ПОВРАТАК ЈАСТРЕБОВА – СРБИЈО, ЧУВАЈ СЕ!

POVRATAK JASTREBOVA – SRBIJO, ČUVAJ SE!

16 decembra 2020

Uključivanje nekadašnje šefice američke diplomatije Madlen Olbrajt u dijalog Beograda i Prištine ne znači ništa, jer nezavisnog Kosova nema bez priznanja Srbije. Osim toga, strategija „jastrebova“ koji se vraćaju nama je poznata, znamo šta nas čeka i kako da se suprotstavimo, saglasni su sagovornici Sputnjika.Borislav Lalić, novinar i publicista i Milisav Paić, bivši ambasador, višegodišnji načelnik Uprave za Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, podsećaju da glavne pregovore vodi EU, a ne Vašington. Ipak, napominju da će Nemačka biti glavni saveznik Amerike u ovom procesu.

Srbiji poznata strategija Olbrajtove i ostalih jastrebova

Sam povratak Olbrajtove, napominje Lalić, pokušaj je povratka stare američke politike u ovaj region, za koju on misli da neće biti tako uspešna kao što je bila ranije.

„Oni misle da će se Bajdenova administracija vratiti na stari kolosek u rešavanju balkanskog pitanja. Cela problematika se svodi na to da se Srbija natera da prizna Kosovo. Setimo se šta je Amerika uradila 1999. godine nediplomatskim putem, bombama, jer diplomatskim to nije bilo moguće“, ističe Lalić.

Pritisak na Srbiju će porasti, dodaje on, zbog strateških ciljeva svake američke administracije, pa i ove, a to je sprečavanje prodora Rusije i Kine na Balkan i priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

„Pre svega, žele da zaustave njihov kapital preko koga ide i politički uticaj. To Amerikanci govore otvoreno na svim debatama i smatraju da ekonomski prodor ove dve države remeti njihove strateške interese da Balkan bude njihova uticajna zona. Zato su omogućili Olbrajtovoj i ostalima da počnu kampanju, ali mislim da su oni istrošeni ljudi čije vreme prolazi. Međutim, to ne znači da se pritisci neće nastaviti u nekoj formi“, dodaje Lalić.

Poslednju reč ima Srbija

Američki profesor Danijel Server, koji je i najavio povratak Olbrajtove na „mesto zločina“, prema rečima Milisava Paića, takođe je jedan od lobista koji se nadaju da će se nastaviti politika Amerike prema Balkanu koja je bila pre inauguracije Donalda Trampa.

„Srbija treba da bude pacifikovana ili, ako bude potrebno, nekim obojenim revolucijama naterana da prihvati nezavisnost Kosova, da se ugura u NATO i da po njihovoj strategiji ceo region jugoistočne Evrope bude stavljen pod evroatlanski kišobran“, kaže Paić.

Insinuacije da bi Amerika sarađivala sa EU tokom dijaloga, odnosno sa Nemačkom čiji se stav poklapa sa sadašnjim američkim, obećava nam ozbiljan pritisak na našu državu kada govorimo o kosovskom pitanju, dodaje on.

„Ponovljeni su stavovi da Srbija ne može da uđe u EU ako ne prizna Kosovo, što bi otvorilo put Prištini za ulazak u UN, a posle i u NATO, jer samo država-članica UN može postati deo ove vojne Alijanse. Međutim, na tom putu se nalazi prepreka — a to je Srbija, jer bez našeg priznanja Kosova nijedno drugo priznanje ne može im dati ono što žele — a to je državnost“, zaključuje Paić.Obojene revolucije nisu isključene

U tom kontekstu, napominje on, ne treba se plašiti povratka starih američkih jastrebova jer su nam njihove strategije već poznate, što znači da znamo i sa kojim oružjem da se borimo, odnosno rukujemo.

Podsetimo, Server je izjavio da nije važno šta Srbi misle o Madlen Olbrajt, jer je ona važna u delu sveta koji misli o spoljnoj politici i demokratiji. Kako je rekao, činjenica što je bila zagovornik bombardovanja Srbije i sve ostale njene „zasluge“ prema Srbiji padaju u vodu naspram njenog uticaja.

Server, Olbrajtova i kongresmen Eliot Engel govorili su nedavno u američkom Odboru za spoljne poslove i gde se čulo da je jasno da Aleksandar Vučić ne želi da bude predsednik koji će priznati Kosovo, te da moraju biti spremni da sačekaju predsednika Srbije koji će to uraditi.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. jagoda says:

  Prestanite da zastasujete narod...one jesu odvratne babuskare ali ne znači da će ako kongres izabere Bajdena 6 januara da će posle toga da nas sve podave...

 2. persida says:

  Ako su ove babe opasne po Srbiju, bolje da nas i nema.

 3. ilija Čvorović says:

  "Gospodju" Albright malo muči datum proizvodnje,srećom.

 4. Željko says:

  Srbija još nije adekvatno kažnjena za zločine tijekom 90-tih prošloga stoljeća!

 5. Kulak says:

  Nekakvo priznavanje srpskog Kosova i Metohije kao nezavisne države je besmisleno ako to ne prizna Srbija.To je sad apsolutno svima jasno.Oni koji su prekršili međunarodno pravo i Povelju UN su to uradili i šta sad?Dobili su nekakvu tvorevinu ni na nebu ni na zemlji.Član UN nije niti može biti.Ogroman broj država među kojima su i neke vrlo uticajne neće ga ni priznati.Možda ne zato što puno vole nas Srbe i Srbiju,već prvenstveno iz razloga što imaju separatističke pokrete na sopstvenom teritoriju.Ne preostaje šiptariji ništa drugo nego da i dalje švercaju narkotike i potplaćuju prljavim novcem šiptarske lobiste u SAD.Samo,praksa je pokazala da je i to sve ograničeno i limitirano.

 6. I Love persida says:

  Kada god misliš da nema više šta da ti uzmu, oni nađu još puno. Zarad kampanje bombardovanja kao pobednici dele opljačkanu srpsku imovinu na kosovu, pogobiše nas ekonomski, mi ne radimo ništa a oni nam iz mmf-a diktiraju kolika nam je napojnica i šta nam je činiti, to se zove bukvalno roblje, da li to mogu osloboditi Rusija i Kina? One to mogu, ali mi to ne tražimo niti želimo, lepo nam je da nas oni dotiraju i pune srpski budžet, ali zato i traže, diktiraju nam svaki i najmanji događaj u zemlji ali nama je bitno da investiraju. U zadnje vreme najviše szo investira u koronu u srbiji. Milijardica dolara, pa ako treba građevinstvo radi, niču kovid bolnice, to kasnije može da se pretvori u zatvore ili kasarne, videćemo..

 7. I Love persida says:

  P.S. Ma nisu baš jastrebovi, pre orlušine dok je baba pravi lešinar, sletela na grudi srbije da nas kljuca naživo. Ptice grabljivice, ali o pravednom sudu Božijem svako će od nas da dobije po delima svojim.

 8. I Love persida says:

  P.s. Moramo da priznamo kosovo da bi imovina Madlene bila zvanična, ovako ona je još uvek nekako Srpsko-Madlenina, zato su njoj Srbi "Odvratni", odnosno "Disgusting" što znači da ona tamo ima ogromnu imovinu ali joj odvratni srbi ne daju da to može zvanično da koristi kao svoj kapital, a lova joj baš jako treba, vidite da je u gadnoj trci sa vremenom. Nisu zato isključene obojene revolucije u Srbiji, a bome ni još jedno bombardovanje kada ne daju srbi da ona uzme svoje.

 9. rade says:

  Oktenuti se Rusiji i Kini,postaviti vojne baze tih zemalja u Srbiji i onda vise nece biti pritisaka.

 10. dondon says:

  xaxxaxa...pa ona 100 godina ima i nikome ne vredi. koga ovi zezaju sa ovim budalastinama od vesti.

 11. milorad3 says:

  nema ništa od njih, galamiće ali realno oni nemaju više ni snage ni vremena, da bi nas ponovo napali,izlovali,kažnjavali itd. treba ima najmanje DVE god. priprema a oni nemaju dve god.Takodje kako sada stvari stoje čak ni udruženi napad ex yU republika na srbiju ne bi imao uspeha a sem albanije koja je u rasulu ostali susedi o tome ni ne razmišljaju čak ni da budu članovi neke fantomske koalicije NATO oja bi napadala srbiju ponovo.Mogu politički da nam prave probleme sa EU ali to je ionako besmislena priča jer u EU su rekli da nas neće primiti uskoro a možda i nikada.Štap se slomio a šargarepa se osušila.Kad baba cikne kupiću KINESKI VATROMET.

 12. Marko st says:

  Ovaj put ce biti drugacije....zverovi prokleti!!!

 13. radmila says:

  Nisu to jastrebovi nego sotonine sluge, trule babetine...

  • persida says:

   Truli jastrebovi, koji vise ne lete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *