Pouzdan čovek za EU

Pouzdan čovek za EU

21 marta 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Predsjedništvo SDP-a raspravljat će danas o listi i kandidatima SDP-a za izbore za Europski parlament, što se održavaju 25. svibnja. Očekuje se da će na sigurnim ulaznim mjestima kandidati biti Neven Mimica , Biljana Borzan i Tonino Picula .

Neimenovani izvor iz vrha stranke to je za niz medija potvrdio – Mimica je nositelj kao europski povjerenik, Biljana Borzan pokriva cijelu jednu regiju u kojoj SDP tek želi ojačati – Slavoniju, a i žena je, a Tonino Picula je, iako sada već deklarirani opozicioner šefu stranke Zoranu Milanoviću, ipak prošli put dobio najveći broj perefencijalnih glasova, duplo od Ruže Tomašić, te je kao takav neizbježan – jer vjerojatno će ponovno pojedinačno dobiti maksimalnu podršku birača.

Neimenovani izvor nije potvrdio da će na listi biti riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, mada su iz riječkog SDP-a u velikoj mjeri pošto-poto htjeli da se to dogodi.

I pogriješio je.

Zašto? Iz nekoliko valjanih razloga. Prvo, vrlo je vjerojatno da je gradonačelniku Obersnelu nakon 14 godina već pomalo dosadilo biti na istoj funkciji. Na sjednici gradskog predsjedništva na kojoj je upitan bi li prihvatio taj izazov da se natječe za EP kad bi to stranka od njega tražila, jasno je rekao da bi.

To je uostalom i izjavio za naš list početkom godine – na isto pitanje, isti odgovor. Iz toga je dio riječkih SDP-ovaca očito razumio da je Obersnel zainteresiran za iskorak u karijeri, te su puštene informacije da će se to i dogoditi. I koalicijski partneri, koje Obersnel doduše ne voli nazivati strateškima, iz HNS-a, uvjeravali su da je takav scenarij moguć i realan.

Obersnel 14 godina vodi Grad, do kraja mandata ta će se brojka popeti do 17 godina, i nikakvo čudo ne bi bilo da se čovjek zeželio drugog posla, koji pritom i nije zakonski nespojiv s gradonačelničkim. Utoliko, Zoran Milanović nije mu učinio uslugu ako mu to nije ni ponudio.

Drugo, Obersnel bi bio dobar europarlamentarac. Već niz godina aktivan je u Odboru regija u Bruxellesu, i već je upoznao mehanizme funkcioniranja, stekao veze i kontakte… Uz to, on govori što misli. A uvjereni je ljevičar.

Dakle, SDP bi sigurno s njim dobio dobrog zastupnika – osobu koja se ne boji europskih pučana – čitaj, tvrdih desničara, a ujedno i osobu koja bi u EP sigurno znala voditi jednako bitku i sa HDZ-ovim zastupnicima koji nerijetko sramote Hrvatsku gore u Bruxellesu.

I treće, da se Obersnel zaista našao na toj listi, pogotovo na visokom drugom mjestu, SDP bi sigurno dobio više glasova nego će to biti slučaj – nažalost – s Biljanom Borzan. Obersnel na svojoj grbači drži glasove svih SDP-ovih birača i simpatizera u Rijeci, ali i mnogo šire.

Nema veće mrlje u karijeri i osvjedočeni je socijaldemokrat, koji bi sigurno i kampanju učinio zanimljivijom nego će ovako biti, a da se ne govori da bi riječki birači bili zainteresiraniji za odlazak na birališta. S obzirom da se SDP-ov poraz na prošlim euro izborima mjerio promilima, to možda nije zanemarivo.

Stoga su oni koji su Obersnela već vidjeli u Bruxellesu i Strasbourgu bili objektivni i realni. On bi bio pouzdan čovjek u EU.

A Zoran Milanović možda je samo još trebao – pitati.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *