Povećava se porez na stanove i kuće

Povećava se porez na stanove i kuće

27 marta 2014

porPorez na stanove i kuće biće ove godine viši do 30 odsto, a veći iznosi stižu sa obračunom za drugi kvartal, krajem maja ili početkom juna, piše Dnevnik.

Porez se od ove godine obračunava na nov načina a pripojena mu je i taksa za gradsko građevinsko zemljište, koja se od ove godine više ne plaća odvojeno. Rešenja donose opštinske i gradske poreske administracije jer se i prihod se sliva u njihovu kasu.

U Novom Sadu je u toku obrada podataka, a obveznici će, kao i ranijih godina, rešenje dobiti sredinom juna. Grad planira da u 2014. naplati 1,25 milijardu dinara od poreza a to je 25 miliona više nego lane.

Novi Sad je podeljen u nekoliko zona. Lane se porez obračunavao na prosečnu cenu kvadrata od 95.000 dinara tržišne vrednosti, koja se gradskim poreskim vlastima učinila suviše visokom za postojeće krizno stanje i plitke yepove. Zato su cene obračuna za ovu godinu nešto niže od tržišnih.

Cenu kvadrata u prvoj zoni poreznici računaju na sumu od 100.000 dinara, druga je 88.000, slede kvadrati po 44.000 i 39.000 dinara. Zakonom o porezu na imovinu nije predviđena amortizacija, ali gradska skupština je donela odluku da ona bude 0,8 odsto godišnje, a najviše do 40 procenata.

Načelnik Gradske uprave za budžet i finansije Duško Šarošković podseća na to da se i te sume mogu umanjiti na polovinu ako obveznik živi u toj nekretnini.

U Zrenjaninu je opština podeljena u pet zona, tri gradske i dve seoske. Kao primer nude stan od 60 kvadrata u centru grada u prvoj zoni. Ako ispunjava uslove za amortizaciju od 40 odsto, porez će ove godine platiti 2.758, ili kvartalno po 689 dinara. Isti objekat ako se „premesti“ na periferiju staje 2.010 dinara, ili svaka rata 502.

Šefica lokalne poreske administracije u Subotici Anka Trifunović kaže da su zbog ukidanja kvaliteta najveće promene kod kuća na selu.

Recimo, neka od 50 kvadrata stara 30 godina bila je oporezovana s 2.662 dinara, a ove godine će biti 3.135 dinara, ili 18 posto više. Za stan u centru istih performansi porez je u ovoj godini povećan 1,2 posto i iznosi 9.900 dinara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *