Povratak otpisanih

Povratak otpisanih

31 октобра 2014

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Dok lider SNSD-a Milorad Dodik i njegovi najbliži saradnici jure od Mostara do Zvornika, nastojeći da okupe skupštinsku većinu u zajedničkim institucijama i RS, šanse da se izborni rezultat tri partije okupljene u Savezu za promene pretoči u pobedu iz časa u čas sve su manje. Zbog toga SzP do formiranja Vlade RS i učešća u Savetu ministara BiH može da dovede samo paradoksalan rasplet, u vidu potencijalne odluke delića koalicije oko SNSD-a da izaberu drugu stranu na političkoj sceni RS.

Povod za zebnju u redovima najjače stranke više ne daje DNS, opcija koja je dugo slovila za najlabaviju kariku čitavog projekta opstanka dosadašnje kombinacije na vlasti. Teško je očekivati da će u smeru opozicije krenuti i „Napredna Srpska“ sa dva poslanika, dobijena u partnerstvu sa partijom Marka Pavića. Posle krsne slave ovdašnjih nezvaničnih, moguće i samoproklamovanih pulena Aleksandra Vučića i nedvosmislenih izjava Adama Šukala o lojalnom odnosu prema osovini sa DNS-om, a posredno i sa SNSD-om, „stratezima“ SzP-a koji su se pre pola godine kleli u podršku Beograda samo preostaje da postiđeno gledaju u pod.

Neverovatno, ali istinito – sa Mladenom Bosićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čavićem, bar je bilo tako u danima pre sastanka vladajuće trojke u Zvorniku, najviše je koketirao lider socijalista Petar Đokić i to kroz prividno naivnu i bezazlenu, ali veoma lukavu formulaciju o „otvorenosti za razgovor sa svima“. Ali, znajući raniju metodologiju ovog šampiona političkog preživljavanja, pre će biti da je reč o nameri da se „podigne cena“ SP-a u pregovorima sa Dodikom i Pavićem, nego realna ambicija da se okrenu leđa saveznicima od 2006.

Tu dolazimo do ključnih aktera postizbornog foto-finiša u RS, naravno, u slučaju da SzP proguta gorku pilulu zvanu mogućnost kreiranja većine sa koalicijom „Domovina“. To su radikali, odnosno SRS Dragana Đurđevića, sa jednim mandatom unutar koalicije sa DNS-om, kao i SRS „Dr Vojislav Šešelj“, koja čak nije ni nastupala kao formalni deo nekog saveza, već će dobiti jednog poslanika na listi SP-a. Ove dve grupacije, iako realno ni u najluđim snovima ne bi mogle da sanjaju cenzus da su samostalno nastupale, sada su u poziciji da odlučuju ko će vladati Srpskom u naredne četiri godine.

Pri tome, Đurđević otvoreno daje signale da je spreman da licitira svojim svrstavanjem, a frakcija koja je pronašla put do parlamenta preko SP-a čeka odluku tradicionalno nepredvidive Centralne otadžbinske uprave u Beogradu, a možda i teško obolelog, ali jednako ćudljivog lidera iz ćelije u Hagu. Pa ko onda može da kaže da u srpskoj politici, bar sa ove strane Drine, nije moguć povratak davno otpisanih? Ili da nije tačno pravilo – doduše, češće povezivano sa seksom, nego sa strankama – da je tehnika važnija od veličine?

(Pressrs.ba)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u