ПОТВРЂЕНО У ХАГУ! ЗАПАД ЈЕ ПОМАГАО ТЕРОРИСТИМА ДА СТВОРЕ ТЗВ. КОСОВО

ПОТВРЂЕНО У ХАГУ! ЗАПАД ЈЕ ПОМАГАО ТЕРОРИСТИМА ДА СТВОРЕ ТЗВ. КОСОВО

11 новембра 2020

ВЕЋ сам почетак процеса против некадашњих лидера тзв. ОВК пред Специјалним судом у Хагу још једном је потврдио оно што Србија покушава да докаже већ две деценије: лажна косовска држава изграђена је на криминалу и злочинима, и то не само уз „жмурење“ међународне заједнице, већ уз њену свесрдну помоћ. Да ствари буду још парадоксалније то су, износећи своју одбрану, лично потврдили Хашим Тачи и Јакуп Краснићи!

Тако, укратко, саговорници „Новости“ оцењују њихова прво појављивање пред судом, у којем су се, између осталог позивали на хвалоспеве америчких званичника, укључујући и будућег председника САД Џозефа Бајдена, за кога је Тачи „Џорџ Вашингтон Косова“. Краснићи је отишао и корак даље, тврдећи да без САД, ЕУ и УН никада не би могли да ослободе Косово и формирају државу.А ту државу, како тврди оптужница против злогласне четворке ОВК у којој су поред Тачија и Краснићија и Кадри Весељи и Реџеп Сељими, изградили су људи који се терете за злочине против човечности, 98 убистава, прогоне, мучења, киднаповања, најмање 416 незаконитих притварања, нехумане поступке…

На шокантну одбрану Тачија, у којој се позивао на речи Бајдена, али и бившег сенатора Боба Дола (за Тачија рекао да је одиграо битну улогу у Рамбујеу и створио младу „мултикултуралну и толерантну земљу“) одмах је реаговао тужилац. Он је најавио да ће сви ти које је одбрана цитирала бити позвани у судницу да објасне да ли су, када су износили ове хвалоспеве, били упознати са доказима о десетинама људи који су страдали.

Бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за „Новости“, да су Бајден и остали у делиријуму победника у Хладном рату дозвољавали себи свакакве изјаве, па чак и то да оно што је чист тероризам проглашавају за ослободилачки рат, дајући му подршку без граница:

– Сада се Тачи и остали бране позивајући се на своје пријатеље, доводећи суд у тешкоћу, јер је логично да и они буду позвани на сведочење. Ту су, нажалост, и УН и Савет безбедности, који је у бројним резолуцијама много жешће критиковао српске снаге због прекомерне употребе силе него ОВК. Односи снага на светском нивоу били су крајње неповољни по нас, били су на страни ОВК јер је он служио и америчком циљу да се ослаби и уништи Србија.

По мишљењу Јовановића, суђење пред Специјалним судом може да има две последице. Једна је да опет служи америчком интересу да се овај слој, како каже Јовановић, тзв. шумских људи који се уздигао до државништва и почео да смета политици САД на Балкану преко суђења компромитује, провуче кроз блато. Друга је, сматра наш саговорник, да Американци желе да натерају косовску јавност да буде реалнија у сагледавању врховног циља њиховог отпора Србији, да то не треба неизбежно да буде независност која је пала на испиту, није се показала ни државотворном ни животворном.

Живорад Јовановић, бивши министар спољних послова СРЈ, каже, за „Новости“ да поготово демократска администрација и Џозеф Бајден знају да је ОВК терористичка организација и да су је користили као и Ал каиду у Авганистану:

– Стејт департмент је ОВК за време преговора 1997. и 1998. године држао на списку терористичких организација. Постоји сведочење које је Хашком трибуналу дао британски војни аташе у Београду од 1997. до 1999. Џон Кросланд, пуковник британске војске, који је у писаној изјави навео да су маја 1998. Американци донели одлуку да оборе Слободана Милошевића и оценили да би у том пројекту могла да им користи ОВК. Тада су је са листе терориста пребацили на листу ослободилачких организација. Такође, Ричард Холбрук је маја 1998. у Цириху рекао да су припадници ОВК терористи, а онда се у селу Јуник у јуну 1998. срео са терористима и то је тренутак „преобраћања“.

Јовановић сматра да је оно што би суштински разрешило балкански спор било признање Запада да је погрешио 1999. извршивши агресију на СРЈ.

И генерал Владимир Лазаревић каже, за „Новости“, да су нови догађаји око Специјалног суда у Хагу све натерали „да у једном тренутку помисле је ли баш све тако било како се сервирало од стране Запада последњих 20 година“.

– Па они су ти који су створили ту монструозну ОВК и преко њих извршили злочине против човечности. Они су их наоружавали и обучавали. Линколн је рекао да неко време можете све људе лагати, али не можете људе лагати све време, замајавати их и обмањивати. Сад се те речи обистињују. Пре неколико месеци један новинар „Монда“ је рекао да је Рачак највећа светска лаж 20. века. А та лаж је била повод да нас бомбардују. Чак је и Трибунал у Хагу избацио прву тачку оптужнице против Слободана Милошевића у којој је био Рачак. Више људи је на КиМ убијено после доласка Кфора него током ратних дејстава. Срби и данас не могу да се врате у своје домове. За мене је ово извођење лидера ОВК пред суд енигма, треба да будемо опрезни и пратимо шта се дешава, поучени искуством суђења Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају. У њиховом процесу је било доста сведока и мноштво доказа, али су сведоци ликвидирани.

БРИСЕЛ СВЕ НЕГИРА

ПОРТПАРОЛ високог представника за спољну и безбедносну политику ЕУ Ђозепа Бореља Петер Стано није желео директно да коментарише изјаву Јакупа Краснићија, да је ОВК заједно са ЕУ стварала тзв. државу Косово.

– Не коментаришемо разне коментаре садашњих или бивших званичника, посебно не како су дате током текућих судских поступака – одговорио је јуче Стано на питање „Новости“.

Упитан да ипак одговори да ли је ЕУ сарађивала са ОВК на стварању тзв. државе Косово, без обзира на изјаве Краснићија, Стано је поручио:

– Та тврдња је таква бесмислица да не заслужује чак ни „без коментара“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. test01 says:

    Medjunarodno pravo je odavno umrlo - u stvari nije nikada ni postojalo. Sada je samo na povrsinu izmilio olos duboke drzave - bolesnici oji su odvajkada kreirali ratove i manipulisali svetskom berzom. Sve sto smo ucili u skoli o novijoj istoriji je velika LAZ>

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u