Повезивање с коренима

Повезивање с коренима

14 јуна 2017

МИСЛИЛА сам да се у Србији не зна много о мом раду, тиме ми је још већа част што сам изабрана да излажем у српском павиљону на Бијеналу у Венецији, каже за „Новости“ Милена Драгичевић, која је рођена у Книну 1965. године, али се још као мала са породицом одселила у Канаду. Тренутно живи у Лондону, где предаје на Краљевском колеџу уметности, а њени радови се налазе у јавним и приватним збиркама у Европи и Северној Америци.

Иако је стекла интернационалну репутацију, код нас се, ипак, пре него што је изабрана да у оквиру изложбе „Енклавиа“, чије је кустос Никола Шуица, са Шћепановићем и Здравковићем, представља Србију на 57. Међународној изложби савремене уметности, релативно мало знало.

– Добро је да и на овај начин у Србији људи више сазнају о оном што радим, јер сам и ја Српкиња, из дијаспоре – објашњава уметница. – За мене је занимљиво да се повежем са својим коренима, а за оне који живе у Србији да открију нас који живимо у иностранству и стварамо занимљиве ствари.

У својим радовима ова сликарка, која за себе каже да је уметница, имигранткиња и близнакиња, често поставља питања везана за идентитет, порекло, за границе идентитета…

– Не мислим да сам српска уметница, али нисам ни канадска, иако сам веома дуго живела тамо – прича Драгичевићева. – Осећам се као глобални уметник, неко ко много путује, много тога види и покушава да то користи у својим делима. Националност ми није битна у приступу уметности, али она је присутна кроз личне референце у раду, често и несвесно. Ту су језик, наслеђе, односи са породицом…

У Венецији се представила циклусом под називом „Подизања за Трансатлантику“, о коме каже:

– Име рада потекло је од тога што доста путујем између Европе и Канаде, где посећујем породицу, тако сам готово „населила“ тај простор изнад Атлантског океана. Осам сати морате да проведете у ваздуху да би превалили то пространство, па сам сматрала да тај простор заслужује и име. Тај простор је пун контрадикторности. Иначе, живимо у свету сукоба и непрестано смо у контрадикцијама – закључује уметница.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u