Повучена оптужница против специјалаца за ратни злочин после Олује

Povučena optužnica protiv specijalaca za ratni zločin posle Oluje

9 februara 2015

223184_zagreb-foto-45654Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) saopštilo je da je zbog „znatnih nedostataka“ povuklo optužnicu za ratni zločin posle Oluje protiv jednog od ratnih zapovednika specijalne policije Željka Sačića i bivšeg pripadnika hrvatske specijalne policije Franje Drlje.

U saopštenju na internet stranicama DORH navodi da je optužnica povučena zbog propusta prilikom njenog donošenja, pa je glavni državni tužilac Dinko Cvitan zatražio razrešenje zagrebačkog županijskog tužioca Željke Pokupec.

DORH je zaključio da optužnica i ceo postupak imaju znatne nedostatke, a jedan od njih je i čenjenica da tokom istrage nisu preduzete sve radnje da bi se prikupili dokazi o činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obeležja krivičnih dela.

Uz to, zagrebačko tužilaštvo pre podizanja optužnice o njoj nije obavestilo „krovno“ Državno tužilaštvo, pa ono nije imalo priliku ranije da raspravlja o pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljnosti optužnice.

„Ovakvim načinom rada u prethodnom krivičnom postupku i ovakvom manjkavom optužnicom nisu ispunjeni zakonski uslovi postupanja i optuživanja kao niti profesionalni standardi progona u predmetima ratnih zloča“, naveo je DORH.

Zagrebačko tužilaštvo objavilo je krajem januara da je podiglo optužicu protiv Sačića i Drlje zbog ratnog zločina protiv srpskih civila na području Knina i Gračaca 25. i 26. avgusta 1995, posle akcije Oluja.

Prvooptuženi Sačić tom optužnicom teretio se po zapovednoj odgovornosti za ratni zločin u Gruborima gde su neki pripadnici specijalne antiterorističke jedinice „Lučko“ ubili šestoro civila i zapalili većinu kuća u selu, a zajedno s drugooptuženim i za paljenje više kuća u selu Ramljani.

Sačića je zagrebačko tužilaštvo optužilo i da je lažirao izveštaj o ubistvu civila u Gruborima, čime je zataškao zločin. Ta je optužnica podignuta osam meseci pošto je zagrebački Županijski sud prvosteopeno oslobodio bivše specijalce Franju Drlju i Božu Krajinu za zločin u Gruborima. U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, a u delu javnosti se nagađalo da je ubijen iako je unutrašnjom kontrolom policija utvrdila da je reč u samoubistvu.

Tužilaštvo je optužnicom podignutom krajem 2010. godine teretilo bivše specijalce da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon Oluje u Split išao hrvatski državni vrh na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *