ПОТВРЂЕНО: Америка je спонзор Резолуције о геноциду у Сребреници

ПОТВРЂЕНО: Америка je спонзор Резолуције о геноциду у Сребреници

13 априла 2024

Из Меморијалног центра Сребреница у суботу 13. априла је стигла потврда да су се Сједињене Америчке Државе придружиле листи спонзора Нацрта резолуције о геноциду у Сребреници, пише амерички Радио Слободна Европа.

Из Меморијалног центра Сребреница су напоменули да је САД годинама подржавао заштиту сећања на жртве „геноцида“, али и на осигурању подизања, успоставе и опстанка Меморијалног центра.Истичу да та подршка представља наставак континуитета политике САД-а коју заговара председник Џозеф Бајден, а коју су ранијим администрацијама потврдили председник Бил Клинтон, али и у својој поруци из 2020. тадашњи државни секретар Мајк Помпео.

Поручили су да „не заборављају активности председника Бајдена и бројних других пријатеља грађана и грађанки Босне и Херцеговине деведесетих“, истовремено, изражавајући захвалност „на свему што администрација председника Бајдена чини данас за БиХ“.

„Поздрављамо напоре амбасадорке САД у Уједињеним нацијама Линде Томас-Гринфилд. Заједно радимо на томе да ова Резолуција буде порука мира, прилика да млади људе уче на лекцијама Сребренице о важности заштите људских права и људских живота. Позивамо медије и јавност да се не осврћу на изјаве које подстичу поделе, тензије и конфликт, те које племениту идеју Резолуције желе приказати нечим што она није и подстичу општу хистерију“, упућују из Меморијалног центра.

На друштвеним мрежама Меморијалног центра у последњих неколико дана је та институција потврдила и изразила захвалност на подршци Резолуцији Руанди, Немачкој, Новом Зеланду, Чилеу, Француској, Лихтенштајну и Словенији.

Нацрт резолуције којом се 11. јул проглашава Међународним даном сећања на „геноцид“ у Сребреници биће представљен 17. априла на затвореном састанку у УН, како је раније објавио „Глас Америке“.

О коначној резолуцији, на којој се још ради, земље чланице УН-а могле би се изјашњавати на седници Генералне скупштине УН-а почетком маја.

У нацрту резолуције, у коју је Радио Слободна Европа имао увид, тражи се, између осталог, да се без резерве осуди свако порицање „геноцида“ у Сребреници и потичу чланице УН да сачувају утврђене чињенице и кроз своје образовне системе развију одговарајуће програме, како би се спречио ревизионизам и геноцид у будућности.Иницијатори резолуције су Немачка и Руанда, али како је пренео Глас Америке позивајући се на незваничне изворе, у креирању текста ће учествовати и САД, Албанија, Босна и Херцеговина (без сагласности Председништва БиХ и званичне државне одлуке), Чиле, Финска, Јордан, Нови Зеланд, Турска и друге земље.

Бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници, која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН, а београдске „Вечерње новости“ објавиле су да предлог спорног документа, између осталог, предвиђа да 11. јул постане „међународни дан сећања на геноцид“, осуду за „негирање геноцида“ и захтева да се кроз „образовни систем на овај начин говори о злочину“.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма „геноцид“, наводећи да се односи „на намеру једне групе да потпуно уништи други народ“, а Комисија од 10 светских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом месту.

(РТ Балкан)

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Једини терориста на свету и геноцидна творевина сатанистичка америка нашла да држи слово другима о геноциду ?????!!!! Хахахахахахахахахаха.......! По систему "држ*те лопова".

 2. Baćo says:

  Англо-Саксонци би да упиру прст у некога а не зна се јо је више геноцида у свету направио, Енглеска или Америка. Као Атомске бачене на Хирошиму и Нагасаки нису биле геноцид. Само им треба рећи да кад они буду прихватили и одговарали за све злочине што су направили у задњих 150 година онда ћемо и ми.

 3. Petrovgrad says:

  Zašto hoće da uzmu ll jun, kao datum. Zločin u Srebrenici desio se par dana nakon 11 juna. Odgovor je jasan i jednosrtavan.Srbi su utvrdili Petrovdan (12 jun) kao datum sećanja na žrtve koje su počinile muslimanske snage i formacije BiH. Zato zapad inicira 11 jun, da to bude dan ranije od sećanja za srpske žrtve.

 4. sima says:

  Amerika je genocidna država. U Iraku je stradalo 500.000 dece zahvaljujući spoljnom politikom Američke genocidne države.

 5. Milutin says:

  Ako je streljanje vojnika koji su pod zaštitom Unprofora ubijali srpske civile, ženu, decu, u selima u i oko Srebrenice genocid, šta je onda ovo što radi Izrael. Komisija koja je utvrđivala događaje oko Srebrenice je utvrdila da je na tom području za vreme celog trajanja rata bilo ukupno oko 3500 bošnjačkih žrtava. Sve skupa. Vojnika i civila. Više je nego očigledno da se ponovnim pokretanjem pitanja Srebrenice želi gurnuti "pod tepih" više od 3000 ubijene DECE u pojasu Gaze od strane Izraela. O ukupnom brojem masakriranih ljudi u Pojasu Gaze da ne govorimo. U Srebrenici su streljani vojnici koji su vršili ratne zločine nad srpskim civilima. Ovo je isto kao kad bi se Palestincima sudilo zbog pogibije izraelskih vojnika koji su napali te iste Palestince. Suludi Novi Vrli Svet. Fali još samo da taj Novi Vrli Svet podstiče decu da na svakih 12 meseci mogu da menjaju pol. Ups!!! Pa to su Nemci već zakonski regulisali.

 6. milorad5 says:

  ovo je jeako opasno,to znači da neki od "sponzora" ove rezolucije pripremaju teren za genoicid nad nama i to ozbiljno...vrlo je čudno da recimo nemci nisu kolektivno prozvani i žigosani za genocid a to rade nama zbog streljanja zločinaca i ubica u ratnom stanju,po toj logici bi i amerika i bilo koja druga vojska koja ubije teroristu ili lopova ili nekoga ko je počinio ubistvio nad civilima u ratnom stanju mogala da bude prozvana za genocid...verovatno će sad da spreme rezoluciju za rusiju a uskoro za kinu...interesantno je da se u ime nekih držav njihvoi činovnici rado odazivaju ovakvim provokacijama i to je samo dokaz postojanje svetske zavere na viskomom nivou,svetske zavere otimanju zemlje i ubjanja čitavih naroda,zavere za osvajanje sveta očigledno...recimo finska je od nedavnočlan NATO jata i trapju se svuda gde mogu da pokažu lojalnost i servlnost,čile ima na vlasti vojnu huntu kojuje postavila amerika i dalje a turci su očigleddno i dalje pod uticajem revizionizma imigranata iz bosne koji žive tamo,jednio mi nije jasno koji će K jordan u ovoj priči,verovatno zbog turaka..ako ova pokvarena rezolucija prodje mi nemamo drugo izlaza sem da se stavimo pod nuklearni kišobran rusije i udjemo u vojni pa i državni savez sa rusima,ako oni to prihvate,ovi nam rade oglavi očigledno...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u