ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: „Мали дјечак је сједио на међи и звао мајку! Усташе питају један другога: “Има ли тко метак?”

POTRESNO SVEDOČENJE: „Mali dječak je sjedio na međi i zvao majku! Ustaše pitaju jedan drugoga: “Ima li tko metak?”

29 jula 2015

Serbian_family_1941 776877Staro Selo nalazi se na komunikaciji Topusko-Velika Kladuša, sedam kilometara južno od Topuskog, pored rijeke Gline.

Ovo srpsko naselje imalo je 1941. godine 200 domaćinstava i 1.600 stanovnika. U susjednom zaseoku Bijeljevine živjeli su Hrvati. Do uspostave Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine među svim tim ljudima vladali su dobrosusjedski i prijateljski odnosi. Pomagali su se, dolazili jedni drugima na slave i Božić, kumili se pa i rodbinski povezivali. Međutim, dolaskom ustaša na vlast, njima se odmah priključilo 60 mještana zaseoka Bijeljevine da bi ubrzo tih dobrih odnosa i prijateljstva u potpunosti nestalo.

Nagla promjena do tada mirnih i dobroćudnih ljudi, i to posebno prijatelja, uspostavom ustaške vlasti, dođe do punog izražaja. Čovjek koji je poznavao ove ljude samo nešto ranije više ih nije mogao prepoznati.

U vrijeme četverogodišnje Nezavisne Države Hrvatske, 1941-1945, ustaše su na najokrutniji način usmrtile 601 stanovnika Starog Sela, ovog malog kordunaškog mjesta, samo zato što su bili Srbi i pravoslavne vjere. Na samom izlazu iz Starog Sela prema Topuskom, u Dugačkoj Luci, noževima i krampovima ubile su, u vremenu od 28. jula do 3. augusta 1941. godine, 250 srpskih seljaka, a na Bobića obali, nedaleko od Kamenskog mosta, prema Vrnograči, istovremeno, 28. i 29. jula mučiše i usmrtiše 36 Srba od kojih šesnaestero djece u starosti od mjesec dana do 15 godina.

Pročitajte još:

POTRESNO SVEDOČENJE: Zaklaše mi ustaše tek rođenog sina, jedva da je šest sati gledao ovaj pogani svet

O tom stravičnom zločinu zapisao sam 15. maja 1962. godine svjedočanstvo Steve Kljajića:

“Bio sam živ ispod mrtvih. Imao sam tada 14 godina. Ljeto. Pomalo je rosila sitna kišica. Izbjegli smo iz sela u obližnju šumu zvanu “Debela kosa”. Ali ustaše su pošle u potjeru za nama. Kako je šuma bila blizu sela, pohvatale su nas. Svi smo bili međusobno poznati i svi rođaci iz istog zaselka. Doveli su nas u selo, tukli, silovali djevojke i majke nam, otimale dukate, pljačkale i psovale nam majku srpsku. Iz sela su nas povele u redu dva i dva do “Bobićeve obale”, nemilosrdno nas maltretirajući i udarajući kundacima i batinama do samoga mjesta. Ustaše su nam bile poznate iz zaseoka Bijeljevine i okoline Topuskog. Naši susjedi. Na određenom mjestu su nas zaustavile i tu je neko sjeo, a netko sta¬jao. Oni su se sa strane nešto dogovarali. Njih je bilo 12, a nas 36 od kojih šesnaestero djece. Postrojili su nas sve četiri po četiri kako bi zrno pri ispaljivanju moglo četvoricu pogoditi i usmrtiti. Morali smo se rukama držati jedan iza drugoga. Pukla je prva puška. To je zločincima bio znak za plotun i opću paljbu. U isti tren trgnuo se ispred mene Stevo Vučetić, zvani “Roksa”. Kad je on potrčao, ja sam pao na zemlju ne znajući da li je to bilo zbog pucanja iz puške ili me je on srušio kad se trgnuo. Uslijedio je novi plotun. Pucali su za njim. Uspio je pobjeći. Čuo sam da mu psuju majku srpsku i viču: “Pobježe!” Zatim je uslijedio plotun po nama. Ljudi, žene i djeca popadoše kao snoplje. Budući da sam ja pao još od pucanja prve puške, bio sam živ ispod njih mrtvih. Metak me je pogodio u lijevu ruku, gdje mi i danas fali mišić čak do kostiju. Poslije su pregledavale da li je tko još živ i koga su našli da krči, priklali su ga. Čuo sam da viču: “Kolji je, još je živa!” Došli su i do mene. Bio sam ranjen u ruku, a od drugih pobijenih krv me je svega oblila po očima i ustima. Čitavo lice bilo mi je krvavo. Mislili su da sam mrtav, jedan me je ustaša udario cipelom u rebra i rekao: “Ovaj je gotov!”

Otišli su dalje od mene. Još je sa strane bio živ jedan mali dječak od tri godine. Nisu ga strijeljali s nama. On je sjedio na međi i plakao. Zvao je svoju majku. Ustaše pitaju jedan drugoga: “Ima li tko metak?” Kako više, kako rekoše, nisu imali municije, kundakom su ga udarile tri puta po glavi i tako ga usmrtile. Bacile su ustaše, naše komšije, po nama grane i otišle. Nakon pola sata kad sam bio siguran da su otišle, ustanem, obrišem oči od krvi i produžim put za Glavicu, u Bosnu. Srećom, naišao sam na Iliju Bobića koji me je uputio do Milke i Stojana Vignjevića. Oni su me nekim krpama previli i kod njih sam ostao osam dana. Zatim sam se vratio u selo i bio kod Basta Save. Tu su mi s voskom mazali i previjali ranu. Tih dana kroz selo je prolazio ustaški svjetnik. Rekli su mu da sam ranjen kod goveda. On me je odvezao u bolnicu u Glinu. Upravo tih dana ustaše su poklale 1.564 srpska seljaka s područja Vrginmosta i Gline u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Rođenja Bogorodice u Glini. Tada su me počeli tući u bolnici u kojoj je bilo puno ustaša. Uspio sam se nekako obnoć prokrasti i pobjeći. Došao sam u Staro Selo, pa u Katinovac, a dalje me je k partizanima u Petrovu goru odveo odbornik Đuro Cvjetičanin, koji je umro poslije rata. Tako sam dalje ostao u partizanima do oslobođenja, preživio bitke na Sutjesci, Neretvi i mnoge druge.

U toku rata ranjavan sam sedamnaest puta i sada sam invalid 40%. Živ je ostao boreći se protiv fašizma četiri godine i Stevo Vučetić koji je pobjegao ustašama sa strijeljanja i sada se nalazi u Petrinji. Dobro bi bilo da i s njim razgovarate.

Onog istog dana kada su pobile moje rođake, tj. 28. jula 1941, ustaše su dovele još dvanaest srpskih seljaka da zakopaju pobijene. I oni su bili iz Starog Sela. Kada su ih zakopali, onda su pod ustaškom stražom iskopali za sebe jame, tada su i njih pobili zlikovci. Samo je jedan ostao živ, i to Stanko Bobić, koji sada živi u Zagrebu.

Zajedno sa mnom na strijeljanju bila je moja mati Stoja Kljajić (40), sestra Staka (17 godina) i sestra Milica (13 godina), zatim braća od strica (njih tri) i druga rodbina. Svi su oni u istu jamu zakopani. To mjesto masovnog zločina, kao i ono u Dugačkoj Luci gdje ustaše poklaše 250 srpskih seljaka još do sada nije ničim ni obilježeno.
Na Bobića obali ustaše su 28. jula 1941. godine ubile:
1. Basta Stojana Stevan 22 god.
2. Bobić Rade Boja 21 god.
3. Bobić Mile Jeka 51 god.
4. Busić Nikole Aleksa 10 god.
5. Busić Nikole Branko 7 god.
6. Busić Nikole Dušan 12 god.
7. Busić Nikole Jelena 15 god.
8. Busić Nikole Ljubomir 4 god.
9. Busić Nikole Milan 2 god.
10. Busić Petra Milka 17 god.
11. Busić Petra Nikola 37 god.
12. Busić Pere Milka 14 god.
13. Ivošević Đure Ljuban 23 god.
14. Ivošević Đurđa Ljubica 20 god.
15. Kljajić Nikole Bogdan 14 god.
16. Kljajić Nikole Ilija 18 god.
17. Kljajić Nikole Ljuban 13 god.
18. Kljajić Nikole Milica 19 god.
19. Kljajić Nikole Staka 22 god.
20. Kljajić Stevana Stoja 43 god.
21. Kotur Ninka Dušan 14 god.
22. Obradović Nikole Mile 34 god.
23. Obradović Stanka Petar 19 god.
24. Poštic Maksima Nikola 47 god.
25. Vilenica Laze Evica 36 god.
26. Vilenica Paje Jeka 10 god.
27. Vilenica Paje Ljubica 4 god.
28. Vilenica Paje Milka 8 god.
29. Vilenica Paje Ostoja 12 god.
30. Vilenica Paje Anka 13 god.
31. Vučetić Pavla Jovan 20 god.
32. Vučetić Mile Milka 31 god.
33. Vučetić Miloša Pavao 13 god.
34. Vučetić Stevana Stanica 49 god.
35. Vučetić Petra Stevo 10 god.
36. Vučetić Vuje Stoja 37 god.

Izvor: Đuro Zatezalo „Radio sam svoj seljački i kovački posao“ – svjedočanstva genocida. SKPD Prosvjeta, Zagreb 2005.

Udruženje izražava zahvalnost Nenadu Stefanoviću i Živoradu Bundalu za pomoć u pripremi sadržaja knjige za elektronsku, internet verziju.

(Jadovno.com)

KOMENTARI34 komentara

 1. Splićo says:

  Samo vi i dalje potpirujte vatru, pa ćete se poslije opet čudit vam se vaša ludost obije o glavu.

 2. Niksicani says:

  Obice se tebi i itakim mrcenicima ka ti ..oca ti ocinskog po sto puta...

 3. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  @Splico...vi ste ti koji ste prvi potpalili vatru,sad morate u toj vatri da izgorite,to je bio vas (hrvata) izbor.Dzabe se vadite na ludilo i zaboravnost,nece vam to pomoci.Dzabe prepravljate istoriju,istinu i BOGA niko pobedio nije,pa necete ni vi. Sta je,smata ti istina je li!?Sta jel' treba da cutimo o vasim zlodelima i vasem ustasluku?Nece biti vise usmrdelog tite da vas brani i da vas "preoblaci"kao 43'/45'. OVAKVE PRICE CE SE SVE VISE I VISE PONAVLJATI,KAKO BI NASA DECA SAZNALA I NAUCILA DA STE VI HRVATI GENOCIDAN NAROD.OVAKVE PRICE GOVORE O VASOJ MENTALNOJ IZOPACENOSTI,O VASEM MORALU,O VASOJ VERI U BOGA. Tvoje misljenje i misljenje ostalih hrvata,nas SRBA se uopste ne tice,te slobodno nastavi da kmecis,to ti je jedino preostalo. PS.mnogo orginalnih arhivskih dokumenata je doslo od tebi tako "dragog"zapada,sa sve njihovim pecatima :)

 4. Goran says:

  Splićo, platićete za svoje krvave zločine!!! Crni dani vama dolaze!!! NIKAD OPROŠTENO!!

 5. Svetislav says:

  Ov iransko azijatskim kurvatskim koljacima nije mesto u evropi, ili nigde na zemlji. Mira ce biti tek kad svi pokatoliceni iranski azijati budu ispod zemlje!

 6. rastko says:

  NIJE VAZNO DA LI SE SPLICO LAZNO PREDSTAVLJA,DA LI JE PROVOKATOR,NITI DA LI JE POKATOLICENI SRBIN,CROATA ALI SVAKAKO NAVODI NA RAZMISLJANJE I ODGOVOR. TRAGEDIJA HRVATSKOG NARODA JE U TOME STO SU ONI NEPRIMERENIM ZLOCINIMA I ZVERSTVIMA UCINJENIM NAD SRBSKIM ZIVLJEM SEBE POSTAVILI NA SAM VRH SVETSKA LESTVICE ZLIKOVACA KAKVE LJUDKA ISTORIJA NE PAMTI. ALI ONO STO JE NAJTRAGICNIJE PO NJIH ONI TO NISU ODRADILI ZA SVOJE DOBRO NEGO ZA NEKOGA DRUGOG,A POSTO TAJ DRUGI VISE NE TREBA NJIHOVE KRVAVE USLUGE POJAVLJUJE SE POTREBA DA IH SE RESI. I ODE ZALIV A STA JE SLEDECE! SPOSTOVANJEM.

  • ivan Grozni says:

   Problem Hrvata nije sto su nerazumni vec je problem u njihovim FRATERIMA koji im laznim pricama umiruju savesti daju" oprosta"j za sve grehe pocinjene nad Srbima. Ako istrazite uzroke i posledice hrvatskih zlocina koji se protezu od Ante Starcevica pa na ovamo videcete da su SVI naj okrutniji koljaci imali podrsku svojih duhovnika. Videcete da su posle zlocina odlazili na" duhovno ociscenje i oprost" grehova. Da nije tako, danas bi Hrvatska bila preplavljena sa knjigama o njihovim zlocinima, napisanim od strane katolickog svestenstva. Danas se vodi borba oko proglasenja Stepinca za sveca. Samo zlocin u Glini mu sprecava da se nominuje za tako nesto. Za njega je znao a neka mi jedan hrvatski "svestenik" donese slovo kojim je Stepinac taj zlocin osudio. Da ne pominjemo Jasenovac,Gradisku,Jadovno i ostala stratista koja i dan danas niko i ne pominje. Tito je morao da, svedoke tih zlocina, preseli u druge krajeve tadasnje Jugoslavije, da se nebi stalno secali strahota koje su se desile u doba 41-45 godine. Da to nije uradjeno istina bi isplivala mnogo ranije. Ni do danas se katolicka crkva nije oglasila zvanicno da osudi te zlocine.

 7. Za Srbiju says:

  Proterati hrv. ambasadora, proterati Todorića i njegov trg. lanac, proterati hrvatski lobi iz Beograda i hrv. tajnu službu, bojkotovati kompletnu hrv. robu, zabraniti hrv. nacionalnost u popisu, skinuti natpise i reklame na latinici, zabraniti ulazak hrv. državljana u Srbiju, napisati poternice za svim zločincima iz ratova devedesetih, podignuti tužbu za genocid u oba svetska rata i tražiti ratnu štetu. Toliko za početak.

 8. MadMax says:

  Bando ustaška kad tad ćemo Vam oči povaditi za tog dječaka i hiljade drugih dječaka... Nekoliko puta u istoriji se kolo sreće okrenulo...ovaj put ćemo Vam stati na rep jednom zauvijek...nikad Vam nećemo ovo zaboraviti...dok smo živi.

 9. Ankica says:

  Svaka Vam cast sta objavljujete ovaj feljton-svedocanstava. Samo nastavite. Jeste mucno citati jer se radi o najgorem mogucem zlu. Ali ipak, ovo niko ne sme da zaboravi, ovo treba da se pamti, da se uci u skolama, da se uvek ponavlja. Niko u nasem narodu nema pravo na zborav. Nema pravo ni na oprost. Hrvati se za genocid nikada nisu pokajali, nikakda nicim iskupili. Nikada pokazali da im je iti malo zao. Zato nemamo nikakvo pravo na zaborav. Svaki narastaj mora da zna ko su mu prvi susedi i kako da sa njima postupa i da ih drzi na propisnom rastojanju. Pre dvadesetak godina su nam ponovo jasno pokazali da su spremni napraviti to isto delo. A ono Picousto govno pred komemoraciju u Jasenovcu seje uokolo izjave da se Jasenovac mora oprostiti. Mamicu mu j.... prokletu, kad su hrvati uopste trazili oprostaj za svo to zlo i bol koje su nam naneli pa da bi im se razmatrao bilo kakav oprostaj? U grob su poslali preko milion ipo neduznih ljudi.

 10. psihol says:

  "Pomagali su se, dolazili jedni drugima na slave i Božić, kumili se pa i rodbinski povezivali. Međutim, dolaskom ustaša na vlast, njima se odmah priključilo 60 mještana zaseoka Bijeljevine da bi ubrzo tih dobrih odnosa i prijateljstva u potpunosti nestalo. Nagla promjena do tada mirnih i dobroćudnih ljudi, i to posebno prijatelja, uspostavom ustaške vlasti, dođe do punog izražaja." ************** Naročito treba obratiti pažnju na ovaj fenomen. Smatram da nije u pitanju toliko srpska naivnost, koliko neke psihološke pojave kod H.

 11. Splićo says:

  @PRAVOSLAVNA ARMIJA Takve priče mogu samo dovesti do novog Jasenovca, jer pazi, mi ne pričamo, mi RADIMO!

 12. Splićo says:

  @Goran Dvaput smo vas poklali ko bubašvabe. Zar si stvarno toliki idiot pa vjeruješ da ćete sljedeći put proći išta bolje? :-D

 13. Splićo says:

  @Svetislav Mira će biti tek kad proradi Jasenovac 2.0 i smjesti SVE Srbe tamo gdje im je mjesto. U pepeljaru!!! :-D

 14. Splićo says:

  @MadMax Jasenovac 2.0... ima da vas nema. :-D

 15. Splićo says:

  Ankica Says: jul 29th, 2015 u 3:30 pm U grob su poslali preko milion ipo neduznih ljudi. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!

 16. Dux says:

  @ Splićo Kockice za BLEIBURG 2 spremne :)

 17. D :) D says:

  @Splico...PEDERCINO GENOCIDNA,HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

 18. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  Splico, zapamti jedno:svaki tvoj post do sada je kopiran,sto znaci da ce te odati tvoja internet adresa,nece biti rupe na zemaljskoj kugli u kojoj ces se sakriti,do tada seri i laj pseto izopaceno i bolesno.

 19. Splićo says:

  @D :) D Aha, stvarno dobro izgleda kad to napišeš ti, pripadnik GENOCIDNE NACIJE. :-D

 20. Splićo says:

  @PRAVOSLAVNA ARMIJA Puši kurac, četomajmune! :-D

 21. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  @Splico...ti ces imati cast da nama svima popusis kurcine,jer vi to i nemate,vi,a narocito ti si jedna obicna preplasena pickica slugenjaro turska,genocidni ustaso :) :) :)

 22. Splićo says:

  @PRAVOSLAVNA ARMIJA Puno znači kad to napiše prvak u traktorijadi, sin "večitih" pobjegulja i kukavica! :-D

 23. Vladimir says:

  Ovo splitsko govno ce umreti u smradu vlastitih govana,treba jednostavno ignorisati debila.Dok je rat trajao ovakvi "heroji"kao splico sakrivali su se po podrumima i prerusavali se u zenske suknje,zato je verovatno toliko isfrustriran/iskompleksiran.Na kraju,ko njih uopste *ebe,nisu uopste interesantni kad se zna i ko su i sta su.Ova bolesna individuo splico pokusava da se leci,ali je bezuspesan.U njihovoj ndh2 nije jedini,99% je takvih u njihovoj genocidnoj tvorevini.

 24. Herceg Novi says:

  Austrougarski vice-maršal Gherter: „Ja nisam video u svome životu, ni čuo za zveri u ljudskom obličiju poput hrvatskih vojnika. Mada su ratovali sa nama i prvenstveno služili za zastrašivanje i represiju nad narodom, ja kao čovek se stidim sto su stajali u našim redovima. U samoj borbi bi napuštali položaje, dok bi veoma vešto izbegavali protivničku vojsku i uvek se kretali ka zbegovima koje su sačinjavali goloruki ljudi, žene i deca. Kada bi ih ponekad i stizali činili su strahote od kojih se i nama dizala kosa na glavi. Oni su pogan svetu i evropskoj kulturi.“

 25. Dux says:

  Splićo, se zapenia što ga mornari nisu poveli sasobom na ''Kruzoguz'' lipim ''njegovim Jadranom''!! Triba mu reć da će se vratiti već idućeg tjedna-novi, veći i višebrojniji, :) LJubavna je to epoha bila! Inače, traktore bi ipak triba ostavit za zemljaka @Zeljka! Mogu se povezat za nove Ginisove pohode obaranja rekorda-Kruzoguza + Traktoguza = Traktokruzoguza-baš lipo! Samo kad bi ga još đed vidia-DA BI MU PUSU, ahahahahahaha!!!

 26. Dux says:

  @ PRAVOSLAVNA ARMIJA Hahahahhahahahaha, brate lud si kao struja-strava!!!! Splićo će imati čast da nam svima popuši???!!! Auuuu j**ote, pa njemu će usta onda biti 10 puta veća od čmara???!!!!! E tada već može mati DOSLOVNO BACATI LEKOVE LOPATOM U ISTA TA USTA!!! Auuuuuuu čoveče, hahahahahaha, pa te će pikanterije morati staviti na blog, nekakav, npr. ''Kako ŽVAKAT I GOVORI SIMULTANO!!!''. Možda će Splićo pokrenut svoj šou programe za obrazovanje u seksualnoj nastavi, A ŠTA JA ZNAM!!! Isto kao oni šou za kuvanje, znaš??? E isto to-kapica mu nakrivo ona ujkasta, vako ponosno usta u prvom kadru, i onda ku**ine uleću kao strele!! Pa mislim da bi, ko god gledao to verovatno dobio sekundarnu srčku!!! Ali pazi, moraće to da stave nekako između dnevnih programa-Lare i Crne Ruže na primer!!!! Čisto da pomrsi račune gledateljima i gledateljicama u Hrvatskoj!!! Moraće da bude i cenzurisano, a šta ja znam???!!! Možda R-30 (U PREVODU TO TI DOĐE KAO DA MOGU SAMO DA GA GLEDAJU LJUDI KOJI IMAJU VIŠE OD 30 MOŽDANIH ĆELIJA U GLAVI) ZNAČI R-30, ZA RETARD-30. Što mu dođe kao da gledaš Telitabiz!!! (znaš onaj program za decu, nažalost ometenu u razvoju-5 njih obučenih u nekakve miševe u bojamakoji skakuću po TV ekranu i pevaju pesmice-inače engleski šou program). Naravno deca su plemenita, da me ne razumeš pogrešno. Ne bi da vređam nikoga, ali SPLIĆO SUSID NAŠ, E ON JE ONA DRUGA SORTA-TURSKO GUZOTRBUŠNA I ODVRATNA!! A on ima i CERTIFIKAT RETARDA. Znači mati i ćaća će moći gledati ALI ON ĆE MORATI IMATI RODITELJA PRATIOCA KOJI SEDI TU PORED NJEGA, i objašnjava mu šta se na TV-u dešava kada mu MI SVI GURAMO (DA IZVINEŠ) HM, PENDREKE U ŠKRBAVA USTA!!! Valjda će se jednom posle toga osvestiti-ako ne, proces će se morati ponoviti radi UTEMELJENOSTI PROJEKTA......hahahaha :) Lep pozdrav :)

 27. Splićo says:

  Srbi su GENOCIDNA nacija. :-D

 28. Dux says:

  @ Splićo Kruzoguuuuuuuzzzzzzzzzzzzzzz kockica, hahahahaha :)

 29. Splićo says:

  @Dux Alo genocidni, kako si, šta ima nova kod vas, krvožednih nasilnih komšija? Aj me razveseli pa napiši da planirate počinit kolektivno samoubojstvo. :-D

 30. Dux says:

  @ Splićo Hahaha................da te razveselim????? E jbg, za vrtenje na ku**u ćeš morati da popričaš sa režiserom ''Kruzoguza'', malena...:) Viva Kruzoguzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz........:) :) :)

 31. Ana Ilic says:

  Za ovog Splicu(ako je odatle):Pa slusaj,u stvari vi i nemate prava da se hvalite traktorijadama kako to nazivas ,one i nisu vase delo.One su delo Nemacke i Amerike,a vi ste, kao i uvek,samo odradili prljavi deo posla i nista vise.Toliko o tome koliko vas postuju kad vi za njih odradjujete prljave poslove.To sto vas sad stite to je zato sto vi njima sluzite kao streljacki vod,kao trenirani psi sto sluze vojnicima i stite vas samo zato sto bespogovorno i slepo izvrsavate naredjenja,cim se prvi put pobunite,zastite ce nestati.A veruj mi,onaj ko "skuplja ekipu"da ide na tebe jednog,taj hrabrosti nema da se suoci jedan na jedan sa tobom,a takvi ste vi.(To me podseti na jednu kukavicu iz mog sela koji sa jos pet sest djilkosa uhvatio jednog decka i ubio ga auto dizalicom.)Ljudi kojima je potrebno izivljavanje na nekome drugome kao potvrda sopstvene vrednosti su jadni.To su ljudi sa kompleksom nize vrednosti.

 32. Strahinja says:

  Pismo Dr Pribislava Grizogona Stepincu Pisem vam ovo kao covjek covjeku.kao krscanin krscaninu.Nakanjujem se mjesecima na to,cekajuci hoce li prestati stizati uzasne vijesti iz Hrvatske,kako bi se mogao sabrati i mirnije pisati. Punih 10 mjeseci kako se po Hrvatskoj na najzvjerskiji nacin Srbi ubijaju i unistavaju se milijarde njihova imetka,a crvenilo stida i gnjeva oblijeva lice svakog postenog Hrvata. Pokolj Srba poceo je prvih dana jadne Nezavisne Drzave Hrvatske (Gospic, Glina, Gudovac, Bosanska Krajina, itd)i traje bez prekidanja ovih dana. Nije sva strahota u samom ubijanju. Ona je u ubijanju svega od reda: staraca, zena, djece, i to u ubijanju uz strahovito divljacko mucenje. Te nevine Srbe su nabijali na kolje, lozili im vatru na golim prsima, pekli ih zive na vatri, spaljivali u kucama i crkvama zive, polijevali kljucalom vodom i tada poliveno mjesto derali i solili, kopali zivim oci, rezali usi, jezik nos, svecenicima rezali nozevima brade i obrve skupa sa kozom i mesom, otsecali im spolovilo i zaticali u usta, vezivali ih odostraga za kamione i onda sa njima jurili, prebijali ljudima noge i ruke, zabijali im u glave eksere,golemim ekserima zakivali ih za pod kroz slijepo oko,bacali zive u bunare i provalije,a odozgo na njih bacali bombe, razbijali im gvozdenim cekicima glave, djecu bacali u vatru, u vrelu vodu, u krecane, rastrzavali djecu za noge, razbijali im glave o zidove, prebijali kicme o kamenje i klade i jos mnoga uzasna mucenja izvrsavali, kakva normalni ljudi ne mogu ni zamisliti. Hiljade i hiljade Srpskih lesina nosila je Sava, Drava i Dunav, kao i pritoke ovih rijeka. Bilo je lesina sa natpisom:"pravac Beograd, putuj kralju Petru": u jednom camcu koji je uhvacen na Savi bila je hrpa djecjih glava sa jednom zenskom (moze biti glava majke te djece) sa natpisom "Meso za Jovanovu pijacu u Beogradu"! Strahovit je slucaj Mileve Bozinic iz Stabandze, iz koje su na nozu izvadili dijete. Pa grozni slucaj nadjenih pecenih glava u Bosni. Nadjene su posuda pune srpske krvi, pa slucajevi prisiljavanja Srba da piju vrucu krv svoje poklane brace. Silovane su nebrojene zene, djevojke i djevojcice, matere pred kcerkama i kceri pred materama,a gomile djevojaka, zena i djevojcica odvodjene su u logore ustasa za bludnice. Cak su silovanja vrsena i u oltarima pravoslavnih crkava. U Kotaru Petrinjskom natjeran je sin da siluje rodjenu mater! Pokolj 3000 Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi i ubijanje Srba u oltaru crkve u Kladusi sve gvozdenim cekicima u glavu, stoji bez premca u povijesti. Za sva ova strahovita i necuvena nedjela postoje detaljni i vjerodostojni zapisnici. Uzas ovih nedjela zaprepastio je Nijemce i Talijane. Oni su fotografirali ogroman broj slucajeva ovih uzasnih pokolja. Nijemci govore da su Hrvati ovo radili i za vrijeme tridesetogodisnjeg rata i da je od toga doba postala u Njemackoj izreka: "Sacuvaj nas,Boze,kuge,gladi i Hrvata". Srijemski Nijemci preziru nas radi toga i postupaju sa Srbima covjecno. Talijani su fotografirali posudu od 3,5 kilograma srpskih ociju, te jednog Hrvata okicenog s ogrlicom, od nanizanih srpskih ociju i jednoga koji je dosao u Dubrovnik opasan sa dva djerdana srpskih jezika. Strahote logora u kojima su pobijene hiljade Srba ili su pustene da pomru od zlostavljnja, gladi i izme, uzasne su. Nijemci pripovjedaju o jednom logoru u Lici, u kom je bilo na hiljade Srba, ali kad su dosli tamo nasli su ga prazna, natopljena krvlju i krvavim krpama rublja i odjece. Tu je, kazu, izgubio glavu i jedan srpski vladika. U jasenovackom logoru i danas se muce i propadaju hiljade Srba koji su tamo po ovoj strasnoj zimi smesteni u poderane ciganske barake bez dovoljno slame i pokrivaca, dobijajuci dnevno za hranu po dva krompira. U povijesti Evrope nije bilo ovakvih slucajeva. Mora se poci u Aziju u doba Tamerlana i Dzingis kana ili u Afriku, u crnacke drzave njihovih krvolocnih vlada, da se naidje na slicne slucajeve. Sa ovim je hrvatsko ime osramoceno na vjekove. Nista nas ne moze potpuno oprati. Ni posljednjem Ciganinu na Balkanu necemo smjeti spomenuti nasu hiljadugodisnju kulturu hrvatsku, jer niti Cigani nisu ovakvih zvjerstava radili. Zasto ja ovo pisem vama,kada niste politicka licnost i ne mozete za ovo snositi odgovornost? Evo zasto: u svima ovim besprimjernom divljackim zlocinstvima koji su vise no bezbozni,sudjelovala je i nasa katolicka crkva. Veliki broj svecenika, klerika, fratara i organizovane katolicke mladezi sudjelovali su u svemu ovome: katolicki svecenici postali su logornici i tabronici ustaski, te su kao takovi naredjivali i odobravali ta strasna mucenja i klanja krstenog svijeta. Cak je i jedan katolicki svecenik zaklao jednog pravoslavnog svecenika. Oni to nisu smjeli ciniti bez dozvole svojih biskupa, a ako su cinili bez nje, onda su morali gubiti sluzbu i doci pred sud. Buduci da se to nije dogodilo, znaci da su biskupi dali svoju dozvolu. Drugo, katolicka crkva je upotrebila sve ovo da pokatolici prezivjele Srbe. Dik se zemlja jos pusila od nevine krvi mucenika, dok su jecaji razdirali grudi prezivjelih nesrecnika, svecenici, fratri, casne sestre, nosili su im u jednoj ruci ustaski bodez, a u drugoj molitvenik i krunicu. Sav je Srijem preplavljen lecima biskupa Aksamovica tiskanim u njegovoj tiskarnici u Djakovu u kojima se pozivaju Srbi da spasu zivote i imetke prelazenjem u katolicku vjeru. Nasa crkva kao da je htjela pokazati da zna ubijati duse, a ustaska vlast tijela. A na katolicku crkvu pada jos veca sumnja zato sto su u isto vrijeme srusene mnogobrojne pravoslavne crkve, druge preobracene u katolicke, oteti svi pravoslavni samostani,razvucena sva imovina i upropascene velike povijesne vrijednosti, pa cak nije ostavljena na miru ni patrijarsijska crkva u Srijemskim Karlovcima. Sva ova nasilja na savjesti i dusi nanijela su jos vecu sramotu hrvatskom imenu. I ako se mi Hrvati necemo moci sasvim oprati od sramote koju smo na se navukli ovim zlocinstvima, ipak mozemo svoju odgovornost smanjiti pred svijetom i svojom savjesti, ako dignemo svoj glas protiv svega gore navedenog. Poslednji je cas da to ucinimo. Poslije sviju velikih zlocinstava u povijesti covjecanstva i velike kazne. Sta ce biti od nas Hrvata ako se dobije utisak da smo bas do kraja u ovim zlocinstvima ustrajali? U prvom redu duzna je crkva da digne svoj glas,prije svega zato sto je crkva Isusova. A poslije toga zato sto je ona mocna. U Njemackoj su veliki katolicki biskupi imali smjelosti da dignu svoj glas u korist progonjenih Zidova, akod nas nijedan biskup nije digao svoj glas u korist progonjenih krscana koji su strasnije progonjeni nego Zidovi u Njemackoj. I zato ce na glave katolicke crkve pasti najveca odgovornost za kaznu Boziju i ljudsku koja mora snaci hrvatski narod ako se na vreme ne pokaje za ovaj strasni i neoprostivi svoj grijeh. Napisao sam Vam ovo pismo da spasim svoju dusu,a Vama ostavljam da trazite i nadjete **** za spasenje svoje duse. Jedan od mnogih koji je prvo covjek i krscanin, a onda i dobar Hrvat. U Zemunu,8.2.1942. Dr Pribislav GRIZOGONO

 33. Pingback: POTRESNO SVEDOČENJE USTAŠKIH ZLOČINA – RODOLJUBI OTADŽBINE I DIJASPORE "ROD"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *