Повезивање с коренима

Povezivanje s korenima

14 juna 2017

MISLILA sam da se u Srbiji ne zna mnogo o mom radu, time mi je još veća čast što sam izabrana da izlažem u srpskom paviljonu na Bijenalu u Veneciji, kaže za „Novosti“ Milena Dragičević, koja je rođena u Kninu 1965. godine, ali se još kao mala sa porodicom odselila u Kanadu. Trenutno živi u Londonu, gde predaje na Kraljevskom koledžu umetnosti, a njeni radovi se nalaze u javnim i privatnim zbirkama u Evropi i Severnoj Americi.

Iako je stekla internacionalnu reputaciju, kod nas se, ipak, pre nego što je izabrana da u okviru izložbe „Enklavia“, čije je kustos Nikola Šuica, sa Šćepanovićem i Zdravkovićem, predstavlja Srbiju na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti, relativno malo znalo.

– Dobro je da i na ovaj način u Srbiji ljudi više saznaju o onom što radim, jer sam i ja Srpkinja, iz dijaspore – objašnjava umetnica. – Za mene je zanimljivo da se povežem sa svojim korenima, a za one koji žive u Srbiji da otkriju nas koji živimo u inostranstvu i stvaramo zanimljive stvari.

U svojim radovima ova slikarka, koja za sebe kaže da je umetnica, imigrantkinja i bliznakinja, često postavlja pitanja vezana za identitet, poreklo, za granice identiteta…

– Ne mislim da sam srpska umetnica, ali nisam ni kanadska, iako sam veoma dugo živela tamo – priča Dragičevićeva. – Osećam se kao globalni umetnik, neko ko mnogo putuje, mnogo toga vidi i pokušava da to koristi u svojim delima. Nacionalnost mi nije bitna u pristupu umetnosti, ali ona je prisutna kroz lične reference u radu, često i nesvesno. Tu su jezik, nasleđe, odnosi sa porodicom…

U Veneciji se predstavila ciklusom pod nazivom „Podizanja za Transatlantiku“, o kome kaže:

– Ime rada poteklo je od toga što dosta putujem između Evrope i Kanade, gde posećujem porodicu, tako sam gotovo „naselila“ taj prostor iznad Atlantskog okeana. Osam sati morate da provedete u vazduhu da bi prevalili to prostranstvo, pa sam smatrala da taj prostor zaslužuje i ime. Taj prostor je pun kontradiktornosti. Inače, živimo u svetu sukoba i neprestano smo u kontradikcijama – zaključuje umetnica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *