Potrošače u Srbiji vara ko god stigne

Potrošače u Srbiji vara ko god stigne

21 septembra 2013

ProdavnicaPotrošači u Srbiji ne znaju ko im toči loše gorivo, gde kupuju bajato meso ili ko im prodaje proizvode koji ne zadovoljavaju osnovne kriterijume kvaliteta. Iako inspekcije kontrolišu ispravnost hrane i ostalih artikala u radnjama, do kupaca stiže samo statistika o broju pregleda i napisanih prijava. Za potrošače ostaje tajna gde je „oktriven“ nekvalitetna roba, ali i ko je proizvođač.

Nedavno je Tržišna inspekcija objavila da od 110 uzoraka goriva koje su uzeli na pumpama širom Srbije, svaki peti ne zadovoljava propisane kriterijume kvaliteta. Ne samo da nisu objavljena imena onih koji toče loše gorivo, već je njihov identitet „sakriven“ tako što su navedena samo odeljenja tržišne inspekcije u gradovima, na čijoj teritoriji su uzeti sporni uzorci, iako su neke benzinske stanice i u manjim mestima.

– Nismo u mogućnosti da odgovorimo o kojim pumpama se radi, jer postupci još nisu okončani – tvrde u Tržišnoj inspekciji. – Rešenjem je zabranjen promet spornog goriva, 35 tona derivata koji se prodavao kao D2 kategorisano je kao otpad i reciklirano. Protiv svih benzinskih pumpi kod kojih su uočene nepravilnosti podnete su odgovarajuće prijave, prekršajne ili krivične, a sud dalje odlučuje o visini kazne.

Predstavnici udruženja potrošača smatraju da praksa da se ne navode imena nesavesnih trgovaca mora da se prekine. Zato pokušavaju sami da organizuju uzorkovanje raličitih proizvoda, kako bi proverili njihov kvalitet, ali i „otvorili oči“ kupcima.

– Objavljivanje broja kontrola i napisanih kazni za nas nije nikakva informacija – ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. – Krijući one koji nas varaju, nadležni saučestvuju u prevari. Sve dok ne kažu koja je to pumpa koja nam prodaje loše gorivo ili u kojoj radnji su zatekli pokvareno meso, kontrole neće imati smisla.

Kupci pokvarene hrane i ostalih artikala mogu imati niz neprijatnosti, od zdravstvenih problema do nepotrebnih novčanih izdataka. Ilija Mirić iz Beograda je nedavno zbog lošeg goriva morao da na motoru svog novog automobila zameni sve četiri „dizne“.

– U servisu, iako je auto nov, nisu hteli da priznaju garanciju, jer tvrde da je kvar izazvan lošim gorivom, pa sam morao da platim skoro 100.000 dinara za popravku – priča Mirić. – Uputili su me na inspekciju, a tamo su mi rekli da su nemoćni, jer je jako teško dokazati da sam loše gorivo sipao baš na toj pumpi!

Gorivo „sumnjivog kvaliteta“ je i razlog zašto naši vozači tvrde da im automobili slabije idu i više troše nego kada sipaju gorivo u inostranstvu. Na posebnim mukama su prošle godine bili vozači kamiona kojima su u inostranstvu pisali silne kazne zato što su u rezervoarima imali lož ulje umesto evrodizela iako su na našim pumpama natočili „evrodizel vrhunskog kvaliteta“.

Takve situacije bi bile mnogo ređe, kada bi prodavci znali da će kupac na vreme dobiti informaciju da njegov proizvod nije dobar. Samim tim bi se i odgovornije ponašali, jer bi strepili da će ih kazniti time što neće pazariti kod njih.

PRLJAVE CISTERNE

Deo nepravilnosti koji je utvrđen kontrolama pumpi ukazao je na lošu manipulaciju derivatima od strane prevoznika i maloprodavaca. Kako se cisterne i rezervoari nisu pripremili za manipulaciju derivatima evropskog kvaliteta došlo je do povećanja sumpora i uzorak koji je uzet sa mesta prodaje nije odgovarao propisima.

PRETE, ALI NE TUŽE

Radili smo analize sokova, rakije i drugih proizvoda i objavljivali imena onih koji nisu bili ispravni, a to ćemo raditi i dalje – priča Papović. – Proizvođači se pitaju ko nama daje pare i da li nas finansira njihova konkurencija, ali nikada ne dovode u pitanje rezultate naših analiza. Dokaz da dobro radimo svoj posao je i to što nas niko nije tužio, ali je bilo mnogo psiholoških pritisaka i pretnji sudom. Kao što mi objavimo rezultate, mogle bi i inspekcije, ali oni tvrde da to ne mogu da urade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *