Повеље Пижурици и СКЗ

Povelje Pižurici i SKZ

27 aprila 2017

POVELJA Matice srpske za očuvanje srpskog jezika i kulture, koju je naša najstarija institucija kulture uvela 2012. godine, dodeljena je danas prof. dr Mati Pižurici, Srpskoj književnoj zadruzi i Savezu Srba u Rumuniji.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da je Pižurica ceo svoj radni vek proveo sa najpismenijima kao ozbiljan i predan posvećenik srpskom jeziku i kulturi, bilo da je radio kao profesor, zatim u izradi Pravopisa i Rečnika srpskog jezika, pa do Kratkog pravopisa srpskog jezika, objavljivanog u „Večernjim novostima“ 2012. godine.

– Srpskom jeziku nije doveden u pitanje identitet, ali jeste njegovo prostiranje pod verodostojnim imenom, što je posledica politike i struke izmanipulisane politikom – rekao je Pižurica dodavši da srpski jezik iza sebe danas ima državu i institucije.

Osvrnuo se i na Deklaraciju o zajedničkom jeziku u regionu, objavljenu prošlog meseca, rekavši da „mi nismo u nevolji jer jezik zasnovan na vukovskoj novoštokavštini bio je i ostao srpski.“

– Mi više nismo ni naivni i ne bismo smeli dozvoliti da budemo uvučeni u nove ratove za jezik i pravopis koji bi nas samo odvukli od stručno-naučnih poslova – zaključio je Pižurica.

ZAŠTITA ĆIRILICE

Primajući Povelju, urednik SKZ Dragan Lakićević kazao je da je Zadruga mlađa sestra Matice srpske jer ušla je u 125. godinu postojanja, te da su sve knjige koje je u tom periodu objavila pisane na ćirilici. Za višedecenijski rad u očuvanju srpskog jezika u Rumuniji, kao i ustanovljenje dana srpskog jezika u toj zemlji (21. novembar), nagrađeni su predsednik tog saveza Ognjen Krstić, naučnik Stevan Bugarski, i pesnik Slavomir Gvozdenović.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Svako ko je citao pravopis Matice srpske, u kojem je Pizurica jedan od autora, mogao se uveriti da je Pizurica najobicniji prevarant.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *