Повратак старе ноћне море – Балкан поново ври

Повратак старе ноћне море – Балкан поново ври

21 јуна 2017

Победа екстремних фракција на ванредним изборима на Косову и Метохији могла би ситуацију на ионако узаврелом Балкану да доведе до врхунца, упозирио је амерички политички аналитичар и сарадник Инситута Кејто Тед Гален Карпентер.

Карпентер, наиме, сматра да је то најновији забрињавајући догађај који би могао да доведе до преокрета у тренутку када су америчке власти и медији усредсређени на ограничен број тема у спољној политици.

Он је за портал Нешенел интерест оценио да се управо таква ситуација, како каже, одвија тренутно на Балкану, у региону који је 90-тих био приоритет спољне политике западних држава, али га је Запад последњих година скоро потпуно занемарио.

Док су амерички политичари опседнути Блиским истоком, Северном Корејом и баш сваким детаљем везе Трумпа и Русије, напетости на Балкану све су веће и прете да достигну тачку кључања, тврди Карпентер.

Како објашњава, последњи забрињавајући догађај је победа екстремних фракција, такозване „ратне коалиције“ на изборима у Косову чије су вође председник Хашим Тачи, лидер Демократске странке Косова и Рамуш Харадинај, вођа злогласне Ослободилачке војске Косова који ће вероватно постати премијер.

Истражитељи ЕУ и УН, како подсећају, оптужују обојицу за бројне ратне злочине током рата на Косову.

Тачијев покрет заузео је бескомпромисни непријатељски став према српској мањини на северу Косова. Радикали су спречили и договор о граници са Црном Гором те својатају велике територије у тој држави, Србији и Македонији.

Многи од њих, како се наводи, желе да се Косово споји с Албанијом те успостави „Велика Албанија“.

Суседне државе све су више узнемирене порастом милитантних група на Косову и у Албанији. Почетком године и српска влада је реагујући на изјаву албанског премијера Едија Раме упозорила да би сваки покушај Албаније да припоји Косово могао довести до рата.

Напетости између Косова и Србије порасле су у последњих неколико месеци и косовске власти непрестано ометају трговину између Срба на северу и саме Србије, пише Карпентер.

Напетост је порасла у толикој мери да је амерички сенатор Џон Мекејн, који је дуго подржавао независност Косова, молио власти у Приштини да успоставе дијалог са српском владом јер је то „једини начин за будући напредак“.

САД и НАТО савезници непрекидно су, понекад и слепо подржавали политику лидера Албаније и Косова, а најистакнутији пример била је, каже Карпентер, војна интервенција 1999. за одвајање Косова од Србије.

НАТО је такође потом пасивно посматрао етничко чишћење Срба и осталих мањина од стране косовских Албанаца, а западне владе такође су допустиле уништавање историјских хришћаних светилишта.

Такође се наводи да су Вашингтон и друге западне земље вршиле притисак на македонску владу да учини више политичких уступака према албанској мањини у Македонији.

Америчка војна интервенција, као и политичка и дипломатска подршка за независност Косова била је погрешна због бројних разлога, закључује Карпентер.

Ако су САД сматрале да ће овакво деловање довести до мира и стабилности на Балкану, та очекивања су се показала као страшно погрешна, истиче амерички стручњак.

Тежња ка стварању Велике Албаније, како додаје, добија нов замах и та агенда ствара огромне проблеме у суседним државама.

Ако на Балкану поново избије конфликт, што је сада озбиљна могућност, САД не смеју да падну у искушење да се даље мешају.

Вашингтон нарочито не сме да понови лудост из својих претходних политика и подржи фракцију која изазива највеће проблеме, закључује Карпентер.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u