ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: „Мали дјечак је сједио на међи и звао мајку! Усташе питају један другога: “Има ли тко метак?”

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: „Мали дјечак је сједио на међи и звао мајку! Усташе питају један другога: “Има ли тко метак?”

29 јула 2015

Serbian_family_1941 776877Старо Село налази се на комуникацији Топуско-Велика Кладуша, седам километара јужно од Топуског, поред ријеке Глине.

Ово српско насеље имало је 1941. године 200 домаћинстава и 1.600 становника. У сусједном засеоку Бијељевине живјели су Хрвати. До успоставе Независне Државе Хрватске 1941. године међу свим тим људима владали су добросусједски и пријатељски односи. Помагали су се, долазили једни другима на славе и Божић, кумили се па и родбински повезивали. Међутим, доласком усташа на власт, њима се одмах прикључило 60 мјештана засеока Бијељевине да би убрзо тих добрих односа и пријатељства у потпуности нестало.

Нагла промјена до тада мирних и доброћудних људи, и то посебно пријатеља, успоставом усташке власти, дође до пуног изражаја. Човјек који је познавао ове људе само нешто раније више их није могао препознати.

У вријеме четверогодишње Независне Државе Хрватске, 1941-1945, усташе су на најокрутнији начин усмртиле 601 становника Старог Села, овог малог кордунашког мјеста, само зато што су били Срби и православне вјере. На самом излазу из Старог Села према Топуском, у Дугачкој Луци, ножевима и крамповима убиле су, у времену од 28. јула до 3. аугуста 1941. године, 250 српских сељака, а на Бобића обали, недалеко од Каменског моста, према Врнограчи, истовремено, 28. и 29. јула мучише и усмртише 36 Срба од којих шеснаестеро дјеце у старости од мјесец дана до 15 година.

Прочитајте још:

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: Заклаше ми усташе тек рођеног сина, једва да је шест сати гледао овај погани свет

О том стравичном злочину записао сам 15. маја 1962. године свједочанство Стеве Кљајића:

“Био сам жив испод мртвих. Имао сам тада 14 година. Љето. Помало је росила ситна кишица. Избјегли смо из села у оближњу шуму звану “Дебела коса”. Али усташе су пошле у потјеру за нама. Како је шума била близу села, похватале су нас. Сви смо били међусобно познати и сви рођаци из истог заселка. Довели су нас у село, тукли, силовали дјевојке и мајке нам, отимале дукате, пљачкале и псовале нам мајку српску. Из села су нас повеле у реду два и два до “Бобићеве обале”, немилосрдно нас малтретирајући и ударајући кундацима и батинама до самога мјеста. Усташе су нам биле познате из засеока Бијељевине и околине Топуског. Наши сусједи. На одређеном мјесту су нас зауставиле и ту је неко сјео, а нетко ста¬јао. Они су се са стране нешто договарали. Њих је било 12, а нас 36 од којих шеснаестеро дјеце. Постројили су нас све четири по четири како би зрно при испаљивању могло четворицу погодити и усмртити. Морали смо се рукама држати један иза другога. Пукла је прва пушка. То је злочинцима био знак за плотун и опћу паљбу. У исти трен тргнуо се испред мене Стево Вучетић, звани “Рокса”. Кад је он потрчао, ја сам пао на земљу не знајући да ли је то било због пуцања из пушке или ме је он срушио кад се тргнуо. Услиједио је нови плотун. Пуцали су за њим. Успио је побјећи. Чуо сам да му псују мајку српску и вичу: “Побјеже!” Затим је услиједио плотун по нама. Људи, жене и дјеца попадоше као снопље. Будући да сам ја пао још од пуцања прве пушке, био сам жив испод њих мртвих. Метак ме је погодио у лијеву руку, гдје ми и данас фали мишић чак до костију. Послије су прегледавале да ли је тко још жив и кога су нашли да крчи, приклали су га. Чуо сам да вичу: “Кољи је, још је жива!” Дошли су и до мене. Био сам рањен у руку, а од других побијених крв ме је свега облила по очима и устима. Читаво лице било ми је крваво. Мислили су да сам мртав, један ме је усташа ударио ципелом у ребра и рекао: “Овај је готов!”

Отишли су даље од мене. Још је са стране био жив један мали дјечак од три године. Нису га стријељали с нама. Он је сједио на међи и плакао. Звао је своју мајку. Усташе питају један другога: “Има ли тко метак?” Како више, како рекоше, нису имали муниције, кундаком су га удариле три пута по глави и тако га усмртиле. Бациле су усташе, наше комшије, по нама гране и отишле. Након пола сата кад сам био сигуран да су отишле, устанем, обришем очи од крви и продужим пут за Главицу, у Босну. Срећом, наишао сам на Илију Бобића који ме је упутио до Милке и Стојана Вигњевића. Они су ме неким крпама превили и код њих сам остао осам дана. Затим сам се вратио у село и био код Баста Саве. Ту су ми с воском мазали и превијали рану. Тих дана кроз село је пролазио усташки свјетник. Рекли су му да сам рањен код говеда. Он ме је одвезао у болницу у Глину. Управо тих дана усташе су поклале 1.564 српска сељака с подручја Вргинмоста и Глине у Српској православној цркви Рођења Богородице у Глини. Тада су ме почели тући у болници у којој је било пуно усташа. Успио сам се некако обноћ прокрасти и побјећи. Дошао сам у Старо Село, па у Катиновац, а даље ме је к партизанима у Петрову гору одвео одборник Ђуро Цвјетичанин, који је умро послије рата. Тако сам даље остао у партизанима до ослобођења, преживио битке на Сутјесци, Неретви и многе друге.

У току рата рањаван сам седамнаест пута и сада сам инвалид 40%. Жив је остао борећи се против фашизма четири године и Стево Вучетић који је побјегао усташама са стријељања и сада се налази у Петрињи. Добро би било да и с њим разговарате.

Оног истог дана када су побиле моје рођаке, тј. 28. јула 1941, усташе су довеле још дванаест српских сељака да закопају побијене. И они су били из Старог Села. Када су их закопали, онда су под усташком стражом ископали за себе јаме, тада су и њих побили зликовци. Само је један остао жив, и то Станко Бобић, који сада живи у Загребу.

Заједно са мном на стријељању била је моја мати Стоја Кљајић (40), сестра Стака (17 година) и сестра Милица (13 година), затим браћа од стрица (њих три) и друга родбина. Сви су они у исту јаму закопани. То мјесто масовног злочина, као и оно у Дугачкој Луци гдје усташе поклаше 250 српских сељака још до сада није ничим ни обиљежено.
На Бобића обали усташе су 28. јула 1941. године убиле:
1. Баста Стојана Стеван 22 год.
2. Бобић Раде Боја 21 год.
3. Бобић Миле Јека 51 год.
4. Бусић Николе Алекса 10 год.
5. Бусић Николе Бранко 7 год.
6. Бусић Николе Душан 12 год.
7. Бусић Николе Јелена 15 год.
8. Бусић Николе Љубомир 4 год.
9. Бусић Николе Милан 2 год.
10. Бусић Петра Милка 17 год.
11. Бусић Петра Никола 37 год.
12. Бусић Пере Милка 14 год.
13. Ивошевић Ђуре Љубан 23 год.
14. Ивошевић Ђурђа Љубица 20 год.
15. Кљајић Николе Богдан 14 год.
16. Кљајић Николе Илија 18 год.
17. Кљајић Николе Љубан 13 год.
18. Кљајић Николе Милица 19 год.
19. Кљајић Николе Стака 22 год.
20. Кљајић Стевана Стоја 43 год.
21. Котур Нинка Душан 14 год.
22. Обрадовић Николе Миле 34 год.
23. Обрадовић Станка Петар 19 год.
24. Поштиц Максима Никола 47 год.
25. Виленица Лазе Евица 36 год.
26. Виленица Паје Јека 10 год.
27. Виленица Паје Љубица 4 год.
28. Виленица Паје Милка 8 год.
29. Виленица Паје Остоја 12 год.
30. Виленица Паје Анка 13 год.
31. Вучетић Павла Јован 20 год.
32. Вучетић Миле Милка 31 год.
33. Вучетић Милоша Павао 13 год.
34. Вучетић Стевана Станица 49 год.
35. Вучетић Петра Стево 10 год.
36. Вучетић Вује Стоја 37 год.

Извор: Ђуро Затезало „Радио сам свој сељачки и ковачки посао“ – свједочанства геноцида. СКПД Просвјета, Загреб 2005.

Удружење изражава захвалност Ненаду Стефановићу и Живораду Бундалу за помоћ у припреми садржаја књиге за електронску, интернет верзију.

(Јадовно.цом)

KOMENTARI34 коментара

 1. Splićo says:

  Samo vi i dalje potpirujte vatru, pa ćete se poslije opet čudit vam se vaša ludost obije o glavu.

 2. Niksicani says:

  Obice se tebi i itakim mrcenicima ka ti ..oca ti ocinskog po sto puta...

 3. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  @Splico...vi ste ti koji ste prvi potpalili vatru,sad morate u toj vatri da izgorite,to je bio vas (hrvata) izbor.Dzabe se vadite na ludilo i zaboravnost,nece vam to pomoci.Dzabe prepravljate istoriju,istinu i BOGA niko pobedio nije,pa necete ni vi. Sta je,smata ti istina je li!?Sta jel' treba da cutimo o vasim zlodelima i vasem ustasluku?Nece biti vise usmrdelog tite da vas brani i da vas "preoblaci"kao 43'/45'. OVAKVE PRICE CE SE SVE VISE I VISE PONAVLJATI,KAKO BI NASA DECA SAZNALA I NAUCILA DA STE VI HRVATI GENOCIDAN NAROD.OVAKVE PRICE GOVORE O VASOJ MENTALNOJ IZOPACENOSTI,O VASEM MORALU,O VASOJ VERI U BOGA. Tvoje misljenje i misljenje ostalih hrvata,nas SRBA se uopste ne tice,te slobodno nastavi da kmecis,to ti je jedino preostalo. PS.mnogo orginalnih arhivskih dokumenata je doslo od tebi tako "dragog"zapada,sa sve njihovim pecatima :)

 4. Goran says:

  Splićo, platićete za svoje krvave zločine!!! Crni dani vama dolaze!!! NIKAD OPROŠTENO!!

 5. Svetislav says:

  Ov iransko azijatskim kurvatskim koljacima nije mesto u evropi, ili nigde na zemlji. Mira ce biti tek kad svi pokatoliceni iranski azijati budu ispod zemlje!

 6. rastko says:

  NIJE VAZNO DA LI SE SPLICO LAZNO PREDSTAVLJA,DA LI JE PROVOKATOR,NITI DA LI JE POKATOLICENI SRBIN,CROATA ALI SVAKAKO NAVODI NA RAZMISLJANJE I ODGOVOR. TRAGEDIJA HRVATSKOG NARODA JE U TOME STO SU ONI NEPRIMERENIM ZLOCINIMA I ZVERSTVIMA UCINJENIM NAD SRBSKIM ZIVLJEM SEBE POSTAVILI NA SAM VRH SVETSKA LESTVICE ZLIKOVACA KAKVE LJUDKA ISTORIJA NE PAMTI. ALI ONO STO JE NAJTRAGICNIJE PO NJIH ONI TO NISU ODRADILI ZA SVOJE DOBRO NEGO ZA NEKOGA DRUGOG,A POSTO TAJ DRUGI VISE NE TREBA NJIHOVE KRVAVE USLUGE POJAVLJUJE SE POTREBA DA IH SE RESI. I ODE ZALIV A STA JE SLEDECE! SPOSTOVANJEM.

  • ivan Grozni says:

   Problem Hrvata nije sto su nerazumni vec je problem u njihovim FRATERIMA koji im laznim pricama umiruju savesti daju" oprosta"j za sve grehe pocinjene nad Srbima. Ako istrazite uzroke i posledice hrvatskih zlocina koji se protezu od Ante Starcevica pa na ovamo videcete da su SVI naj okrutniji koljaci imali podrsku svojih duhovnika. Videcete da su posle zlocina odlazili na" duhovno ociscenje i oprost" grehova. Da nije tako, danas bi Hrvatska bila preplavljena sa knjigama o njihovim zlocinima, napisanim od strane katolickog svestenstva. Danas se vodi borba oko proglasenja Stepinca za sveca. Samo zlocin u Glini mu sprecava da se nominuje za tako nesto. Za njega je znao a neka mi jedan hrvatski "svestenik" donese slovo kojim je Stepinac taj zlocin osudio. Da ne pominjemo Jasenovac,Gradisku,Jadovno i ostala stratista koja i dan danas niko i ne pominje. Tito je morao da, svedoke tih zlocina, preseli u druge krajeve tadasnje Jugoslavije, da se nebi stalno secali strahota koje su se desile u doba 41-45 godine. Da to nije uradjeno istina bi isplivala mnogo ranije. Ni do danas se katolicka crkva nije oglasila zvanicno da osudi te zlocine.

 7. За Србију says:

  Proterati hrv. ambasadora, proterati Todorića i njegov trg. lanac, proterati hrvatski lobi iz Beograda i hrv. tajnu službu, bojkotovati kompletnu hrv. robu, zabraniti hrv. nacionalnost u popisu, skinuti natpise i reklame na latinici, zabraniti ulazak hrv. državljana u Srbiju, napisati poternice za svim zločincima iz ratova devedesetih, podignuti tužbu za genocid u oba svetska rata i tražiti ratnu štetu. Toliko za početak.

 8. MadMax says:

  Bando ustaška kad tad ćemo Vam oči povaditi za tog dječaka i hiljade drugih dječaka... Nekoliko puta u istoriji se kolo sreće okrenulo...ovaj put ćemo Vam stati na rep jednom zauvijek...nikad Vam nećemo ovo zaboraviti...dok smo živi.

 9. Ankica says:

  Svaka Vam cast sta objavljujete ovaj feljton-svedocanstava. Samo nastavite. Jeste mucno citati jer se radi o najgorem mogucem zlu. Ali ipak, ovo niko ne sme da zaboravi, ovo treba da se pamti, da se uci u skolama, da se uvek ponavlja. Niko u nasem narodu nema pravo na zborav. Nema pravo ni na oprost. Hrvati se za genocid nikada nisu pokajali, nikakda nicim iskupili. Nikada pokazali da im je iti malo zao. Zato nemamo nikakvo pravo na zaborav. Svaki narastaj mora da zna ko su mu prvi susedi i kako da sa njima postupa i da ih drzi na propisnom rastojanju. Pre dvadesetak godina su nam ponovo jasno pokazali da su spremni napraviti to isto delo. A ono Picousto govno pred komemoraciju u Jasenovcu seje uokolo izjave da se Jasenovac mora oprostiti. Mamicu mu j.... prokletu, kad su hrvati uopste trazili oprostaj za svo to zlo i bol koje su nam naneli pa da bi im se razmatrao bilo kakav oprostaj? U grob su poslali preko milion ipo neduznih ljudi.

 10. психол says:

  "Pomagali su se, dolazili jedni drugima na slave i Božić, kumili se pa i rodbinski povezivali. Međutim, dolaskom ustaša na vlast, njima se odmah priključilo 60 mještana zaseoka Bijeljevine da bi ubrzo tih dobrih odnosa i prijateljstva u potpunosti nestalo. Nagla promjena do tada mirnih i dobroćudnih ljudi, i to posebno prijatelja, uspostavom ustaške vlasti, dođe do punog izražaja." ************** Нарочито треба обратити пажњу на овај феномен. Сматрам да није у питању толико српска наивност, колико неке психолошке појаве код Х.

 11. Splićo says:

  @PRAVOSLAVNA ARMIJA Takve priče mogu samo dovesti do novog Jasenovca, jer pazi, mi ne pričamo, mi RADIMO!

 12. Splićo says:

  @Goran Dvaput smo vas poklali ko bubašvabe. Zar si stvarno toliki idiot pa vjeruješ da ćete sljedeći put proći išta bolje? :-D

 13. Splićo says:

  @Svetislav Mira će biti tek kad proradi Jasenovac 2.0 i smjesti SVE Srbe tamo gdje im je mjesto. U pepeljaru!!! :-D

 14. Splićo says:

  @MadMax Jasenovac 2.0... ima da vas nema. :-D

 15. Splićo says:

  Ankica Says: jul 29th, 2015 u 3:30 pm U grob su poslali preko milion ipo neduznih ljudi. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!

 16. Dux says:

  @ Splićo Kockice za BLEIBURG 2 spremne :)

 17. D :) D says:

  @Splico...PEDERCINO GENOCIDNA,HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

 18. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  Splico, zapamti jedno:svaki tvoj post do sada je kopiran,sto znaci da ce te odati tvoja internet adresa,nece biti rupe na zemaljskoj kugli u kojoj ces se sakriti,do tada seri i laj pseto izopaceno i bolesno.

 19. Splićo says:

  @D :) D Aha, stvarno dobro izgleda kad to napišeš ti, pripadnik GENOCIDNE NACIJE. :-D

 20. Splićo says:

  @PRAVOSLAVNA ARMIJA Puši kurac, četomajmune! :-D

 21. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  @Splico...ti ces imati cast da nama svima popusis kurcine,jer vi to i nemate,vi,a narocito ti si jedna obicna preplasena pickica slugenjaro turska,genocidni ustaso :) :) :)

 22. Splićo says:

  @PRAVOSLAVNA ARMIJA Puno znači kad to napiše prvak u traktorijadi, sin "večitih" pobjegulja i kukavica! :-D

 23. Vladimir says:

  Ovo splitsko govno ce umreti u smradu vlastitih govana,treba jednostavno ignorisati debila.Dok je rat trajao ovakvi "heroji"kao splico sakrivali su se po podrumima i prerusavali se u zenske suknje,zato je verovatno toliko isfrustriran/iskompleksiran.Na kraju,ko njih uopste *ebe,nisu uopste interesantni kad se zna i ko su i sta su.Ova bolesna individuo splico pokusava da se leci,ali je bezuspesan.U njihovoj ndh2 nije jedini,99% je takvih u njihovoj genocidnoj tvorevini.

 24. Herceg Novi says:

  Austrougarski vice-maršal Gherter: „Ja nisam video u svome životu, ni čuo za zveri u ljudskom obličiju poput hrvatskih vojnika. Mada su ratovali sa nama i prvenstveno služili za zastrašivanje i represiju nad narodom, ja kao čovek se stidim sto su stajali u našim redovima. U samoj borbi bi napuštali položaje, dok bi veoma vešto izbegavali protivničku vojsku i uvek se kretali ka zbegovima koje su sačinjavali goloruki ljudi, žene i deca. Kada bi ih ponekad i stizali činili su strahote od kojih se i nama dizala kosa na glavi. Oni su pogan svetu i evropskoj kulturi.“

 25. Dux says:

  Splićo, se zapenia što ga mornari nisu poveli sasobom na ''Kruzoguz'' lipim ''njegovim Jadranom''!! Triba mu reć da će se vratiti već idućeg tjedna-novi, veći i višebrojniji, :) LJubavna je to epoha bila! Inače, traktore bi ipak triba ostavit za zemljaka @Zeljka! Mogu se povezat za nove Ginisove pohode obaranja rekorda-Kruzoguza + Traktoguza = Traktokruzoguza-baš lipo! Samo kad bi ga još đed vidia-DA BI MU PUSU, ahahahahahaha!!!

 26. Dux says:

  @ PRAVOSLAVNA ARMIJA Hahahahhahahahaha, brate lud si kao struja-strava!!!! Splićo će imati čast da nam svima popuši???!!! Auuuu j**ote, pa njemu će usta onda biti 10 puta veća od čmara???!!!!! E tada već može mati DOSLOVNO BACATI LEKOVE LOPATOM U ISTA TA USTA!!! Auuuuuuu čoveče, hahahahahaha, pa te će pikanterije morati staviti na blog, nekakav, npr. ''Kako ŽVAKAT I GOVORI SIMULTANO!!!''. Možda će Splićo pokrenut svoj šou programe za obrazovanje u seksualnoj nastavi, A ŠTA JA ZNAM!!! Isto kao oni šou za kuvanje, znaš??? E isto to-kapica mu nakrivo ona ujkasta, vako ponosno usta u prvom kadru, i onda ku**ine uleću kao strele!! Pa mislim da bi, ko god gledao to verovatno dobio sekundarnu srčku!!! Ali pazi, moraće to da stave nekako između dnevnih programa-Lare i Crne Ruže na primer!!!! Čisto da pomrsi račune gledateljima i gledateljicama u Hrvatskoj!!! Moraće da bude i cenzurisano, a šta ja znam???!!! Možda R-30 (U PREVODU TO TI DOĐE KAO DA MOGU SAMO DA GA GLEDAJU LJUDI KOJI IMAJU VIŠE OD 30 MOŽDANIH ĆELIJA U GLAVI) ZNAČI R-30, ZA RETARD-30. Što mu dođe kao da gledaš Telitabiz!!! (znaš onaj program za decu, nažalost ometenu u razvoju-5 njih obučenih u nekakve miševe u bojamakoji skakuću po TV ekranu i pevaju pesmice-inače engleski šou program). Naravno deca su plemenita, da me ne razumeš pogrešno. Ne bi da vređam nikoga, ali SPLIĆO SUSID NAŠ, E ON JE ONA DRUGA SORTA-TURSKO GUZOTRBUŠNA I ODVRATNA!! A on ima i CERTIFIKAT RETARDA. Znači mati i ćaća će moći gledati ALI ON ĆE MORATI IMATI RODITELJA PRATIOCA KOJI SEDI TU PORED NJEGA, i objašnjava mu šta se na TV-u dešava kada mu MI SVI GURAMO (DA IZVINEŠ) HM, PENDREKE U ŠKRBAVA USTA!!! Valjda će se jednom posle toga osvestiti-ako ne, proces će se morati ponoviti radi UTEMELJENOSTI PROJEKTA......hahahaha :) Lep pozdrav :)

 27. Splićo says:

  Srbi su GENOCIDNA nacija. :-D

 28. Dux says:

  @ Splićo Kruzoguuuuuuuzzzzzzzzzzzzzzz kockica, hahahahaha :)

 29. Splićo says:

  @Dux Alo genocidni, kako si, šta ima nova kod vas, krvožednih nasilnih komšija? Aj me razveseli pa napiši da planirate počinit kolektivno samoubojstvo. :-D

 30. Dux says:

  @ Splićo Hahaha................da te razveselim????? E jbg, za vrtenje na ku**u ćeš morati da popričaš sa režiserom ''Kruzoguza'', malena...:) Viva Kruzoguzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz........:) :) :)

 31. Ana Ilic says:

  Za ovog Splicu(ako je odatle):Pa slusaj,u stvari vi i nemate prava da se hvalite traktorijadama kako to nazivas ,one i nisu vase delo.One su delo Nemacke i Amerike,a vi ste, kao i uvek,samo odradili prljavi deo posla i nista vise.Toliko o tome koliko vas postuju kad vi za njih odradjujete prljave poslove.To sto vas sad stite to je zato sto vi njima sluzite kao streljacki vod,kao trenirani psi sto sluze vojnicima i stite vas samo zato sto bespogovorno i slepo izvrsavate naredjenja,cim se prvi put pobunite,zastite ce nestati.A veruj mi,onaj ko "skuplja ekipu"da ide na tebe jednog,taj hrabrosti nema da se suoci jedan na jedan sa tobom,a takvi ste vi.(To me podseti na jednu kukavicu iz mog sela koji sa jos pet sest djilkosa uhvatio jednog decka i ubio ga auto dizalicom.)Ljudi kojima je potrebno izivljavanje na nekome drugome kao potvrda sopstvene vrednosti su jadni.To su ljudi sa kompleksom nize vrednosti.

 32. Strahinja says:

  Pismo Dr Pribislava Grizogona Stepincu Pisem vam ovo kao covjek covjeku.kao krscanin krscaninu.Nakanjujem se mjesecima na to,cekajuci hoce li prestati stizati uzasne vijesti iz Hrvatske,kako bi se mogao sabrati i mirnije pisati. Punih 10 mjeseci kako se po Hrvatskoj na najzvjerskiji nacin Srbi ubijaju i unistavaju se milijarde njihova imetka,a crvenilo stida i gnjeva oblijeva lice svakog postenog Hrvata. Pokolj Srba poceo je prvih dana jadne Nezavisne Drzave Hrvatske (Gospic, Glina, Gudovac, Bosanska Krajina, itd)i traje bez prekidanja ovih dana. Nije sva strahota u samom ubijanju. Ona je u ubijanju svega od reda: staraca, zena, djece, i to u ubijanju uz strahovito divljacko mucenje. Te nevine Srbe su nabijali na kolje, lozili im vatru na golim prsima, pekli ih zive na vatri, spaljivali u kucama i crkvama zive, polijevali kljucalom vodom i tada poliveno mjesto derali i solili, kopali zivim oci, rezali usi, jezik nos, svecenicima rezali nozevima brade i obrve skupa sa kozom i mesom, otsecali im spolovilo i zaticali u usta, vezivali ih odostraga za kamione i onda sa njima jurili, prebijali ljudima noge i ruke, zabijali im u glave eksere,golemim ekserima zakivali ih za pod kroz slijepo oko,bacali zive u bunare i provalije,a odozgo na njih bacali bombe, razbijali im gvozdenim cekicima glave, djecu bacali u vatru, u vrelu vodu, u krecane, rastrzavali djecu za noge, razbijali im glave o zidove, prebijali kicme o kamenje i klade i jos mnoga uzasna mucenja izvrsavali, kakva normalni ljudi ne mogu ni zamisliti. Hiljade i hiljade Srpskih lesina nosila je Sava, Drava i Dunav, kao i pritoke ovih rijeka. Bilo je lesina sa natpisom:"pravac Beograd, putuj kralju Petru": u jednom camcu koji je uhvacen na Savi bila je hrpa djecjih glava sa jednom zenskom (moze biti glava majke te djece) sa natpisom "Meso za Jovanovu pijacu u Beogradu"! Strahovit je slucaj Mileve Bozinic iz Stabandze, iz koje su na nozu izvadili dijete. Pa grozni slucaj nadjenih pecenih glava u Bosni. Nadjene su posuda pune srpske krvi, pa slucajevi prisiljavanja Srba da piju vrucu krv svoje poklane brace. Silovane su nebrojene zene, djevojke i djevojcice, matere pred kcerkama i kceri pred materama,a gomile djevojaka, zena i djevojcica odvodjene su u logore ustasa za bludnice. Cak su silovanja vrsena i u oltarima pravoslavnih crkava. U Kotaru Petrinjskom natjeran je sin da siluje rodjenu mater! Pokolj 3000 Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi i ubijanje Srba u oltaru crkve u Kladusi sve gvozdenim cekicima u glavu, stoji bez premca u povijesti. Za sva ova strahovita i necuvena nedjela postoje detaljni i vjerodostojni zapisnici. Uzas ovih nedjela zaprepastio je Nijemce i Talijane. Oni su fotografirali ogroman broj slucajeva ovih uzasnih pokolja. Nijemci govore da su Hrvati ovo radili i za vrijeme tridesetogodisnjeg rata i da je od toga doba postala u Njemackoj izreka: "Sacuvaj nas,Boze,kuge,gladi i Hrvata". Srijemski Nijemci preziru nas radi toga i postupaju sa Srbima covjecno. Talijani su fotografirali posudu od 3,5 kilograma srpskih ociju, te jednog Hrvata okicenog s ogrlicom, od nanizanih srpskih ociju i jednoga koji je dosao u Dubrovnik opasan sa dva djerdana srpskih jezika. Strahote logora u kojima su pobijene hiljade Srba ili su pustene da pomru od zlostavljnja, gladi i izme, uzasne su. Nijemci pripovjedaju o jednom logoru u Lici, u kom je bilo na hiljade Srba, ali kad su dosli tamo nasli su ga prazna, natopljena krvlju i krvavim krpama rublja i odjece. Tu je, kazu, izgubio glavu i jedan srpski vladika. U jasenovackom logoru i danas se muce i propadaju hiljade Srba koji su tamo po ovoj strasnoj zimi smesteni u poderane ciganske barake bez dovoljno slame i pokrivaca, dobijajuci dnevno za hranu po dva krompira. U povijesti Evrope nije bilo ovakvih slucajeva. Mora se poci u Aziju u doba Tamerlana i Dzingis kana ili u Afriku, u crnacke drzave njihovih krvolocnih vlada, da se naidje na slicne slucajeve. Sa ovim je hrvatsko ime osramoceno na vjekove. Nista nas ne moze potpuno oprati. Ni posljednjem Ciganinu na Balkanu necemo smjeti spomenuti nasu hiljadugodisnju kulturu hrvatsku, jer niti Cigani nisu ovakvih zvjerstava radili. Zasto ja ovo pisem vama,kada niste politicka licnost i ne mozete za ovo snositi odgovornost? Evo zasto: u svima ovim besprimjernom divljackim zlocinstvima koji su vise no bezbozni,sudjelovala je i nasa katolicka crkva. Veliki broj svecenika, klerika, fratara i organizovane katolicke mladezi sudjelovali su u svemu ovome: katolicki svecenici postali su logornici i tabronici ustaski, te su kao takovi naredjivali i odobravali ta strasna mucenja i klanja krstenog svijeta. Cak je i jedan katolicki svecenik zaklao jednog pravoslavnog svecenika. Oni to nisu smjeli ciniti bez dozvole svojih biskupa, a ako su cinili bez nje, onda su morali gubiti sluzbu i doci pred sud. Buduci da se to nije dogodilo, znaci da su biskupi dali svoju dozvolu. Drugo, katolicka crkva je upotrebila sve ovo da pokatolici prezivjele Srbe. Dik se zemlja jos pusila od nevine krvi mucenika, dok su jecaji razdirali grudi prezivjelih nesrecnika, svecenici, fratri, casne sestre, nosili su im u jednoj ruci ustaski bodez, a u drugoj molitvenik i krunicu. Sav je Srijem preplavljen lecima biskupa Aksamovica tiskanim u njegovoj tiskarnici u Djakovu u kojima se pozivaju Srbi da spasu zivote i imetke prelazenjem u katolicku vjeru. Nasa crkva kao da je htjela pokazati da zna ubijati duse, a ustaska vlast tijela. A na katolicku crkvu pada jos veca sumnja zato sto su u isto vrijeme srusene mnogobrojne pravoslavne crkve, druge preobracene u katolicke, oteti svi pravoslavni samostani,razvucena sva imovina i upropascene velike povijesne vrijednosti, pa cak nije ostavljena na miru ni patrijarsijska crkva u Srijemskim Karlovcima. Sva ova nasilja na savjesti i dusi nanijela su jos vecu sramotu hrvatskom imenu. I ako se mi Hrvati necemo moci sasvim oprati od sramote koju smo na se navukli ovim zlocinstvima, ipak mozemo svoju odgovornost smanjiti pred svijetom i svojom savjesti, ako dignemo svoj glas protiv svega gore navedenog. Poslednji je cas da to ucinimo. Poslije sviju velikih zlocinstava u povijesti covjecanstva i velike kazne. Sta ce biti od nas Hrvata ako se dobije utisak da smo bas do kraja u ovim zlocinstvima ustrajali? U prvom redu duzna je crkva da digne svoj glas,prije svega zato sto je crkva Isusova. A poslije toga zato sto je ona mocna. U Njemackoj su veliki katolicki biskupi imali smjelosti da dignu svoj glas u korist progonjenih Zidova, akod nas nijedan biskup nije digao svoj glas u korist progonjenih krscana koji su strasnije progonjeni nego Zidovi u Njemackoj. I zato ce na glave katolicke crkve pasti najveca odgovornost za kaznu Boziju i ljudsku koja mora snaci hrvatski narod ako se na vreme ne pokaje za ovaj strasni i neoprostivi svoj grijeh. Napisao sam Vam ovo pismo da spasim svoju dusu,a Vama ostavljam da trazite i nadjete **** za spasenje svoje duse. Jedan od mnogih koji je prvo covjek i krscanin, a onda i dobar Hrvat. U Zemunu,8.2.1942. Dr Pribislav GRIZOGONO

 33. Pingback: ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА – РОДОЉУБИ ОТАЏБИНЕ И ДИЈАСПОРЕ "РОД"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u