ПОТВРЂЕНО СВЕ О ЧЕМУ СЕ ПИСАЛО: Аустрија враћа мигранте у Србију! СПОРАЗУМ ПОТПИСАН 2019. ГОДИНЕ

ПОТВРЂЕНО СВЕ О ЧЕМУ СЕ ПИСАЛО: Аустрија враћа мигранте у Србију! СПОРАЗУМ ПОТПИСАН 2019. ГОДИНЕ

16 априла 2020

Аустрија планира да шаље одбијене тражиоце азила у Србију, где ће плаћати за њихов смештај, у складу са споразумом који су земље постигле пре годину дана.

Споразум је, како се наводи, 24. априла 2019. са српским министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем потписао његов тадашњи аустријски колега Херберт Kикл, из крајње десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО), која је тада била део владајуће коалиције.

ОРФ је пренео да Kиклов наследник из Аустријске народне парије (ОВП) Kарл Нехамер и даље остаје при том плану и споразуму, чије је постојање до сада било готово непознато, и да то произлази из одговора министарства на посланичко питање аустријске либералне партије НЕОС.У споразуму су као циљна група споразума и слања у Србију дефинисани “странци који илегално бораве у Аустрији, за које постоји правоснажна одлука о протеривању, ако репатријација у матичну земљу није могућа и постоји довољна веза са Републиком Србијом”.

ОРФ преноси и оцену Министарства унутрашњих послова Аустрије да је самом чињеницом да су мигранти у Аустрију дошли балканском рутом задовољен услов да имају везе са Србијом.

Министарство је саопштило и да смештај одбијених азиланата у Србији замишљен у отвореној форми, што значи да они неће бити у центрима затвореног типа. Поред тога, Србија ће морати да поштује све међународне норме и да омогући несметан приступ хуманитарним организацијама.

На додатно питање агенције АПА да ли ће за странце враћене из Аустрије постојати посебан избеглички центар, или ће они бити смештени у постојећим установама, министарство није могло да одговори, наводећи да је обавеза Србије да се побрине за уредни смештај миграната, пренео је ОРФ.

До сада у Србију још није пребачен ниједан азилант и о детаљима се још разговара, навело је министарство, а тренутно није познато ни колико ће тај пројекат Аустрију коштати.

Одговарајући на део питања о трошковима пројекта, министарство је навело да “право постављања парламентарних питања не укључује и мишљења и процене”.

Посланица НЕОС-а Штефани Kриспер, која је поставила питање, изразила је незадовољство одговором.

“Оно што је (бивши) министар унутрашњих послова Kикл свима иза леђа покренуо, садашња тиркизно-зелена влада напросто и даље спроводи”, рекла је Kриспер агенцији АПА, додајући да је пројекат погрешан са аспекта правне државе и у моралном смислу.

(Бета.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. Косовац says:

    Питам се, да ли је у трошкове пројекта урачунат и износ хонорара за потписника Небојшу Стефановића и компанију.

  2. Rajko says:

    Demokratija i pravo da jedan covek odlucuje u ime naroda jeprava utopija. Da li ce taj ko je potpisao taj sporazu te migrante koje Austrija protera da primi u sju kucu?

  3. Rajko says:

    Demokratija i pravo da jedan covek odlucuje u ime naroda je prava utopija. Da li ce taj ko je potpisao taj sporazu te migrante koje Austrija protera da primi u svoju kucu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u