ПОТРЕСИ У СПЦ: Артемије одбио да се врати под окриље СПЦ

POTRESI U SPC: Artemije odbio da se vrati pod okrilje SPC

28 maja 2015

ARTEMIJE-_620x0 798Bivši vladika raško-prizrenski Artemije ne prihvata poziv Svetog arhijerejskog Sabora SPC i patrijarha Irineja da, kako su oni od njega tražili, „krene putem mira i jedinstva sa Crkvom“.

U saopštenju danas dostavljenom medijima, Artemije kaže da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha već svojevrsno svedočenje o pravoverju.

„Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj veri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, Vašim očima, Artemije je u raskolu“, piše u saopštenju.

Sveti arhijerejski Sabor SPC i patrijarh Irinej pozvali su u sredu bivšeg vladiku Artemija da „krene putem mira i jedinstva sa Crkvom“ ili će Sabor biti primoran da umesto jedinog spasonosnog rešenja preduzme dalje i konačne kanonske mere.

Artemije, međutim, navodi da je možda administrativno odvojen od SPC, ali da dogmatski nije odvojen od Hrista, a to znači ni od Srpske pravoslavne crkve kakvu nam je osnovao i predao Sveti Sava.

„Svedočimo Vam da čvrst osećaj imamo da smo bili i, uistinu, ostajemo u pravoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju vernici najbolje prepoznaju i prihvataju“, navodi se u saopštenju.

Artemije negira da je u raskolu, ističući da u crkvenom raskolu može biti samo neko ko je izneverio pravoverje.

„Sadržina Vašeg pisma ne govori da je ono plod Duha Svetog, nego plod duha ljudskog radi pravdanja pred svetom i da bi se reklo: Eto, mi bratoljubivo hoćemo da pomognemo bivšem episkopu, a on nas odbija“, naveo je Artemije koji nikada nije prihvatio odluku Sabora SPC koji ga je raščinio, i nije, iako se to od njega očekivalo, skinuo mantiju i vladičanska odličja.

„Umeće narod je da prepozna i razluči iskrenost od neiskrenosti, jer pamti sve prethodne događaje“, naveo je Artemije.

KOMENTARI4 komentara

 1. Vujadin says:

  Ima nade, hvala Bogu, biće pravoslavlja, izumreće svi nosioci "papinog prstena" akobogda, a daće Bog.

 2. Dusan gresni says:

  Bog vas blagoslovio nas vladiko Artemije na hrabrosti a pre svega na iskrenosti.

 3. MIlos says:

  Ne razumem vaše naslove , Artemije odbio da se vrati u SPC ..... da li je moguće da vi pišete ovakvve naslove tako nemarno i šašavo ? Ceo njegov tekst je o tome da nikada nije ni bio van SPC , a upućen je onima koji su formlano birkoratski sa krunicama i odećom samo u okviru SPC a duhom su u Vatikanu ...... naslov - 0

 4. Za Srbiju says:

  Počeli su ekumenisti da koriste vatikanske metode ekskomunikacije. Teram ih sve u p.m., pa neka i mene ekskomuniciraju, banda vatikanska. Pridružujem se gospodinu Artemiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *