ПОВЛАЧЕЊЕ ОСИГУРАЧА ЗА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Јуриш на руску границу и блокада Калињинграда

POVLAČENJE OSIGURAČA ZA TREĆI SVETSKI RAT: Juriš na rusku granicu i blokada Kalinjingrada

27 januara 2021

Ruski vojni reporter Jevgenij Podubni je na svom Telegram kanalu situaciju sa pripremom SAD za najveće vojne vežbe usmerene protiv Rusije, najveće od Hladnog rata.

Ovog proleća SAD, sa svojom nepokolebljivom„ odlučnošću da podrže svoje evropske saveznike, planiraju najveću vojnu vežbu od Hladnog rata, Defender Europe 2021. Pripreme za njih su u punom jeku: generalštabovi desetina zemalja od Balkana do Baltika razrađuju scenario punog sukoba sa glavnim protivnicima Alijanse – Rusijom.Prema scenariju vežbi, NATO vojska će jurišati na zapadnu granicu Ruske Federacije, blokirajući Kalinjingradsku oblast.

Tragovi NATO tenkova tutnjaće u Poljskoj. Ovde je vredno podsetiti da su prošlog leta Poljska i SAD potpisale sporazum o pojačanoj saradnji u odbrambenoj sferi, „omogućavajući da se poveća vojno prisustvo američkih trupa u istočnoj Evropi i proširi pristup Pentagona poljskim vojnim objektima“.

Ukrajina je bila veoma srećna zbog takvog preokreta događaja, koja je istog leta potpisala deklaraciju o stvaranju takozvanog Lublinskog trougla (Prošle godine su ministri spoljnih poslova Poljske, Ukrajine i Litvanije potpisali sporazum o saradnji u odbrambenoj industriji, ekonomiji itd.).

Prema Kijevu, ovo je značajno ojačalo poziciju Ukrajine u geopolitičkoj areni.

Takođe tokom Defender Europe – 2021, Brisel i Vašington će igrati ofanzivne i odbrambene operacije na obalama Crnog i Sredozemnog mora. Ovde će, kako misle vojni „direktori“, ista ona Ukrajina s oduševljenjem povući osigurač za uslovni „Treći svetski rat“.

Generalno, vežba „Defender Europe – 2021“ može se smatrati praktičnim delom nakon objavljivanja višestranog analitičkog materijala „Nominacija: Sveobuhvatna procena evropske vojne mobilnosti“ koji je Atlantski savet objavio pre skoro godinu dana.

Potom je izveštaj pružio procenu celokupne slike u oblasti evropske bezbednosti i dao preporuke o tome kako poboljšati vojnu mobilnost na kontinentu: modernizacija puteva, aerodroma i drugih komunikacionih centara u baltičkim državama, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srednjoevropskim državama.

Došlo je do smeha – Baltima je preporučeno „da obnove mostove koji se graniče sa Ruskom Federacijom kako bi smanjili njihovu nosivost i širinu, kako bi ruskim tenkovima onemogućili da ih pređu“.

Naravno, rukovodstvo NATO-a primilo je na znanje većinu uputstava iz Vašingtona i izvršilo što je više moguće u kontekstu pandemije i budžeta koji je pojela kriza izazvana koronavirusom.

Amerikanci, ne menjajući taktiku, koriste istu horor priču o „ruskoj pretnji“ i prisiljavaju svoje evropske prijatelje da povećaju vojne budžete i sve više finansiraju projekte odbrambene infrastrukture.

Upravo na taj način,pogrešnim rukama, SAD iz godine u godinu grade svoj vojni potencijal u Evropi.

Moskva je toga svesna i već je jasno stavila do znanja da ima šta da odgovori na vojne manevre NATO-a – Rusija i Belorusija pripremaju zajedničke strateške vežbe Zapad-2021.Za sada se o ovim vežbama ne zna mnogo, međutim, pres služba Zapadnog vojnog okruga saopštila je da je tokom Zapada-2021 planirano da se posebna pažnja posveti borbi protiv krstarećih raketa i bespilotnih letelica, vatri i radio-elektronskim efektima na konvencionalnog neprijatelja, korišćenje vertikalnih snaga pokrivanja taktičkih vazdušno-desantnih jurišnih snaga, brzi prelazak sa jedne vrste borbe na drugu i stvaranje složene dinamičke situacije.

Tačan sastav i broj snaga i sredstava uključenih u rusko-beloruske vežbe još nisu objavili ni Moskva, ni Minsk.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ramonda Serbika says:

    Gluposti i koještarije - tenkovi su pluskamperfekt,na snazisu nova oružja - virusi i vakcine. A da li će do marta 2021 postojati amerika i nato - videćemo bato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *