Povratak u haos

Povratak u haos

6 septembra 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Oni koji drže do dešavanja u prošlosti, a malo duže pamte neke stvari sećaju se da su u periodu od 2002. do 2006. godine u Republici Srpskoj vladale tri vlade (Mikerevićeva, Bukejlovićeva i Dodikova) i dve skupštinske većine (SDS-ova i PDP-ova, a onda i SNSD-ova i PDP-ova). Bio je to period obeležen žestokim pritiscima međunarodne zajednice, smenama, rokadama, intervencijama, aprilskim paketom i reformom policije. U tom mandatu u Narodnoj skupštini RS zbog nakaradnih izbornih pravila bilo je 15 stranaka. Od SDS-a, SNSD-a i PDP-a, preko socijalista, radikala i DNS-a, do danas praktično nepostojećih DSS-a, DPS-a i SNP-a, uz federalne partije kao redovnu mirođiju. U toj skupštini, setiće se oni stariji, povremeno je vladao pravi haos. Stranke sa jednim poslanikom bile su vrlo važan tas na vagi, a čak su i pojedinci iz većih klubova, kao živopisna Milosava Jakovljević, odlučivali o mnogo toga.

Objavljivanje lista otkrilo je da bi u narednom mandatnom periodu mogla da bude slična situacija. Ipak, o tome malo ko govori, jer našim političkim udarnicima to i nije previše bitno. Vlast i opozicija deluju prema principu – ko tebe genocidnom tvorevinom, ti njega referendumom, ko tebe kriminalom i korupcijom, ti njega probosanskom politikom, ko tebe Ćanom, ti njega Cecom, i tako dalje, pa nema vremena za, po njima, neozbiljne stvari. Čast izuzecima.

A šta će se dogoditi posle 12. oktobra? Sigurice za prelazak cenzusa su, naravno, SNSD, SDS, PDP i DNS, tu negde su SP i NDS, a nije nemoguće da se ušunja i Hadžijin SNS. Dakle, već sedam partija. Dalje, preko kompenzacione liste SDS-a u parlament će sigurno ući PUP i SRS. Sa „kompenza“ DNS-a ulazi „Napredna Srpska“, a nije isključeno da se sa liste Pavićeve stranke provuče i kakav Đurđevićev radikal. Dakle, sada smo na 11 partija, ali tu nije kraj, jer će u NSRS ući i koalicija „Domovina“, a to znači najmanje dve-tri, ako ne i više stranaka iz spleta SDA-SBB-DF plus neko iz manjih hrvatskih partija. Sve sluti na to da će biti premašen broj od 15 partija od pre osam godina, a vara se svako ko misli da će, nakon ulaska u Skupštinu, sve te stranke da vode politiku koalicije sa čije liste su izabrane. Nema šanse!

Kolega iz Beograda koji voli da vešto povlači paralele pitao me je pre nekoliko dana da li je Mladen Bosić novi Aleksandar Vučić, ali sa leve obale Drine. Odgovorih mu da s ovolikim brojem stranaka u Skupštini ni Vučić ne bi mogao da bude Vučić, a kamoli da to bude Bosić. Vučić iza sebe u parlamentu ima svoju stranku sa natpolovičnom većinom i privezak u vidu socijalista, pa mu nimalo nije lako. Bosić verovatno neće moći da bude premijer bez najmanje osam stranaka iza sebe. I ne treba zbog toga da likuje niko iz SNSD-a jer bi se u istom sosu mogao naći i nepotvrđeni premijerski kandidat Igor Radojičić. Važno je samo da se ne vrate pritisci, ucene i smene, a naročito aprilski paket. Ali, kome je to sad bitno…

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *