Požari u SAD, najmanje 25 vatrogasaca izgubilo život

Požari u SAD, najmanje 25 vatrogasaca izgubilo život

1 jula 2013

slikacitava1128267369Dvadesetpet vatrogasaca iz Arizone poginulo je pod još nerazjašnjenim okolnostima, dok su gasili veliki požar severno od Feniksa. Prve informacije su govorile da su nadležni izgubili kontakt sa vatrogascima, da bi oko ponoći Si-En-En javio da su svi nastradali.

– Ovo je crn dan za nas – rekao je portparol Uprave za šumarstvo Arizone Majk Rajhling.

Tragedija u Arizoni je najveća tragedija vatrogasaca koji su nastradali u požaru od 1933. godine i stradanja njihovih kolega u Los Anđelesu. Rajhling je objasnio da je temperatura juče kasno popodne u Arizoni i dalje dostizala 39 stepeni Celzijusa, uz udare severozapadnog vetra od 40 kilometara na čas.

– Niska vlažnost vazduha, topografija terena i pravac vetra rade protiv nas – dodao je Rajhling.

Pretpostavlja se da je nalet vatrene stihije bio tako snažan i neočekivano brz, da vatrogasci nisu uspeli da naprave dovoljno veliku odstupnicu od mesta na kome su gasili požar. Kako javlja lokalna En-Bi-Si televizija, nekoliko nastradalih vatrogasaca je nađeno sa zaštitnim prslucima, koji su napravljeni od specijalnog materijala i otvaraju se samo u slučaju najveće opasnosti, dok neki nisu uspeli da ih navuku. Eksperti za protivpožarnu zaštitu su objasnili da vatrogasci imaju oko 30 sekundi da otvore prsluke i da se cieli obmotaju njima, nakon čega bi legli vodoravno na zemlju, licem okrenutim na dole.

Međutim, očigledno da je vatrena stihija došla veoma iznenada i brzo, nošena snažnim vetrom, tako da veći deo nije imao čak ni pola minuta da navuče tu dodatnu zaštitnu opremu.

Više od 200 vatrogasaca bori se još sa požarom koji je zahvatio brdo Jarnel, oko 130 kilometara sjeverno od Feniksa, gde je polovina od pet stotina kuća izgorela.

Istovremeno, više od 20 vatrogasaca je povređeno i prebačeno helikopterima u nekoliko bolnica u Arizoni. Mediji prenose apele lokalnih vlasti da se danas u gašenju velikog požara priključe i federalne vlasti, tražeći da se još nekoliko stotina vatrogasaca uključi u akciju. Si-En-En prenosi da je ove godine, bez poslednjih žrtava, četrdeset troje vatrogasaca stradalo u Americi, dok su 2012. život izgubila 83 vatrogasca.

Jugozapadni deo SAD poslednjih dana nalazi se od udarom snažnog toplotnog talasa, pri čemu su temperature prelazile 45 stepeni Celzijusa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *