ПОВРАТАК НА СТАРО: Србији се не пише добро!

ПОВРАТАК НА СТАРО: Србији се не пише добро!

7 марта 2021

Именовање Моли Монтгомери за нову заменицу помоћника државног секретара за Европу и Евроазију у Стејт департменту показатељ је да Џо Бајден формира кадровску структуру по вертикали верну политици коју су још деведесетих година промовисали Олбрајтова и Клинтон и на неки начин је васкрсава.Каријерни дипломата Зоран Миливојевић овако коментарише одлуку Џоа Бајдена, председника Америке, да на ову позицију, на којој се досад налазио Метју Палмер, постави особу која је радила у „Олбрајт Стоунбриџ“ групи, иначе глобалној консултантској кући на чијем је челу Мадлин Олбрајт, бивша државна секретарка САД.

Моли Монтгомери васкрсава политику Олбрајтове

„Фактички Монтгомеријева је сада шеф Палмеру који се за сада бави нама што заправо значи да она одлучује и о стварима везаним за нас. Чињеница да долази из екипе Олбрајтове само указује на то да ће политика коју је Медлин Олбрајт водила према Балкану на неки начин васкрснути“, наводи саговорник Спутњика.

Чињеница је и, додаје Миливојевић, да је цела структура у Стејт департменту ослоњена на структуре из деведесетих, а посебно из оног периода када је Бајден практично био носилац оперативне спољне политике Америке, као заменик председника САД.

„Бајден је окупио проверене кадрове демократа који су на истој линији које сада демократе промовишу. У њих спада и Моли Монтгомери, што показује да је утицај Медлин Олбрајт на кадровску политику али и на даљи развој спољне политике и даље присутан,“ истиче Миливојевић.

Палмер није на списку Бајдена

Према речима нашег саговорника, Пламер је на неки начин испао из игре, иако је био и у прошлој администрацији, и очито да не спада у најужи круг од Бајденовог поверење али и у структуру на којој је Бајден политички „растао“ где су Медлин Олбрајт и остали.

„Монтгомеријева ће са ове функције бити задужена и за питања која се тичу Русије и шире а Палмер се очито из неког разлога не уклапа у тај мозаик спољне политике коју је акредитовала Бајденова администрација“, констатује Миливојевић.

Наш саговорник наводи да у будућности очито морамо да рачунамо на политику Олбрајтова и подсећа на њену изјаву везану за Балкан да ће Америка употребити сва средства и механизме са којима располаже да спроведе своје циљеве.

Радила и у Сарајеву

Монтгомеријева је иначе у фирми Олбрајтове била потпредседница задужена за Европу. Пре те функције провела је деценију у служби Министарства спољних послова САД, на различитим позицијама везаним за односе са Европом, између осталог, радила је и у амбасади САД у Сарајеву.

Монтгомеријева ће сада бити задужена за односе са Источном Европом и Европском унијом, док Метју Палмер, према расположивим информацијама, и даље има ужа задужења везана за Западни Балкан и Егејску област.

Подсетимо, Медлин Олбрајт остала је на овим просторима упамћена као један од највећих заговорника бомбардовања СРЈ и као велики пријатељ Хашима Тачија и косовских Албанца.

(Спутњик)

KOMENTARI8 коментара

 1. Boban says:

  Ne pita se Bajden ovde ništa - on je ikebana, a uskoro će ga zameniti Kamala Haris. "Na Zapadu ništa novo..." Problem je što i neki drugi žele da se pitaju, a imaju opasne ratne igračke kao argument... Tukididova zamka - čekamo rasplet, koji počinje čarkom između Grčke i Turske!

  • Sančo Pansa says:

   To je ta igra, jer njihova moć opada, a Rusije i Kine je u porastu i tu nastaje problem, Ameri ne smeju njih da napadnu jer ne bi imali koalciju, a kad krene lagano rat od Turske, Grčka Bliski Istok, napujdaju na nas ove ovce svoje iz regiona, sukobi u Ukrajini i Gruziji...E,tu SAD i VB sa svojim medijima najbolje plivaju...

  • I Love persida says:

   Ta užegla baba ima dole na Kosovu svoje investicije i monopol na firme, a ko ima ekonomsku moć može da nam zagorča na svaki mogući način. Ona je to stekla pošteno - bombing kampanjom srbije.

 2. Si Ju Leter Aligeder says:

  Gospođa čeka još od 2000-te godine da srbija prizna kosovo da bi ona tamo ostvarila svoje investicije koje već ima ali još uvek pravno pripadaju srbiji.

 3. Srbski vitez says:

  Zar ova đavolja babetina nije još odapela!? Jaruge pakla nestrpljivo je čekaju...

 4. Milutin says:

  Došla onomad Olbrajtova u Ovalnu sobu i pita Klintona: Oćemo da vodimo ljubav ili rat? A tu bili Tači i Haradinaj. Tači se prvi bolje snađe, klekne ispred Klintona i reče:Ja tebi ljubav ti meni rat. A šta osta jadnom Haradinaju. Priđe Olbratovoj, zažmuri, pa reče: Ja tebi ljubav ti meni rat.

 5. Lesi se vraća kući says:

  vraća se đavo po svoje ILL BE BACK!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u