ПОВРАТАК НА СТАРО: Србији се не пише добро!

POVRATAK NA STARO: Srbiji se ne piše dobro!

7 marta 2021

Imenovanje Moli Montgomeri za novu zamenicu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu pokazatelj je da Džo Bajden formira kadrovsku strukturu po vertikali vernu politici koju su još devedesetih godina promovisali Olbrajtova i Klinton i na neki način je vaskrsava.Karijerni diplomata Zoran Milivojević ovako komentariše odluku Džoa Bajdena, predsednika Amerike, da na ovu poziciju, na kojoj se dosad nalazio Metju Palmer, postavi osobu koja je radila u „Olbrajt Stounbridž“ grupi, inače globalnoj konsultantskoj kući na čijem je čelu Madlin Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD.

Moli Montgomeri vaskrsava politiku Olbrajtove

„Faktički Montgomerijeva je sada šef Palmeru koji se za sada bavi nama što zapravo znači da ona odlučuje i o stvarima vezanim za nas. Činjenica da dolazi iz ekipe Olbrajtove samo ukazuje na to da će politika koju je Medlin Olbrajt vodila prema Balkanu na neki način vaskrsnuti“, navodi sagovornik Sputnjika.

Činjenica je i, dodaje Milivojević, da je cela struktura u Stejt departmentu oslonjena na strukture iz devedesetih, a posebno iz onog perioda kada je Bajden praktično bio nosilac operativne spoljne politike Amerike, kao zamenik predsednika SAD.

„Bajden je okupio proverene kadrove demokrata koji su na istoj liniji koje sada demokrate promovišu. U njih spada i Moli Montgomeri, što pokazuje da je uticaj Medlin Olbrajt na kadrovsku politiku ali i na dalji razvoj spoljne politike i dalje prisutan,“ ističe Milivojević.

Palmer nije na spisku Bajdena

Prema rečima našeg sagovornika, Plamer je na neki način ispao iz igre, iako je bio i u prošloj administraciji, i očito da ne spada u najuži krug od Bajdenovog poverenje ali i u strukturu na kojoj je Bajden politički „rastao“ gde su Medlin Olbrajt i ostali.

„Montgomerijeva će sa ove funkcije biti zadužena i za pitanja koja se tiču Rusije i šire a Palmer se očito iz nekog razloga ne uklapa u taj mozaik spoljne politike koju je akreditovala Bajdenova administracija“, konstatuje Milivojević.

Naš sagovornik navodi da u budućnosti očito moramo da računamo na politiku Olbrajtova i podseća na njenu izjavu vezanu za Balkan da će Amerika upotrebiti sva sredstva i mehanizme sa kojima raspolaže da sprovede svoje ciljeve.

Radila i u Sarajevu

Montgomerijeva je inače u firmi Olbrajtove bila potpredsednica zadužena za Evropu. Pre te funkcije provela je deceniju u službi Ministarstva spoljnih poslova SAD, na različitim pozicijama vezanim za odnose sa Evropom, između ostalog, radila je i u ambasadi SAD u Sarajevu.

Montgomerijeva će sada biti zadužena za odnose sa Istočnom Evropom i Evropskom unijom, dok Metju Palmer, prema raspoloživim informacijama, i dalje ima uža zaduženja vezana za Zapadni Balkan i Egejsku oblast.

Podsetimo, Medlin Olbrajt ostala je na ovim prostorima upamćena kao jedan od najvećih zagovornika bombardovanja SRJ i kao veliki prijatelj Hašima Tačija i kosovskih Albanca.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Boban says:

  Ne pita se Bajden ovde ništa - on je ikebana, a uskoro će ga zameniti Kamala Haris. "Na Zapadu ništa novo..." Problem je što i neki drugi žele da se pitaju, a imaju opasne ratne igračke kao argument... Tukididova zamka - čekamo rasplet, koji počinje čarkom između Grčke i Turske!

  • Sančo Pansa says:

   To je ta igra, jer njihova moć opada, a Rusije i Kine je u porastu i tu nastaje problem, Ameri ne smeju njih da napadnu jer ne bi imali koalciju, a kad krene lagano rat od Turske, Grčka Bliski Istok, napujdaju na nas ove ovce svoje iz regiona, sukobi u Ukrajini i Gruziji...E,tu SAD i VB sa svojim medijima najbolje plivaju...

 2. radmila says:

  Ova uzegla baba vise ne moze nista da uradi.

  • I Love persida says:

   Ta užegla baba ima dole na Kosovu svoje investicije i monopol na firme, a ko ima ekonomsku moć može da nam zagorča na svaki mogući način. Ona je to stekla pošteno - bombing kampanjom srbije.

 3. Si Ju Leter Aligeder says:

  Gospođa čeka još od 2000-te godine da srbija prizna kosovo da bi ona tamo ostvarila svoje investicije koje već ima ali još uvek pravno pripadaju srbiji.

 4. Srbski vitez says:

  Zar ova đavolja babetina nije još odapela!? Jaruge pakla nestrpljivo je čekaju...

 5. Milutin says:

  Došla onomad Olbrajtova u Ovalnu sobu i pita Klintona: Oćemo da vodimo ljubav ili rat? A tu bili Tači i Haradinaj. Tači se prvi bolje snađe, klekne ispred Klintona i reče:Ja tebi ljubav ti meni rat. A šta osta jadnom Haradinaju. Priđe Olbratovoj, zažmuri, pa reče: Ja tebi ljubav ti meni rat.

 6. Lesi se vraća kući says:

  vraća se đavo po svoje ILL BE BACK!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *