Повеља УН оптужује Тирану

Povelja UN optužuje Tiranu

6 aprila 2017

05teroristi_620x0

POSLE priznanja bivšeg albanskog premijera Saljija Beriše da je Albanija devedesetih godina naoružavala terorističku Oslobodilačku vojsku Kosova, Srbija bi, teoretski, mogla da nađe pravni osnov da tuži ovu zemlju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, mada postoje i prepreke da se taj posao izvede.

Prema oceni pravnih eksperata, Albanija bi mogla da se tereti za podsticanje pobune i naoružavanje pobunjeničkog pokreta u drugoj državi, kao i za mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje.

Po mišljenju profesora međunarodnog prava Bojana Milisavljevića, Srbija bi mogla da se pozove na povredu člana 2, tačke 4 Povelje Ujedinjenih nacija, koja se tiče zabrane pretnje i upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti države.

– Mislim da kod nas trenutno nema političke volje da se to uradi, a verovatno bi protiv bila i Evropska unija. Takođe, problem bi bila i legitimacija pred MSP u Hagu, jer u to vreme SR Jugoslavija nije bila članica UN – ocenjuje Milisavljević, po čijem mišljenju nije realno očekivati nikakve ozbiljne posledice zbog Berišine izjave.

U arhivama nekadašnje Vojske Jugoslavije čuva se pregršt dokaza da se prebacivanje naoružanja iz Albanije na Kosovo odvijalo u režiji političkog vrha u Tirani. O tome govore depeše saznanja naših vojnih obaveštajnih službi, ali i depeše koje su 1998. i 1999. godine iz Beograda upućivane stranim ambasadama i međunarodnim telima.

– To je bio poduhvat u kojem su učestvovale sve državne strukture Albanije. Ova država, uključujući i njene oružane snage, direktno je bila uključena u osnivanje, naoružavanje i koordinaciju delovanja OVK. Sa njene teritorije kretale su i ofanzive na teritoriju SRJ – kaže šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Uloga Albanije u ratnim sukobima na KiM i 1999. godine pominje se i u izveštaju Dika Martija. U ovom dokumentu pominje se da je Albanija bila teren na kome su okupljani i naoružavani teroristi, ali i gde su osnivani logori za zarobljene Srbe sa Kosova. Oni su tu nesmetano zatvarani, mučeni i ubijani.

VOJSKA KOSOVA PROBLEM ZA REGION

INICIJATIVA za formiranje oružanih snaga Kosova je neodgovorna i u suprotnosti sa postojećim dogovorima, i Rezolucijom 1244 UN, izjavila je predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Ključno je što to samo po sebi predstavlja kršenje međunarodnog prava, jer je u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, koja predviđa vojno prisustvo u pokrajini isključivo na osnovu mandata SB, odnosno Euleksa i Kfora – navela je Zaharova. – To je neodgovorno i zbog bezbednosti u regionu i u Evropi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *