ПОТВРЂЕНА ДОМИНАЦИЈА: С-500 прошао све тестове — у Сирији

POTVRĐENA DOMINACIJA: S-500 prošao sve testove — u Siriji

2 oktobra 2019

U Siriji su testirani najvažniji elementi ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu S-500 „Prometej“, piše list „Izvestija“ pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije i vojnoj industriji.

Kako navode izvori lista, tokom testiranja stručnjaci su identifikovali „određene probleme“ u radu tehnike, ali su oni vrlo brzo otklonjeni.Takođe se precizira da su ispitivanja već završena i da su bila uspešna.

Kako je naveo bivši zamenik glavnog komandanta ratnog vazduhoplovstva Rusije za integrisani sistem protivvazdušne odbrane ZND general-pukovnik Ajteč Bižev tokom testiranja koja prethode isporukama sistema oružanim snagama, posebna pažnja posvećuje se neprkidnom radu svih njihovih komponenti.

Prema njegovim rečima, tehnika je „testirana u teškim tehničkim i klimatskim uslovima i radi bukvalno do habanja“. „Samo takav režim rada omogućava nam da identifikujemo nedostatke. Nakon toga, svi kvarovi i problemi se sumiraju, aktiviraju i radi se na njihovom otklanjanju“, rekao je, dodavši da je Sirija veoma pogodna za takve testove, jer je tamo uvek vruće i ima puno prašine.

General je dodao da radar mora neprekidno da radi jer je situacija u Siriji nestabilna i protivavionske snage stalno moraju da pokrivaju radarsko polje.

Novi sistem PVO S-500

Proizvodnja S-500 počela je u junu. Kako je naveo generalni direktora „Rosteha“ Sergej Čemezov, Rusija ove sisteme još uvek neće prodavati „ni za kakave pare“, već se oni prave prvenstveno za rusku vojsku.

Radijus dejstva sistema je 600 kilometara. On će moći da otkriva i istovremeno pogodi do deset balističkih meta koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Takođe će moći da pogađa bojeve blokove hiperzvučnih raketa.

Prema karakteristikama sistem S-500 će značajno prevazilaziti protivraketni sistem S-400 koji je već u upotrebi, kao i svog američkog konkurenta sistem „Patriot Advanced Capability-3“.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Sacekajmo novi napad iz Izraela, pa nam onda recite koliko ste uspesni.

  • opet ja says:

   Izrael avionima ne ulazi u proctor Sirije. Vođene projektile lansiraju iznad Libana i Sredozemnog mora, a onda sirijska PVO sa manjim ili većim uspehom obara te projectile.

 2. Miraš says:

  U Siriji zbog nestabilne situacije radar je morao neprekidno da radi što je bilo korisno za duže testiranje. Bilo je pogodno za testiranje i to da su teški klimatski uslovi u Siriji - uvek je vruće i ima puno prašine.

 3. teoretičar says:

  Eto kad je neko amater - "hipersonične raketle koje lete brzinom do 7 km/č.“ Pa ja trčim tom brzinom u svojim godinama. A još kada bi me neki kurjak pojurio...ostavio bi supersonik rakete za ceo jedan sat u dva sata. Šta greška? Meni dobro došlo i ja smatram da nije greška. Kosovac lepo kaže - Svako ima pravo na svoje mišljenje! I ja spadam u svakog.

  • teoretičar says:

   Filipe, zakasnio si. Tekst je izmenjen u međuvremenu a ja sam čitao kada je pisalo 7km/č. I nemo se sekiraš. Znam ja i tu razliku samo ti si čitao "drugo izdanje" teksta. U prvom je pisalo brojkama a u drugom slovime da ne bi bilo zabune. Svejedno se ja ipak nisam zabunio jer sam pisao komentar malo sa podsmehom na prvo izdanje teksta. Ali znam ja da ti nisi zlonameran, samo malo kasniš.

 4. Filip says:

  Teoretičaru da li razlikuješ 7km/sekunda od 7km/čas Malo si zanemario razliku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *