ПОВЛАЧИ СЕ ОДЛУКА: Србија не протерује црногорског амбасадора

POVLAČI SE ODLUKA: Srbija ne proteruje crnogorskog ambasadora

30 novembra 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Sastanak je počeo oko 18 sati na Andrićevom vencu, a posle sastanka novinarima se obraća premijerka Ana Brnabić.„Juče smo zaražili da ambasador Tarzan Milošević napusti teritoriju Republike Srbije. To smo učinili nakon što je naš ambasador proglašen perosnom non grata“, kaže premijerka Ana Brnabić, i dodaje:

„Predsednik je mene i ministra Selakovića pozvao da se konsultujemo oko ove odluke Vlade. On razume i podržava odluku, reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno“.

Kako navodi, Vučić je zamolio da se konsultuje oko ove odluke, pa je doneta odluka da će Srbija unilateralno, jednostrano povući odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora.

Ona je citirala izjavu ambasadora Vladimira Božovića i navela da se Vlada Srbije slaže sa njegovom izjavom, i dodala da to nikako nije povod za takvu odluku Podgorice da se ambasador Srbije izbaci.

„Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori, iz tog razloga smo danas doneli ovu odluku. Meni je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina i govori se da je Srbija bila okupator u Prvom svetskom ratu“, kaže Ana Brnabić.

Nada se i da će se ovo shvatiti kao akt dobre volje i navela je da će odluka biti povučena već večeras.

Predsednik, premijerka i šef srpske diplomatije razmotriće i druge spoljnopolitičke teme, pre svega odnose sa zemljama u regionu. Sastanak je usledio dan nakon što je Crna Gora proglasila ambsadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u toj zemlji, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog mešanja u utrašnja pitanja Crne Gore.

Srbija je sinoć odgovorio recipročnom merom, uskraćujući gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću.

Predsednik je sastanak zakazao u želji da se spuste tenzije, saznaje Tanjug, u skladu s njegovom regionalnom politikom, koja se uvek držala ideje da Srbija mora da vodi računa da ne otežava položaj Srba u zemljama regiona.

Selaković: Pružili ruku CG, nova vlada o Božoviću

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je večeras da je na novoj Vladi Crne Gore da odluči o tome da li će poništiti odluku o proterivanju ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića, a da je

Srbija postupila dostojanstveno, pružila ruku Crnoj Gori sa kojom želi najbolje moguće odnose.

„To je unutrašnje pitanje vlade Crne Gore. Mi se u to pitanje ne mešamo kao što se nismo mešali ni u druga pitanja“, kazao je Selaković za RTS, upitan da li očekuje da će i Crna Gora, poput Srbije, povući odluku o proglašenju ambasadora Srbije u Podgorici „personom non grata“.

Zvaničan Beograd povukao je danas popodne odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića s obrazloženjem da ne želi tenzije, već stabilnost i saradnju sa Crnom Gorom.

Odluka važi od večeras što znači da u utorak ambasador Tarzan Milošević ne mora da napusti Srbiju.

Odgovarajući na jučerašnje zvanično saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da je Božović duže vreme omalovažavao državu Crnu Goru, Selaković je rekao da to ne vidi tako, već da je upravo suprotno.

„Uveren sam da ambasador Božović nije učinio diplomatski prekršaj, a i ako ga je učinio, to nije razlog da bude proglašen “personom non grata“ u državi u kojoj je akreditovan kao ambasador. On nije govorio u najvišem zakonodavnom telu već o odlukama Velike narodne Skupštine iz 1918, u pomirljivom i jednom miroljubivom tonu“, ocenio je Selaković navodeći da je srpski ambasador u Podgorici čak isticao da „i ako se razlikujemo u nekim tumačenjima događaja iz prošlosti, to nije razlog da ne sarađujemo i ne budemo bliski“.

Ukazuje da tumacenje istorijskih dogadaja van konteksta tog vremena ne može da ne dovede do razmimoilaženja.

Selaković je dodao da je Srbija današnjom odlukom da povuče odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora pokazala da „ima dostojanstvo“.

„Pokazali smo koliko smo veliki kao država i koliko je važno da imamo najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, pokazali smo pruženu ruku. Spremni smo da ulažemo u to“.

Prema njegovim rečima, to je važnije od svakog propisa i svake konvencije.

Ministar je ukazao i da se ne može preći preko činjenice da gotovo 30 odsto stanovnika Crne Gore „jesu naši sunarodnici“.

„Ništa što bi država učinila ne sme da bude na štetu njih“, ocenio je Selaković.

On napominje da je Srbija najpre reagovala recipročno, dajući rok crnogorskom ambasadoru 72 sata da napusti Srbiju, ali da je tu odluku danas povukla.

Selaković je rekao da se država o ovoj odluci posavetovala sa politickim predstavnicima Srba u Crnoj Gori, Andrijom Mandicem i Milanom Kneževicem.

„Ovo je bio i njihov stav i zato mislim da je bila dobra odluka. Kad se neko sa bratom sporecka jer ga je uvredio, pokazuje koliko je veliki ako kaže “pružam ruku“. Mi jesno zainteresovani da jacamo odnose sa Crnom Gorom, ocekujemo da takve procese realizujemo i sa novom vladom. Naša je želja da sa novom vladom jacamo odnose. Sa naše strane postoji velika spremnost i nikada nije postojao razlog da to ne cinimo“, napomenuo je šef srpske diplomatije.

Odnosi izmedu Srbije i Crne Gore, kako kaže, nisu tek bilo koji odnosi.

„Mi smo dve države koje imaju i te kakvu trgovinsku razmenu koja je u ozbiljnoj meri u korist Srbije, od 857,3 miliona evra trgovinske razmene u prošloj godini, gotovo 93 odsto – 787,4 miliona je Srbija izvezla u Crnu Goru, to je naš ekonomski interes. Obicnim ljudima je više od toga – poreklo, rodbinske, kumovske, rođačke veze, mnogo njih ima nekretnine tamo“, naveo je Selaković.

Smatra i da je poništavanje odluka iz 1918. imalo za cilj da se stvori legitimni osnov za obracun sa SPC.

„Ako poništite odluke Podgoricke skupštine i tvrdite da je bila okupatorska, o čemu ne govore istorijske činjenice, onda je to uvod za obračun sa SPC. Drugačije prikazivanje i uloge i delovanja države Srbije, srpske vojske, vlade od 1914-1918. kao kontra onome što naš narod posmatra, nije ono što mi delimo i to nije naš stav“, istakao je šef srpske diplomatije.

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  Dokaz da su Montenegrini nedodirivi. Iz Srbije se mogu izbacivati samo Srbi, svi drugi su dobrodosli.

  • Za Srbiju says:

   Slažem se, ali prekidanje dipolomatskih odnosa sa CG je upravo ono što je zapad hteo da postigne. Umesto povlačenja ambasadora, naš ljigavi predsednik je poslao bratsku poruku i ljubav, što je maksimalno iznerviralo i Đukanovića i zapad. Crnogorskog ambasadora je trebalo proterati kada su priznali južnu srbsku pokrajinu.

  • Mile says:

   "Iz Srbije se mogu izbacivati samo Srbi" > Tarzan Milošević jeste Srbin, ali nije poštedjen od izbacivanja iz Srbije zato što je Srbin. Svima je jasno da njemu u veoma bliskoj budućnosti sledi smena, zato što je kadar montenegrinskog DPS-a koji je otišao u opoziciju. Krivokapić i njegova vlada ubrzo će u Beogradu postaviti svog "tarzana", a neće se u Beogradu oslanjati na dosadašnjeg Djukanovićevog Tarzana. Crna Gora i dosad i odsada sama bira svoje ambasadore u Srbiji. Crna Gora nas optužuje za mešanje u njene unutrašnje stvari, zapravo Crna Gora je ta koja se meša u unutrašnje stvari Srbije izbacujući ambasadora kog je u Podgoricu poslala država Srbija.

 2. Kosovac says:

  Ubuduće bi ministar Nikola Selaković ovakve odluke morao donositi tek posle konsultovanja sa predsednikom republike. Ili bar posle konsultovanja sa centralnim komitetom Evropske Unije. ..........Zbog njegove brzopletosti, zamalo da ostanemo bez Tarzana.

 3. milos says:

  Sramota

 4. Ramonda Serbika says:

  Nije samo Kosovo i Metohija - okupirana je cela država SrBija.

 5. Milan says:

  Persida, površna si na skoro svakoj temi. Motenegrinska vlast proterivanjem ambasadora Srbije na prvom mestu je imala nameru da oslabe njoj suprotstavljeni pravoslavni tabor unutar Crne Gore koji čine i Srbi i Crnogorci, da naprave ili prodube podele u tom taboru. Tek na drugom mestu je Srbija, naravno što veća svadja sa Srbijom bi koristili za dalju medijsku larmu kojom se seje što više otrova i bratske mržnje, ali u većem regionu od teritorije države Crne Gore. Takav širi okvir opet najviše bi koristio da se prodube unutrašnje podele u Crnoj Gori. Ujednoj novoj Krivokapićevoj vladi tovare što više tereta. Montenegrini računaju na svoj povratak po cenu gradjanskog rata u Crnoj Gori, ujedno poželjno je da nova vlada koja za dva dana treba da zaživi bude što više opterećena i što manje uspešna. Krivokapić najavljuje ispitivanje porekla imovine, ako to zaživi kako će se milogorska svita odreći pljačkom stečenog bogatstva? Za njih je najbolje da što pre krenu unutrašnji sukobi pa da tog ispitivanja imovine nikad ne bude.

  • persida says:

   Ako sam povrsna, to je zato da se uskladim sa povrsnoscu teme. Sve su to toliko beznacajne stvari da bismo trebali da se stidimo sto uopste komentarisemo. Ako smo shvatili siru mustru, onda je smesno analizirati ove stvari koje su toliko predvidljive.

 6. test01 says:

  Banana drzava koja gaji sljive i paprike... sa okupacionim upravnikom na celu ... Mada je Tarzan uvek dobrodosao u svoju dzunglu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *