ПОВРАТАК МОЋНЕ ИМПЕРИЈЕ: Русија добија нову војну базу, Американцима се ово никако неће свидети

ПОВРАТАК МОЋНЕ ИМПЕРИЈЕ: Русија добија нову војну базу, Американцима се ово никако неће свидети

19 новембра 2020

РУСИЈА ће у наредних 25 година имати базу у Судану.

Она ће се, додуше, звати „пункт материјално-техничког обезбеђења војно-морске флоте“, који ће бити на обали Црвеног мора, али то не умањује значај те базе, а њено формирање су већ одобрили председник и премијер Русије. Пре тога су министарства спољних послова и одбране договорила све детаље са колегама у Судану.Војно-морска флота Русије добила је бесплатно право да користи могућност да у Порт-Судану усидри четири брода, а у тој ,,мини-бази“ ће моћи да буде 300 грађана Русије. Тамо ће бити направљени не само везови, већ и објекти за ремонт и сервисирање, али и зграде у којим ће да живе они који буду тамо радили. Спољне границе базе обезбеђиваће Суданци, а ваздушно пространство и акваторијум ће штитити Руси. Наравно, Руси су се обавезали да ће се бринути за екологију и да неће загађивати природу.

Значај ове базе у Москви објашњавају тиме да ће расти присуство Русије у Индијском океану, као и боља заштита руских трговачких бродова од напада пирата.

О томе да Русија може да има базу у Судану први пут се говорило 2017, а Путину је то предложио за време посете Русији тадашњи председник Судана Омар Хасан ал Башир. И после државног удара у Судану, ново руководство је понудило Русима да тамо имају своју базу… Један број московских експерата био је сумњичав због високих трошкова одржавања базе као и нестабилне ситуације у Судану. Али руско Министарство одбране је убедило руководство да се предности отварање базе у Судану много веће због стратешке важности Црвеног мора и Аденског залива.

Зна се да Русија већ има такав пункт у сиријском Тартусу. Нова ,,мини база“ у Порт-Судану ће ојачати руске позиције у региону. Већ сада је јасно да се Американцима неће свидети долазак Руса у Судан. Пензионисани адмирал Виктор Кравченко, бивши начелник Главног штаба војно-морске флоте РФ, објашњава да ће долазак бродова у Порт-Судан ојачати руско присуство у Африци и раширити оперативне могућности руске морнарице.

Руси имају у Средоземном мору у Сирији такву базу у Тартусу где је уложено много новца да би могли да се ремонтују не само мањи бродови, него, ако треба, и дизел -подморнице, а већ лани је Судан увео поједностављен улазак руских бродова у његове луке, а Москва је тамо отворила своје представништво у коме су војни инструктори. У августу ове године потписан је уговор о продаји руског оружја. Конкуренти Русима су донедавно у Судану били Турци, али они су покварили односе због Либије јер су судански војници на страни Калифе Хафтара, који је на челу Либијске националне армије, док Турци против њега ратују.

(Novosti)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Usrecili ste se sa bazom u Siriji gde vas ponizavaju Izraelci svakoga dana. Sad vam samo fali jos nekoliko baza, pa da vam se smeje ceo svet. Rusi toliko imitiraju Amerikance da to postaje komicno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u