POVRATAK FAŠIZMA: Zabrinutost zbog rehabilitovanja Pavelićevih ideja

POVRATAK FAŠIZMA: Zabrinutost zbog rehabilitovanja Pavelićevih ideja

1 januara 2014

pavelicNjegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije izrazio je zabrinutost zbog pokušaja rehabilitovanja ideja i učenja ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Komentarišući nedavnu misu za Pavelića u Zagrebu, vladika Fotije je rekao Srni da „nije problem u molitvi, već u pokušaju rehabilitovanja ideja i učenja Ante Pavelića“.

„Svedoci smo, nažalost, registracije Hrvatske pravoslavne zajednice /HPZ/ u Zadru, koja se neskriveno poziva na svoga osnivača Antu Pavelića, ustaških pozdrava, najavljenog progona ćirilice… To je ono što zabrinjava mnogo više nego molitva“, kaže episkop Fotije.

Episkop dalmatinski navodi da u Hrvatskoj danas ima odgovornih i čestitih ljudi, kako u vlasti, tako i u društvu uopšte, koji prepoznaju ovaj fenomen i koliko mogu ukazuju na njega.

„Začuđujuće je, međutim, potpuno ćutanje međunarodne zajednice i EU na ono što je nedavno cijelu Evropu, a i svet, zavilo u crno. Mislimo, naravno, na fašizam, ustaštvo i sve njihove zle plodove. Zar je moguće da se te vrednosti ponovo povampire u naše doba? Nadamo se, naravno, da neće i molimo se Bogu za to, ali je potrebno i ukazivati na ove zlokobne znake, sve zarad dobra i brige o ljudima“, poručio je vladika Fotije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. ZoranM says:

    Flertovanje hrvatske državne politike sa ustaštvom, šovinizmom i nacionalizmom ima i imaće tragične posledice po živalj u samoj Hrvatskoj. Umesto da se bori za bolji život naroda, cilj vladajuće elite jeste što duži boravak na vlasti i lično (porodično) bogaćenje. A narod neka se mrzi i ubija. Ovo je odlika svih bivših jugo-republika sa manjim odstupanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *