POVODOM NAPADA NA SRBE KOD KNINA Saopštenje Eparhije dalmatinske SPC

POVODOM NAPADA NA SRBE KOD KNINA Saopštenje Eparhije dalmatinske SPC

18 marta 2013

manastirivKrkaU selima oko Knina, gde još uvek živi značajan broj Srba, primetna je, kako javljaju hrvatski mediji, uznemirenost nakon organizovanog, fizičkog napada na đake Bogoslovije Srpske pravoslavne crkve, u manastiru Krka, koji se dogodio u nedelju popodne.

Ulje na vatru dolivaju Hrvati iz sela Kistanje, nekada jednog od najvećih srpskih mesta u Dalmaciji, u koje je hrvatska država, nakon proterivanja Srba u “Oluji” 1995. godine, naselila Hrvate iz mesta Janjevo, sa Kosova. Oni su stalna smetnja mirnom životu u Kistanju i okolini, prema svedočenju samih Hrvata, starosedeoca, u pitanju su agresivni ljudi, skloni svađama i provokacijama, uglavnom žive od socijalne pomoći jer odbijaju gotovo svaki posao koji im se ponudi. Sukobi Janjevaca sa Srbima povratnicima događaju se često, uglavnom su verbalne prirode, ali dolazi i do fizičkih obračuna.

Povodom nemilog događaja od nedelje lokalni vođa HDZ-a, izvesni Roko Antić, optužio je srpsku stranu za incident, kazavši da je Manastir Krka leglo četništva i da Srbi iz Kistanja provociraju Hrvate; pevaju “četničke i krajiške  pesme i nose majice sa dvoglavim orlom”.

Od ranije je poznato da u Kistanju, ali i drugim selima gde su Hrvati u većini, svako isticanje srpskih nacionalnih obeležja i pevanje tradicionalnih srpskih pesama oni smatraju provokacijom.

Povodom napada na đake bogoslovije oglasila se Eparhija Dalmatinska Srpske pravoslavne crkve čije Saopštenje prenosimo u celini.

„U nedjelju u popodnevnim satima u Kistanjama se desio nemili događaj u kojem su od strane mještana Kistanja – Janjevaca fizički napadnuti đaci Bogoslovije ‘Sveta Tri Jerarha’ u manastiru Krki. U svoje slobodno vrijeme đaci bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smjera je naišlo auto koje je išlo pravo na njih. Đaci su se uspjeli izmaknuti, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i prijetnje. Potom se spomenuto auto udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim poslije desetak minuta vratilo iz pravca manastira i prepriječilo put prema Kistanjama.

Potom su iz auta izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina. Opet prijeteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Prijetili su bogoslovima da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko dvadeset i pet godina s bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbjeći sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M.S. po licu i nanio mu teže tjelesne povrede, zbog čega je hospitaliziran u hitnoj pomoći u Šibeniku.

Nakon toga, izbila je opća tuča u kojoj je osam đaka bogoslovije zadobilo lakše tjelesne povrede.

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena sigurnost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo vjerska i nacionalna mržnja. Najiskrenije se nadamo da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske počinitelje ovoga nemilog zlodjela privesti pravdi i adekvatno kazniti. Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki križ i stradanje, ali se kao pravoslavni kršćani moramo moliti Bogu za počinitelje ovoga zlog djela koji Hrvatsku ne vodi prema Europi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije“.

R.I.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *