Потврђена оптужница против Дикића за тероризам

Potvrđena optužnica protiv Dikića za terorizam

8 juna 2017

Viši sud u Podgorici potvrdio je danas optužnicu protiv 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana optuženih za pripremanje i učešće u navodno osujećenom pokušaju terorizma u Crnoj Gori.

Sud je potvrdio optužnicu kojom je tužilaštvo označilo ruske državljane Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova kao organizatore osujećene ruske zavere. Njima se na teret stavlja „stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju“.

Među optuženima su i penzionisani general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana.

Dikić je u zatvoru u Podgorici, a Bogićevica i Ristića Srbija odbija da izruči.

Grupa državljana Srbije, među kojiima je i Dikić, negirala je na pripremnom ročištu 24. maja u Podgorici, bilo kakvu umešanost u osujećenu zaveru, dok su advokati odbrane tražili od suda da obustavi postupak, „jer nema dokaza“.

„Ja sam žrtva i proizvod optužnice… Nisam prirpemao, niti pokušao da izvršim, niti izvršio to što mi se stavlja na teret“, kazao je tada pred sudom Dikić koji je u pritvoru od 16. oktobra prošle godine.

Lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su zajedno sa još sedam osoba optuženi za stvaranje kriminalne organizacije. I oni su u više navrata negirali umešanost u pokušaj terorizma navodeći da je reč o „montiranom političkom procesu“, usmerenom na slabljenje ovog, po rezltatima oktobarskih parlamentarnih izbora, najjačeg opoziciong saveza.

Suđenje ce početi u naredna dva meseca, a krajnji rok je 9. avgust.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *