Potresna svedočenja Srba koji su preživeli zločin u Sijekovcu

Potresna svedočenja Srba koji su preživeli zločin u Sijekovcu

12 juna 2013

Sijekovac_naseljeU nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, kojem se pred Sudom BiH sudi za ubistva srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, Tužilaštvo BiH je u dokaze uložilo iskaze sedam svedoka koji su u međuvremenu preminuli, a govorili su o zločinima na području Sijekovca, počinjenim od marta do septembra 1992. godine.

Svedoci su opisali kako je selo Sijekovac napadnuto u martu 1992. godine, nakon čega su usledila ubistva srpskih civila, paljenje i pljačkanje njihovih kuća, odvođenje muškaraca na kopanje rovova, maltretiranja i prijetnje, objavio je Birn.

Marica Radanović navela je u iskazu da je videla ubistva civila koji su se sakrili u podrumu kod porodice Zečević.

“Upali su u podrum i sin Mirko je jednom rekao: ‘Šarac, nemoj moju kuću zapaliti.’ Izveli su nas i tukli. Natjerali su nas da legnemo u blato. Dvojicu su ubili, a mog sina Mirka su odvojili i čitav rafal mu ispalili u glavu“, ističe se u iskazu koji je Radanovićeva 2006. godine dala policiji u Doboju.

Ona je dodala da je potom ubijeno još nekoliko civila.

„Videla sam i kada je Zemir hteo zaklati jednog, ali ga je sprečio starešina. Rekao mu je da će ga ubiti ako ubije dijete. Pitao je ko im je rekao da ubijaju ljude i da će platiti za to“, ističe se u njenom iskazu.

U iskazima svedoka Zorke Trifunović i Milana Ćerić oni govore o Milki Bačić, koja je, kako su čuli, ubijena u septembru 1992. godine.

„Pričalo se da su Milku, koja je bila silovana, ubili Nijaz Čaušević, Zemir i drugi“, navedeno je u Ćerićevom iskazu.

Milica Trifunović je ispričala da su, nakon napada „komšija i vojske koja je došla sa strane“, njen suprug i sin odvezeni navodno na ispitivanje, a ustvari su odvedeni u logor. Vaso Prodanović je rekao da je civilima nakon pokolja naređeno da dođu u kuću Nike Tomasa.

Petar Arivuković je naveo u iskazu da su u napadu interventnog voda i Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ popaljene srpske kuće, a da je njegovu kuću pretresao Kovačević sa drugima.

Esad Pinjagić istakao je u iskazu da je u školi u Sijekovcu bio interventni vod, koji su vodili Nijaz Čaušević i Zemir Kovačević, a da su na stadionu bili pripadnici HVO-a.

Tužilac Dika Omerović je na ročištu zatražila da optuženom bude produžen pritvor, čemu se Kovačević nije protivio.

„Predlažem da mi se pritvor produži još pet godina. Mi se nećemo žaliti, i za to imam velike razloge“, rekao je Kovačević i dodao da se ne može požaliti na uslove u zatvoru.

Optužnica tereti Kovačevića da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade HVO u martu 1992. godine učestvovao u napadu i ubistvima srpskih civila u Sijekovcu.

(Jadovno.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *