ПОВЛАЧЕЊЕ ОСИГУРАЧА ЗА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Јуриш на руску границу и блокада Калињинграда

ПОВЛАЧЕЊЕ ОСИГУРАЧА ЗА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Јуриш на руску границу и блокада Калињинграда

27 јануара 2021

Руски војни репортер Јевгениј Подубни је на свом Телеграм каналу ситуацију са припремом САД за највеће војне вежбе усмерене против Русије, највеће од Хладног рата.

Овог пролећа САД, са својом непоколебљивом„ одлучношћу да подрже своје европске савезнике, планирају највећу војну вежбу од Хладног рата, Defender Europe 2021. Припреме за њих су у пуном јеку: генералштабови десетина земаља од Балкана до Балтика разрађују сценарио пуног сукоба са главним противницима Алијансе – Русијом.Према сценарију вежби, НАТО војска ће јуришати на западну границу Руске Федерације, блокирајући Калињинградску област.

Трагови НАТО тенкова тутњаће у Пољској. Овде је вредно подсетити да су прошлог лета Пољска и СAD потписале споразум о појачаној сарадњи у одбрамбеној сфери, „омогућавајући да се повећа војно присуство америчких трупа у источној Европи и прошири приступ Пентагона пољским војним објектима“.

Украјина је била веома срећна због таквог преокрета догађаја, која је истог лета потписала декларацију о стварању такозваног Лублинског троугла (Прошле године су министри спољних послова Пољске, Украјине и Литваније потписали споразум о сарадњи у одбрамбеној индустрији, економији итд.).

Према Кијеву, ово је значајно ојачало позицију Украјине у геополитичкој арени.

Такође током Defender Europe – 2021, Брисел и Вашингтон ће играти офанзивне и одбрамбене операције на обалама Црног и Средоземног мора. Овде ће, како мисле војни „директори“, иста она Украјина с одушевљењем повући осигурач за условни „Трећи светски рат“.

Генерално, вежба „Defender Europe – 2021“ може се сматрати практичним делом након објављивања вишестраног аналитичког материјала „Номинација: Свеобухватна процена европске војне мобилности“ који је Атлантски савет објавио пре скоро годину дана.

Потом је извештај пружио процену целокупне слике у области европске безбедности и дао препоруке о томе како побољшати војну мобилност на континенту: модернизација путева, аеродрома и других комуникационих центара у балтичким државама, Пољској, Мађарској, Румунији и Средњоевропским државама.

Дошло је до смеха – Балтима је препоручено „да обнове мостове који се граниче са Руском Федерацијом како би смањили њихову носивост и ширину, како би руским тенковима онемогућили да их пређу“.

Наравно, руководство НАТО-а примило је на знање већину упутстава из Вашингтона и извршило што је више могуће у контексту пандемије и буџета који је појела криза изазвана коронавирусом.

Американци, не мењајући тактику, користе исту хорор причу о „руској претњи“ и присиљавају своје европске пријатеље да повећају војне буџете и све више финансирају пројекте одбрамбене инфраструктуре.

Управо на тај начин,погрешним рукама, САД из године у годину граде свој војни потенцијал у Европи.

Москва је тога свесна и већ је јасно ставила до знања да има шта да одговори на војне маневре НАТО-а – Русија и Белорусија припремају заједничке стратешке вежбе Запад-2021.За сада се о овим вежбама не зна много, међутим, прес служба Западног војног округа саопштила је да је током Запада-2021 планирано да се посебна пажња посвети борби против крстарећих ракета и беспилотних летелица, ватри и радио-електронским ефектима на конвенционалног непријатеља, коришћење вертикалних снага покривања тактичких ваздушно-десантних јуришних снага, брзи прелазак са једне врсте борбе на другу и стварање сложене динамичке ситуације.

Тачан састав и број снага и средстава укључених у руско-белоруске вежбе још нису објавили ни Москва, ни Минск.

(Правда)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ramonda Serbika says:

    Глупости и којештарије - тенкови су плускамперфект,на сназису нова оружја - вируси и вакцине. А да ли ће до марта 2021 постојати америка и нато - видећемо бато.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u