ПОТРЕСНО ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА: Сваке године изгубимо град величине Кикинде, то је наш највећи проблем

ПОТРЕСНО ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА: Сваке године изгубимо град величине Кикинде, то је наш највећи проблем

5 септембра 2019

Председник Србије Александар Вучић учествује данас, другог дана посете Будимпешти, на Трећем демографском самиту.

Председник Вучић је први говорник на овој конференцији, а прво је поздравио домаћина Виктора Орбана.

– Дошао сам овде не да држим лекције него да научим од свих вас, о проблему који нас мучи сваки дан. Премијер Орбан нам показује пут тиме што нас је све окупио, управо зато што су демографски проблеми оно што нас највише мучи данас – рекао је Вучић, и затим поменуо Kикинду, као пример беле куге и демографских губитака.– Прошле године Србија је изгубила град величине Kикинде, који је компаратибилан са вашим Сегедином. У Србији је умрло више од 100.000 људи, а родило се 63.175, што значи да је демографски минус за годину дана – 37.680 људи. Срби су, нажалост, посебно познати по малом природном прираштају. Ниједна генерација рођена после Другог светског рата није имала више од просте репродукције.

Председник је рекао да је просечна старост у Србији 43,2 године, док је 20,2 одсто популације старије од 65 година.

– Исти светски тренд се види и у богатим и у сиромашним регионима Србије. У најбогатијем делу земље, Београду имамо најнижи природни прираштај, а у најсиромашнијим регионима имамо највиши – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да једно решење није увек примењиво на све, и да је управо зато дошао на конференцију, да размени искуства са колегама о демографским проблемима.

– Могу да кажем из свог искуства. Готово сваки дан путујем кроз Србију и покушавам да улијем наду људима да остану овде, да раде за себе и да граде своје породице. Учинили смо доста, али морамо да урадимо још много – рекао је Вучић, па додао:

– Пре 4 или 5 година почели смо са тешким реформама, били смо пред банкротом, а сада већ 4 годину за редом имамо суфицит, незапосленост је најнижа до сада – 10.3 посто. Није сјајно, али када узмемо у обзир да је била 25.9 одсто пре само 6 година направили смо велике помаке, Могу и да се похвалим да имамо највеће градилиште, градимо модерне путеве, брзу пругу до Будимпеште… Почели смо да дајемо новац за породилишта и дечије додатке. Али резултати на том пољу су ограничени – рекао је Вучић, и поново скренуо пажњу на историјски контекст ниског наталитета у Србији.

– Ја не могу да мењам свест средње класе, и нисам толико оптимистичан. Управо зато сам овде пријатељи, да вас слушам и научим од вас. Ми смо се борили у највише ратова у XX веку и увек смо се фокусирали на територију. Сада се фокусирамо на интересе обичног народа, на биолошко преживљавање.

Вучић је скренуо пажњу на то да резултати неће доћи брзо, и да морамо да се трудимо много да би евентуално добили резултате.

– Причао сам са Виктором, и он ми је рекао: „Нисам сигуран да радимо најбоље, али ћемо видети резултате за 10 година“. Подручје на којем живимо није такво где се виде резултати за годину дана, већ је потребно много труда да би видели напредак кроз десет или више година.– Одлука државе је да предузме одлучну акцију, кроз добро организовану и осмишљену популациону политику, једина је реална основа за очекивање да план високог фертилитета буде остварен. Мере популационе политике дају резултате једино ако се стрпљиво планирају, пажљиво спроводе и уз упорно залагање свих актера од националног и локалног нивоа, па до сваке породице и појединца. Питања демографије и популационе политике су питања која се тичу сваког од нас – рекао је Вучић, па додао:

– Апсолутни је императив да радимо на очувању породице. Породица је најзначајнији део друштва. То је оаза за сваког човека. Наш циљ је да људи могу да добијају више деце и да могу да брину о њима, а не о другим проблемима – рекао је Вучић, и нагласио је да очекује подршку Цркве у том послу.

– Обраћам се представницима цркве који су овде међу нама, са надом да ће нам црква помоћи да решимо овај велики проблем – рекао је Вучић, а затим се захвалио домаћинима и другим учесницима конференције.

Према програму конференције, између осталих, на скупу ће, поред Вучића, говорити премијери Чешке и Словачке Андреј Бабиш и Петер Пелегрини, заменица премијера Бугарске Маријана Николова, бивси премијер Аустралије Тони Ебот, а учеснике ће поздравити и Виктор Орбан.

Председник Вучић ће обићи и Српско забавиште, основну школу, гимназију и колегијум „Никола Тесла“, где ће разговарати са ученицима.

Вучић је јуче одвојено разговарао са Орбаном, а присуствовао је и свечаној вечери коју је за њега и Андреја Бабиша и Петера Пелегринија приредио мађарски премијер.

Они су разговарали на тераси, где мађарски премијер ретко прима своје госте, а одакле се види панорама Будимпеште, а ту су имали прилике да разговарају у четири ока.

KOMENTARI6 коментара

 1. Zoran says:

  Pa nesto ti slabo ide sa standardom. Nije standard samo pare, mada je i to, nego i moral u drsuvu. I moral cini standard. Onima kojiam je lepo u Srbiji, ostaju, a oini drugi ti odlaze. I tp pvoi koji ostaju su ubedjeni d aovi koji odlaze idu SAMO zbog para. Sad znas i ko ti ostaje.

  • Pravda says:

   Skolstvo, zdravstvo, kultura, infrastruktura itd.

 2. Djoka Brica says:

  Dosta nam je kada vidimo sta sve tvoji ministri i SNS clanovi mogu sebi sve dozvoliti u Srbiji, nije predhodni lopov iz od zute bande nije iza reshetka. U takvoj Srbiji nemoze se ostati jel je kvalitet zivota ravno nula. Muka mi je kada pomislim da su skoro izgubljenih 30godina. Deco zavrshite studije, zanate, skole itd. i onda samo pravac gde vam je bolje.

 3. Milan says:

  Objašnjavao mu je profesor Slobodan Komazec šta ne valja i šta treba da radi, ali on to ni ne sasluša. Natrag u školu kod Komazeca, jeste da je stariji i da priča preopširno, ali čini bi se da on bi mogao da otkloni veliki defekt u ovoj glavi.

 4. Misaoni says:

  Pa predsednice evo predloga,prostog a mislim i da ce resiti veci deo problema. 1 svakom detetu bez obzira na finansiski status porodice mececno 50 eura do 18 god,a ne kao sada 2500 din ako primanja po clanu nisu veca od 9000 2 povecati minimalnu platu u srbiji na 50000 din

 5. Misaoni says:

  Ps To sto ste smanjili na 10% neza poslenost sa 20 Pa povecali ste broj radnih mesta za 1%_bravo A 9% se odselilo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u