ПОВИК ОД КОГА ДРХТИ ЦЕЛА ЕВРОПА: Ево шта тачно значи „Алаху акбар“!

POVIK OD KOGA DRHTI CELA EVROPA: Evo šta tačno znači „Alahu akbar“!

20 novembra 2015

Demo against satirical French weekly magazine Charlie Hebdo's cartoons of the Prophet MohammadU jeku terorističkih napada širom sveta, upoznali smo se sa izrazom „Alahu akbar“. Taj izraz džihadisti izgovaraju najčešće pre nego aktiviraju bombe kojima raznose sebe i nedužne, ali i dok pucaju u svoje mete. Da li znate šta znači ovaj izraz?

Prevod sa arapskog je „Bog je veliki!“, „Alah je veliki! (najveći)!“, mada mnogi smatraju da je ispravniji prevod „Alah je veći!“ (verovatno se misli: od svih nas veći)

Dakle, iako ga možda vezujemo za teroriste, naročito u svetlu nedavnih događaja, tj. napada koje je izvela Islamska država, ovo je uobičajen izraz u svetu muslimana, i nema nikakave negativne, niti militarističke konotacije.

Ovaj izraz muslimani često ponavljaju u molitvi, ali, sve češće se čuje, nažalost, kad idu u rat ili kad se ekstremisti obračunavaju sa pripadnicima drugih zajednica.

Ovaj izraz nije imao problematične konotacije, i čak je ispisan na zastavama pojedinih zemalja, dok nije počeo da se koristi kao borbeni poklič. Sada, uz „uspon“ džihadista, izaziva jezu širom sveta. Ovde je reč o zloupotrebi vere, s obzirom da islam, kao niti bilo koja druga vera, ne poziva na ubijanje, piše Srbija Danas.

Prva stvar koju žele teroristi, koji vrše terorističke napade, navodno, u ime vere, je povezivanje islama sa terorizmom, pa se tako desilo i da jedan religiozni izraz sada postane sinonom za ubijanja i napade.

KOMENTARI6 komentara

 1. Nikola says:

  A ja mislio da znaci "DEMOKRATIJA" ,jer kad gledam snimke "umerenih" terorista iz Sirije koje podrzavaju zapadni cionisti,oni posle svakog metka ili granate vicu " ALAH SNACK BAR",ja mislio to znaci "demokratija" jer se za nju i bore i seku glave! A "ALAH TAKE BEER" sam mislio da znaci "ljudska prava" jer i to stano vicu! Usvakom slucaju sad znam,hvala na obavestenju!

 2. Miljana says:

  Kuran - Sura 4: 88: “Ko god bi se odrekao svoga verovanja (Islama), javno ili tajno, nađite ga i ubijte ga, gde god da ga nađete, kao i svakog drugog nevernika” Sta cemo sad?

 3. otac Satarije says:

  "DRHTI EVROPA" ??? KO DRHTI??? PA TO SU MAJMUNI BEZ MOZGA.

 4. Milutin says:

  iako ga možda vezujemo za teroriste, naročito u svetlu nedavnih događaja, tj. napada koje je izvela Islamska država, ovo je uobičajen izraz u svetu muslimana, i nema nikakave negativne, niti militarističke konotacije //////// isto tako je i DŽIHAD dobio zlonamerno pogrešno tumačenje, u smislu "holly war", što su , zanimivo, zapravo upotrebljavali Templari u Arabiji(prilikom agresije),- nešto kao i danas njihovi naslednii u vezi "Islama", tj. sa ISIS

 5. sakib says:

  Miljana Says: novembar 20th, 2015 u 8:13 pm Kuran – Sura 4: 88: “Ko god bi se odrekao svoga verovanja (Islama), javno ili tajno, nađite ga i ubijte ga, gde god da ga nađete, kao i svakog drugog nevernika” Sta cemo sad? -------------------------------------------------------------------- evo sta ce mo. Islam-----predanost jednom Bogu Allah----Bog e sad pitanje ,vjerujes li ti u jednog boga????ti ces reci da vjerujes u jednog boga al u ALLAHA da ne vjerujes.jel tako?? Jednostavno objasnjenje ... Allah --Bog-- ne dozvoljava da mu je iko ravan ni na nebu ni na zemlji niti daga se poredi bilo cim i da izmedju njega ne smije biti nicega -samo covjek -Bog. samim tim je u toj suri naglaseno da onaj ko nije predan jednom bogu da treba da se uradi to i to snjim . u vasem slucaju postoje hiljade svetaca ikone razapet Isus--Isa A.S nek je mir sa njim ,te bogorodice itd. kad ste u muci ili kad nuste u muci odete u crkvu i molite se Isusu --isa A.S zatim se molite tome i tome svetome pa onda pred ikonama.To bog ne dozvoljava jer samim tim se Bog nigdje ni ne spominje .treba se moliti Bogu i samo Bogu a ne slikama ili bilo kome obicnom smrtniku koji je umro prije toliko godina pa ga onda neko ko zna iz kakvih razloga svetim proglasio.samo je Bog svet niko drugi nije samo on daje i uzima.mislim da sam pojasnio sta se htjelo reci u stvari sgta je receno u toj suri. nemam namjeru da uvredim bilo koga ,licna je stvar ko ce u sta da vjeruje i kojoj religiji da pripada svakom je Bog dao glavu da njome misli svi ce mo Bogu na istinu. ako ce mo za istinu ,,nacicete u Bibliji (za mene takodje sveta knjiga )i pade Isus na zemlju nicice dodirujuci celom zemlju moleci se bogu.znas li ko se moli tako i ko slijedi njegov put-muslimani.mi se molimo kako se Isus -Isa A.S molio.ni on nije jeo svinjetinu bio je podrezan .kao i svaki Musliman.puno stvari o islamu je ne razjasnjeno drugim religijama tako da je savim normalno da ce ljudi reagirati na pojedine stvari. lijep pozdrav svima vama i mir sa vama.

 6. sakib says:

  Milijana Says --------------------- Vjerovanje u Allaha--Boga . (Amentu billahi) Vjerovanje u meleke ---Andjele (we melaiketihi) Vjerovanje u Božije knjige. (we kutubihi) Vjerovanje u sve Božje poslanike (medju kojima je i Isus-Isa A.S. (we rusulihi) Vjerovanje u Sudnji dan. (we'l jewmil ahiri) Vjerovanje u sudbinu*, vjerovanje da sve što biva, biva sa Bozijom --Allahovom voljom i određenjem (we bil kaderi hajrihi we šerrihi minAllahi teala Vjerujes li ti u sve ovo?? ja vjerujem a i ti sigurno. vJERUJES LI U ALLAHU AKBAR --BOG JE NAJVECI Ja vjerujem a i ti sigurno i vecina nas .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *