ПОТУЧЕНА ДО НОГУ: Странка Ангеле Меркел доживела убедљив пораз на локалним изборима

POTUČENA DO NOGU: Stranka Angele Merkel doživela ubedljiv poraz na lokalnim izborima

16 februara 2015

Angela-Merkel-006Partija Angele Merkel – Hrišćansko-demokratska unija – pretrpela je ubedljiv poraz na izborima za parlament federalne zemlje Hamburg.

Prema preliminarnim podacima koje je večeras objavila nemačka centralna televizija ARD, pobednik izbora je Socijaldemokratska partija Nemačke čiju je listu predvodio Olaf Šolc, prvi čovek Hamburga čija funkcija odgovara položaju premijera u drugim nemačkim provincijama.

Socijaldemokrati su osvojili 47 odsto glasova i za formiranje vlade biće im dovoljno da nađu i najmanjeg koalicionog partnera.

Partija Merkelove osvojila je samo 16 odsto glasova i ostvarila jedan od svojih najgorih rezultata na izborima tog nivoa od kraja pedesetih godina.

Za „zelene” glasalo je oko 11,9 odsto a za Levu partiju – 8,6 odsto.

U parlament Hamburga ušla je i partija nemačkih evroskeptika Alternativa za Nemačku, osvojivši oko 5,3 odsto glasova.

Izlaznost je bila oko 54 odsto.

KOMENTARI4 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Angelica puca po šavovima, zato što neće da sluša svoj narod već amerikance.

 2. lala says:

  A jes ruzna ju,ju...

 3. Draga says:

  Svi oni plaćaju danak za svoja dela i nedela , a ona se baš zanela i izgubila kompas , umislila žena da je sela pored Boga i da joj niko ne može ništa

 4. ZORAN says:

  Hamburg ne može biti ''lakmus''za celu Nemačku. Glasačko telo Hanseastadt Hamburg je veoma specifično i SPD kao i zeleni uvek imaju snažno uporište u tom gradu državi. Zato su i euroskeptici i ušli u lokalni parlament, što dovoljno govori o toj specifičnosti Hamburga. Uskoro ćr biti novih pokrajinskih izbora, pa će se na većem broju birača, kao i na pokrajinama gde su slični ostatku Nemačke, videti kakav je izborni potencijal Merkelove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *