Пожар у врху Хрватскe

Požar u vrhu Hrvatske

21 jula 2017

Splitski požar otvorio je najveću krizu u hrvatskom državnom vrhu na relaciji – predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković. Padaju teške reči, a Plenković kao šef HDZ-a je nagovestio da će stranka razmisliti hoće li Kolindu Grabar Kitarović podržati za drugi predsednički mandat.

Neizvesno je i hoće li ministar odbrane Damir Krstičević povući ostavku, koju ne odobravaju ni predsednica ni premijer, ali moćni ministar je i dalje uvređen što je Kolinda Grabar Kitarović prozvala vojsku da nije na vreme bila uključena u gašenje vatre u okolini Splita. Intenzivno se traže i uzroci najvećeg požara ove godine u Dalmaciji, koji je ugrozio i sam Split, a građani hvale napore vatrogasaca koji zbog nebrige političara ove godine neće dobiti ni regres. Sve je više nezadovoljstva prema političarima, jer su visokorangirani iz državnog vrha na državni račun otputovali na teniski turnir u Vimbldonu, dok se pokazalo da vatrogasci koriste vozila stara i tridesetak godina.

Vatrena stihija je pokazala da u Hrvatskoj vlada haos na terenu, bez obzira na to što vlast pokušava da prikaže kako je sve bilo kako treba. Tako je šef Civilne zaštite bio na godišnjem odmoru, dok je Dalmacija bila u plamenu, a građani kažu da su se sami organizovali, jer službe nisu reagovale. Očito, smene tek slede, pogotovo onih koji su dopustili da se požar približi tako velikom gradu kao što je Split, koji je u poslednji trenutak izbegao pravu katastrofu.

KITAROVIĆEVA „AMERIČKI ČOVEK“

IVAN Jakovčić, kao evroparlamentarac, optužio je Kolindu Grabar Kitarović da vodi samostalnu spoljnu politiku koja se oslanja na američke interese i time šteti Hrvatskoj. Jakovčić kaže da je za Hrvatsku štetno što se pridružila Inicijativi tri mora i da Vašington ima prevelik uticaj na predsednicu, a sam premijer Plenković u sve nervoznijim istupima i sam zamera Kolindi Grabar Kitarović što je podstakla ministra Krstičevića kritikom vojske da se odluči na ostavku.

Novosti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *