

POTRES U NATO PAKTU! Najvažniji generali jedne članice podneli ostavke

10 oktobra 2023

Načelnik generalštaba poljske vojske general Rajmund Andžejčak i komandant operativne vojne komande general Tomaš Pjotrovski podneli su ostavke, saopštila je danas poljska vojska.

Kako su preneli poljski mediji, juče su u Kancelariju predsednika poslate prijave za ostavke oba komandanata.Poljski mediji su objavili da postoje povišene tenzije između ova dva visoka oficira i poljskog ministra odbrane Mariuša Blaščaka, prenosi AP.

Kako je preneo, „Žečpostpolita“, sukob tinja od maja.

Naime, Blaščak je javno kritikovao Pjotrovskog zbog reakcije vojske na zalutali ruski projektil, koji je u decembru prošle godine pao u jednoj šumi u Poljskoj, navodeći da ga Pjotrovski nije obavestio o tom incidentu i da vojska nije uspela da pronađe projektil koji je kasnije slučajno otkrio jedan civil.

Takođe, prema medijskim izveštajima, ministar odnedavno drži Pjotrovskog podalje od operativnih odluka kao što su jačanje odbrambenih kapaciteta na granici sa Belorusijom i evakuacija Poljaka iz Izraela nakon napada Hamasa, prenosi Tanjug.

Ostavke su usledile pet dana pre ključnih, parlamentarnih izbora, a u medijskim izveštajima se navodi da se dvojica generala protive upotrebi oružanih snaga u vladinoj predizbornoj kampanji.

Odluku o prihvatanju ostavke donosi vrhovni komandant, predsednik Poljske Andžej Duda, koji je danas sazvao zasedanje Biroa za nacionalnu bezbednost sa premijerom i ključnim ministrima.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sodom Mek Satar says:

    Trtaju od rata, ne ide im se u sigurnu smrt, a političare kao ovog ministra Duda boli ona stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *