ПОВAМПИРЕНИ ОПАСНИ ЦИЉЕВИ САД: Сломити Србе

POVAMPIRENI OPASNI CILJEVI SAD: Slomiti Srbe

10 decembra 2020

Sad se vidi čega nije bilo u poslednje četiri godine dok je Tramp bio vlast. Povampirilo se sve antisrpsko. Sve što je rečeno na sednici Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa to je ono što misli Džozef Bajden. Istaknut je spisak „lepih želja“ protiv Srba. Dakle, cilj je slomiti srpske interese da bi se pokorio Balkan.Ovako politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje sednicu kojom je predsedavao predsednik Odbora, poznati albanski lobista Eliot Engel, a na kojoj su govorili i profesor univerziteta „Džon Hopkins“ Danijel Server, Kongresmen Majk Mekol i nekadašnja američka državna sekretarka Madlen Olbrajt. Ona je i podsetila da je Bajden lično učestvovao u rešavanju balkanskih pitanja.

Ukratko, zaključci ove debate su da bi Bajdenova administracija trebalo da pritisne Srbiju da prizna Kosovo, inače neće ući u EU, Kosovo bi trebalo da postane punopravni član UN, Dejtonski sporazum nije dovoljan, nužno je udruženo delovanje EU i SAD da bi se održala celovitost BiH, SAD mora da se fokusira na sprečavanje uticaja Rusije i Kine na Balkanu…

Povampireni ciljevi SAD: Slomiti srpske interese na Balkanu

Nameće se pitanje, koliko ovi govornici na skupu danas mogu da utiču na novu administraciju Sjedinjenih država i u kojoj meri je njihovo izlaganje pokazatelj buduće politike SAD prema Balkanu?

Pavić pre svega kaže da treba sačekati i videti da li će Bajden uopšte biti predsednik, jer to još uvek nije apsolutno izvesno, a ako se dogodi, on veruje da će, kako kaže, povampireni antisrpski lobisti, sigurno imati uticaj na politiku prema Balkanu.

„Proklamovanim ciljevima će sigurno stremiti moguća Bajdenova administracija. Oni će samo gledati da nastave tamo gde su stali pre neprijatnog iznenađenja koje im je Tramp priredio 2016. godine. Ali, velika razlika postoji, Amerika nije više tako jaka kao što je bila, a Rusija i Kina su od tada ojačale, ali i učvrstile svoj uticaj ovde u Srbiji. Olbrajtova i ekipa musle da mogu samo da nastave tamo gde su stali, ali svet se promenio. Veća je i ekonomska kriza u samoj Americi, pitanje je koliko će još da se produbi zbog pandemije, zemlja je unutra destabilizovana i podeljena, tako da, otupela im je oštrica“, ističe Pavić.

Opsednuti Rusijom i Kinom

On dodaje da je ovaj skup, kakvu god jezu izazivao onima koji se sećaju likova koji su uticali na razvoj događaja na ovim prostorima, u neku ruku i koristan, jer nam daje jasne smernice buduće politike SAD prema Srbiji i Balkanu.

„Opsednuti su dvema državama koje gledaju kao najveće rivale, a to su Rusija i Kina. Naravno, u strahu su velike oči, to se i vidi, na globalnom planu su zabrinuti zbog Kine i Rusije, pa tako i kod nas. Tu se vidi i da iz vizure takozvanog liberlno – globalističkog Vašingtona mi njih zapravo uopšte ne zanimamo, osim kao poprište borbe velikih sila za uticaj“, ističe Pavić.

On dodaje da će na delu tog poprišta koji se zove Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, nova američka administracija takođe naići na iznenađenje.

„Opsednuti su i Bosnom i Hercegovinom zato što im je jasno da je to država koja se veštački drži na okupu, jasno im je da nisu slomili Republiku Srpsku, da je Dodik na fonu nacionalne politike učvrstio svoj položaj od kako su oni otišli sa vlasti. Zapravo, vidi se da oni smatraju da ne mogu da pokore Balkan, a da ne slome Republiku Srpsku i da ne nateraju Srbiju da prizna takozvano Kosovo i da slome srpske interese. A to je ključ za jačanje njihovog uticaja ovde“, kaže Pavić.

Amerika više nema šta da ponudi

On primećuje još jednu važnu činjenicu koja se promenila za vreme Trampove vladavine, Sjedninjene Američke Države Srbiji nemaju šta da ponude. Ono što je do sada nuđeno, više ne funkcioniše, a to su evropske intergracije.

„Evropska unija ne može da se dogovori ni oko svog budžeta, a oni nude Srbima evrointegracije kao podsticaj da se odreknu svih svojih nacionalnih interesa. Čovek samo može da se glasno nasmeje na to što nam nude“, kaže Pavić.

Engelov oproštaj

Na kraju razgovora on skreće pažnju i na činjenicu da albanski lobista Eliot Engel više neće predsedavati ovim američkim odborom, jer od 5. januara neće više biti kongresmen, jer je ubedljivo izgubio izbore:

„Ovo je na neki način bila njegova oproštanja svečanost, preko njega više neće moći da se organizuje ovako nešto. Verovatno odrađuje ostatak posla, ono za šta se obavezao albanskom lobiju“, zaključuje Aleksandar Pavić.

(SPUTNJIK)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad3 says:

  ma nema ništa od toga bre, pa bajdne neće biti predsednik, rano su se radovali:)

 2. Milan says:

  Jugoistočnu Evropu čine: Hrvatska, BIH, Crna Gora, Srbija (krnja), Kosovo*, S. Makedonija, RUMUNIJA, Bugarska, evropski deo Turske. Ili Balkansko poluostrvo - Grčka + Rumunija. Od svih pomenutih država (Balkana i Jugoistočne Evrope) u članstvu NATO-a nemaju samo BIH i Srbiju! Zašto im to smeta? 1. Imaju pod svojom vojnom kontrolom skoro ceo kopneni prostor izmedju Sredozemnog mora na jugu, Jadranskog i Jonskog mora na zapadu, Egejskog i Mramornog mora na istoku i Crnog mora na severoistoku. Njih interesuje kako da izoluju Rusiju ekonomski i vojno od pristupa Sredozemnom moru a to znači da biće burno od Sredozemnog mora kroz Egejsko i Mramorno more do Crnog mora. Treba im sigurno kopno za prolaz kad rat krene,ali ko će protiv koga i to direktno? Skupo im je da udare direktno na Rusiju. Zato treba imati u vidu tursko-grčki rat koji bi bio kao brana bezbednom kretanju ruskih brodova ka istočnom Sredozemlju. Rat izmedju Turske i Grčke ako se desi, to će ipak odgovarati Zapadu. A Srbija ovako nikakva, ali ipak vojno neutralna može iznenada da postane vojno jača te neće imati ni siguran kopneni put od Albanije preko SRBIJE, zatim do Bugarske i Rumunije. Naravno smeta im i što Srbija dosad nije priznala Kosovo*. ... 2. Kina im smeta ne zato što širi prisustvo na Balkanu i u Srbiji, nego zato što je to put za Kinu ka Srednjoj Evropi. Izgube li u ekonomskom smislu čak i svoje značajne evropske partnere, u šta se onda pretvaraju Sjedinjene A. Države?

 3. Milan says:

  Trampov izaslanik Grenel nam je doneo plan o boljem infrastrukuturnom povezivanju Srbije, Kosova* i Albanije, samo je prećutao da se time NATO veoma dobro povezuje od Jonskog do Crnog mora. Za nas nema puno razlike izmedju Trampa i Bajdena. Sa malim razlikama, ali obadvojica gledaju kako da nas totalno z.

 4. Milan says:

  Upravo su pokušali da izazovu rusko-turski vojni sukob zbog Jermenije i Nagorno Karabaha. Nije se dogodio, ali da se dogodio rusko-turski rat Rusija bi izgubila prolaz za svoje ratne brodove kroz Bosfor i Dardanele do Egejskog i Sredozemnog mora. Za Zapad ta severna varijanta sukoba je bila puno povoljnija. Ovako preostaje im južna varijanta sukob Turske i Grčke u prostoru Egejskog i Sredozemnog mora. Ova varijanta je manje povoljna jer iznutra uzdrmaće NATO vojni savez. ... Tramp će najverovatnije ostati na čelu SAD. A što se tiče NATO-a pa i ovakve EU, e nastojaće da njih ne bude. Tramp je hteo da Rusiju vrate u G8, ali njegovi evropski saveznici su bili protiv. Nije on to predlagao zato što voli Rusiju, nego preko G8 udaljio bi Rusiju od Kine, te bi kao rivala imao samo Kinu. Zatim u vojnom smislu SAD sad ne sme da napadne ni Venecuelu, a kako će onda voditi duge i iscrpljujuće ratove NATO-a u Evropi i na Bliskom istoku sa neizvesnim ishodom i to tako da njegova "Amerika na prvom mestu" bude glavni finasijer NATO-a, dakle i tih ratova. Tramp jednostavno nije lud.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *