ПОВЕРЕЊЕ МЕЂУ САВЕЗНИЦИМА – ЕВРОПА КОНТРОЛИШЕ УКРАЈИНУ због корупције

ПОВЕРЕЊЕ МЕЂУ САВЕЗНИЦИМА – ЕВРОПА КОНТРОЛИШЕ УКРАЈИНУ због корупције

18 јуна 2024

Нови надзорни орган ће пратити како Кијев троши средства из фонда у вредности од око 50 милијарди евра који је блок обећао за финансирање.

Европска комисија је успоставила посебан надзорни орган како би спречила могућу проневеру милијарди долара додељених Кијеву у оквиру главног плана ЕУ за финансирање Украјине.ЕУ је у понедељак званично најавила стварање Одбора за ревизију са седиштем у Бриселу, чија је сврха „да спречи превару, корупцију, сукоб интереса и неправилности“ у финансирању Кијева. То тело ће бити активно до средине 2028. године, и редовно ће подносити извештаје Европској комисији и извештавати је о потенцијалним бојазнима.

Чланице ЕУ су се у фебруару сагласиле да Кијеву обезбеде до 50 милијарди евра од 2024. до 2027. године у оквиру механизма познатог као „помоћ за Украјину“. Овим новцем треба да буду помогнути напори у оквиру модернизације и реконструкције Украјине, наставак пружања јавних услуга становништву, и спровођење бројних реформи које су услов за придруживање ЕУ.

Од ове суме, 33 милијарде евра биће обезбеђено издавањем обвезница, док би 17 милијарди евра могло бити „неповратна подршка“ која би се потенцијално финансирала приходима од руске имовине коју је ЕУ замрзнула након почетка сукоба. Москва је више пута осуђивала замрзавање имовине као „крађу“.

Овај програм такође подразумева неке обавезе за Украјину, односно да Кијев значајно ојача владавину права и своје демократске институције.Корупција се годинама сматра једним од кључних проблема Кијева, да би Украјину у последњих неколико месеци потресло више скандала око војних набавки на високим нивоима.

Забринутост због корупције у Украјини се истиче и у прошломесечном извештају генералног инспектора Пентагона, који је корупцију у Украјини назвао „ендемском“, а владу у Кијеву „једном од најмање одговорних“ у Европи.

У међувремену, у извештају који је Европска служба за спољне послове објавила о Украјини 2023. наводи се да, иако је земља постигла одређени напредак у борби против корупције, „треба да настави са пружањем кредибилних резултата истрага, кривичног гоњења и коначних судских одлука у случајевима корупције на високом нивоу“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    Poštene nadziru još pošteniji 😎

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u