ПОТВРЂЕНО: Холанђани криви за Сребреницу?!

POTVRĐENO: Holanđani krivi za Srebrenicu?!

27 juna 2017

Apelaciono veće haškog tribunala potvrdilo da Holandija snosi delimičnu odgovornost za smrt 300 muslimana koji su ubijeni u Srebrenici.

Oni su ubijeni nakon napada bosanskih Srba na bazu pod zaštitom UN.

U pitanju je potvrda presude iz 2014. po kojoj su pripadnici mirovnog bataljona UN iz Holandije mogli da znaju da će muslimanski muškarci i dečaci koj su tražili utočište u Potočarima biti ubijeni ako budu naterani da izađu iz dela pod zaštitom UN.

U pitanju su događaji iz 13. jula 1995, a na presudu iz 2014, na koju se žalila država Holandija.

Podsetimo, prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt.

Zvaničnici holandije su naveli da „niko nije mogao predvideti da će se dogoditi genocid“. „Niko nije mogao ni da pomisli da bi u Evropi 1995. godine mogao da se dogodi genocid“, rekao je pravni zastupnik Holandije Bert-Jan Hutzagers.

Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. U Septembru 2016. objavljeno je da će oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.

(B92)

KOMENTARI5 komentara

 1. kuka says:

  Ne nasedajte, ljudi. Ovo je samo način da se još jednom plasira propaganda o genocidu u Srebrenici i učvrsti medijska slika Srba kao koljača. Holandjani kobajagi krivi jer su dozvolili ... šta? Smrt (svi će pročitati masakr, genocid itd.) 300 ljudi. Ipak su ih pobili Srbi. Razlika, doduše, postoji u odnosu na ranije medijsko talambasanje o srebreničkom genocidu, hag jeste u povlačenju, ali neće da potpuno odustane, nego istrajava po sistemu "ipak se okreće". Ostaje kvalifikacija, a ona je ono na osnovu čega oni vrše pritisak na Srbe u RS i Srbiji. Sad bi trebalo navaliti sa dokazima i izbiti im ovu podlost iz ruku.

  • Tuga svuda says:

   Za sve sukobe i zločine na teritoriji bivše SFRJ odgovoran je trani faktor, koji je od samog početka podrivao sukobe, podržavao i naoružavao ekstremiste na svim stranama, i na kraju kao posmatrač, omogućio ubistva. Treba vremena nepismenom Balkanu da shvati da su svi ovde žrtve, svi osim ekstremista i fanatika, koji su sve to sproveli i na tome profitirali, a to su vam gospodo, između ostalog: Srbija: Vučić, Šešelj, Dačić, Vulin... BiH: Izetbegović-i i njihova ekipa Hrvatska: HDZ čelnici.... Ako obratite pažnju na rezultate gore pomenutih, shvatićete da ih nema, samo muljež i izdaja, države su pretvorili u prćije, a narod u sluge i robove, jedino su svoje džepove napunili mrvicama.

 2. Trifun says:

  General Mladic je transportovao preko 15,000 ljudi, uglavnom zena, staraca i dece iz Srebrenice. Kako onda streljanje oko 1,000 zarobljenih sto su nosili oruzje i vrsili pokolje po okoline Srebrenice godinama a od kojih je stradalo preko 2,000 srpkih civila ukljucujuci zena i male djece na najsvirepije nacine, moze biti genocid? Pa ne moze. Zlocin jeste. Ali s obziron na svirepost kako su muslimani ubijali zene i djecu u okolini Srebrenice to se jednostavno ne moze porediti. Sve je to podvala zapadnih genocidnih hijena i njihovih dzelata na Balkanu, kojom su pokusali da skrenu paznju sa svoje monstuozne istorije genocida prema nasem narodu. Nece proci.

 3. Miki says:

  Dali su i koliko je Bošnjaka i od koga uopšte pobijeno,dali ima i žena i dece koje su pobijena ili su svi pobijeni bili pod oružjem sve je namešteno i toliko providno da nam poruše uljezi Srbiju ida nas što više pobiju.

 4. padre says:

  Šta je sad to, vama je ovaj haški sud čas "politički sud", "protivsrbski sud", čas je ono što kažu istina i "potvrda"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *