Povratak i čišćenje terena, oprez još traje

Povratak i čišćenje terena, oprez još traje

22 maja 2014

2105-2014--sremska_620x0Nivo vode u Obrenovcu ne opada, ali je situacija stabilna. U toku je čišćenje terena, dezinfekcija i deratizacija. Krizni štab će razmotriti povratak muškaraca u bezbedne delove grada kako bi pomogli u čišćenju.

Angažovano je i 100 pumpi za ispumpavanje vode iz najnižih tačaka grada. Policija vodi računa da niko ne uđe u grad ali se kontroliše i ko izlazi iz grada da bi se sprečila pljačka.

Republički štab za vanredne situacije odlučio je da se autobusima vrate svi iseljeni stanovici Bariča.

„U Bariču sada postoje kompletni uslovi za povratak žitelja tog mesta, nema poplavljenih objekata, struja je puštena i radujemo se činjenici da će bar jedan deo sugrađana biti ponovo u svojim domovima“, rekao je Marić za RTS.

Savski bedemi u Šapcu i dalje izdržavaju a nivo te reke nastavlja postepeno da opada, u proseku jedan centimetar na sat vremena. Ipak, opasnost od probijanja nasipa i dalje postoji. Zboto toga su pozvani radno sposobni muškarci radi dodatnog ojačavanja nasipa u Drenovcu.

Na bedemima, dežuraju pripadnici policije i „Srbijavode“. Ojačavanje bedema na kritičnim tačkama biće nastavljeno i u toku današnjeg dana. Radi se i na ulklanjljanju životinja u selima koja su bila pod vodom.

Situacija u Sremskoj Mitrovici i okolini je mnogo bolja nego juče. Vodostaji Save i Bosuta su u padu a jedino je vodostaj Studve u blagom porastu. Ipak u Vodama Vojvodine kažu da je opasnost verovatno prošla.

Ipak, nasipi kod Morovića, Višnjićeva, Sremske Rače i Bosuta su i dalje pod nadzorom. U evakuisanom Moroviću policija je tokom noći obilazila i proveravali kuće kako bi se sprečile krađe.

U oblasti uz Drinu, osim poplava veliki problem predstavljaju i klizišta koja stvaraju odrone.

Tako je i u Malom Zvorniku. Saobraćaj na putu do Bajine Bašte je zabranjen. Helikopteri vojske dopremili su veliku količinu hrane. Stanovcnici Malog Zvornika apeluju da im se dopremi teška mehanizacija koje tamo nema.

Kad je reč o energetskom sistemu, EPS je saopštio da su proizvodni kapaciteti i dalje ugroženi i da se situacija kontroliše danonoćno. Istovremeno se preduzimaju i mere kako bi se što brže normalizovala proizvodnja i struje i uglja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *