Повлачење САД из Савета за људска права Нетањахуова идеја

Povlačenje SAD iz Saveta za ljudska prava Netanjahuova ideja

3 marta 2017

4442013 Trump

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je „njegova ideja bila da administracija SAD razmotri povlačenje iz Saveta za ljudska prava UN, između ostalog, zbog opsesije Izraelom“. On je to rekao na sastanku svoje konzervativne partije Likud u ponedeljak, ali je snimak procurio i danas ga je objavio izraelski vojni radio.

Netanjahu je rekao članovima Likuda da je sugerisao taj diplomatski manevar u znak protesta na sastanku sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Vašingtonu u februaru.

– Za vreme posete postavio sam pitanje da li bi SAD trebalo da ostanu u Savetu za ljudska prava – rekao je Netanjahu.

Na pitanje jedne poslanice da li je mudro da SAD napuste to telo, imajući u vidu da drže stranu Izraelu na glasanju, Netanjahu je rekao da je „bolje napustiti“ jer takva vrsta organizacija „mora biti delegitiminisana“.

Izraelski mediji podsećaju da je u februaru američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila Savet za „duple standarde od kojih nestaje dah“, kako je rekla i „sramno pristrasne rezolucije“ protiv Izraela na konferenciji za novinare posle njenog prvog sastanka u Savetu bezbednosti UN.

List Politiko je kasnije citirao jednog bivšeg zvaničnika SAD koji je rekao da „serija zahteva“ kabineta državnog sekretara SAD Reksa Tilersona sugeriše da Vašington „procenjuje vrednost pripadnosti SAD Savetu za ljudska prava“.

U govoru u sredu pred tim Savetom čije je sedište u Ženevi američka izaslanica Erin Barkli je pozvala na napuštanje „opsesije Izraelom“.

Ona je navela da je fokus Saveta na Izrael „stalan, nefer i neuravnotežen“ i da to „duboko zabrinjava“ Vašington, imajući u vidu šta se događa u Severnoj Koreji i Siriji.

Ocenila je da je ta opsesija najveća pretnja kredibilitetu Saveta i da „ograničavo ono dobro što se može postići“.

– SAD će se protiviti svakom nastojanju da se delegitimizuje Izrael – rekla je Barkli.

Izrael već dugo optužuje UN da ima duple standarde, a SAD po tradiciji ulažu veto na rezolucije SB UN koje smatraju jednostranim i protiv Izraela.

Netanjahu je u ponedeljak rekao da bi on i Tramp tek trebalo da se dogovore o politici prema tim teritorijama, upozorivši poslanike da „stvari nisu tako jednostavne kao što oni misle da jesu“.

Na snimku se čuje kako Netanjahu hvali dolazak Trampa na vlast kao istorijsku mogućnost, ali dodaje da se znaju ograničenja te mogućnosti.

Tramp je nedavno nagovestio promenu otvorene podrške izraelskoj politici, rekavši na konferenciji za novinare s Netanjahuom u Beloj kući 5. februara da bi voleo da vidi malo uzdržavanje od naseljavanja.

Nešto ranije je izrazio uverenje da širenje naselja nije dobro za mir.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *