Потресне слике планете

Potresne slike planete

10 novembra 2016

14-potres-neruda-film_620x0

DRAMOM „Neruda“, kojom nas reditelj Pablo Larain vodi u doba Pinočeovog fašizma, progona i robijanja najvećeg čileanskog pesnika i komuniste Pabla Nerude, u Sava centru u četvrtak (10. novembar) počinje 12. festival angažovanog filma „Slobodna zona“.

Larainovo ostvarenje predstavlja i svojevrstan „uvod“ u okosnicu programa „Slobodne zone“, koju, kao i prethodnih godina, čine filmovi koji se bave problemima savremenog društva u doba globalizacije. Ponuda od više od 50 igranih i dokumentarnih filmova, među kojima su pobednici Berlina, Kana, Lokarna…, predstavlja i jedinstven „pregled“ događaja koji potresaju svet poslednjih godina – od rata u Siriji i njegovih posledica, emigrantskih tragedija, zastrašujućeg života u Severnoj Koreji i korporativnog sistema koji ljude pretvara u robove, pa do globalnog sajber rata. „Slobodnu zonu“ svečano će otvoriti gost, selektor ovogodišnjeg festivala, hrvatski pisac, novinar i jedan od osnivača čuvenog splitskog časopisa „Feral tribjun“ Viktor Ivančić.

U njegovom izboru videćemo potresni dokumentarni film „Požar na moru“ Đanfranka Rozija, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medveda u Berlinu i italijanskog kandidata za nagradu Oskar. Rozi u svom filmu skida medijsku masku sa događaja na ostrvu Lampeduza. U Ivančićevoj selekciji su još dva angažovana dokumentarna remek-dela – „Pod suncem“ Vitalija Manskog i „Jo Jo Ma: Muzika stranaca“, oskarovca Morgana Nevila.

Kako ističu direktor i selektor festivala Rajko Petrović, koselektorka Branka Pavlović, selektorka regionalnog programa i urednica pratećeg programa Cross – media Biljana Tutorov i urednik pratećeg programa „Noćni razgovori“ Ivan Milenković, publika će imati priliku da vidi i novi dokumentarac kultnog reditelja Vernera Hercoga „Čujte i počujte: Maštarije o novom konektovanom svetu“, kao i ovogodišnjeg kanskog pobednika u selekciji „Izvestan pogled“, film „Najsrećniji dan u životu Olija Makija“ Juha Kuosmanena.

PRVO TAKMIČARSKO IZDANJE

NAJVAŽNIJA novina „Slobodne zone“ je da od ove godine postaje takmičarski festival. Filmovi iz ovogodišnje selekcije takmičiće se za nagrade stručnog žirija za najbolji angažovani film u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, i nagradu Human rights žirija, a tu je i nagrada za najbolji film u selekciji „14+“, koju dodeljuje srednjoškolski žiri. Festival traje do 15. novembra i istovremeno se odvija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *