ПОЗИВ НА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Украјина понудила НАТО-у да користи ваздушни простор изнад Крима

POZIV NA TREĆI SVETSKI RAT: Ukrajina ponudila NATO-u da koristi vazdušni prostor iznad Krima

10 februara 2021

UKRAJINA predlaže NATO-u da koristi vazdušni prostor iznad Krima za svoje operacije, izjavio je ministar za infrastrukturu Ukrajine Vladislav Kriklij.

Ministar je tokom sastanka sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje Patrikom Ternerom rekao da se Ukrajina drži kursa integracija u evroatlantske sisteme kolektivne bezbednosti i da je jedno od najvažnijih pitanja – razmena podataka o vazdušnom saobraćaju.– Uzimajući u obzir ažurirani bilten o bezbednost letova EASA (Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost) u Simferopoljskom regionu kontrole leta i ukidanja ograničenja Federalne uprave za civilnu avijaciju SAD za letove u Simferopoljskom području, predlažemo da se taj deo vazdušnog prostora koristi za vazdušne operacije NATO-a: za transport snaga, opreme, tereta i tome slično. Nadamo se na podršku NATO-a u praćenju vazdušne situacije duž ruske granice – prenosi reči Kriklija pres-služba Ministarstva infrastrukture.

Vladislav Kriklij i Patrik Terner imali su sastanak tokom radne posete ukrajinske vladine delegacije Briselu na čelu sa premijerom Denisom Šmigaljom.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije 2014. godine, nakon referenduma na kojem je ubedljiva većina stanovnika ovog poluostrva glasala za ulazak u sastav Ruske Federacije.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Simferapolj je glavni grad Krima, a sa njegovog međunarodnog aerodroma dosad su se odvijali uglavnom domaći letovi, najčešće od i prema Moskvi i Sankt Peterburgu, zatim za Samaru, Jekateringurg, Rostov na Donu. EASA sa sedištem u Kelnu bavi se pitanjima sigurnosti iz oblasti civilnog vazduhoplovstva. Ukidanje ograničenja ove agencije za Simferapoljski aerodrom znači da ka glavnom gradu ruske Republike Krim može da bude letova i iz gradova EU. Možda grešim, ali to bi značilo popuštanje EU što je suprotno njihovoj dosadašnjoj praksi sankcija za Krim. Da li zato ukrajinci prizivaju NATO?

 2. radmila says:

  Krim nije postao dio Rusije 2014-te, nego se te godine vratio u sastav Rusije.

  • doktrina soka says:

   TACNO.

  • I LOVE says:

   ko bude pobednik toga je krim i citav svet....

 3. sumadinac says:

  ovo je zal za "mladost" ili sta je babi milo..samo pokazuje sta su ukrajinci u stvari hteli da sa krimom istrguju clanstvo u eu i NATO. rusi ih procitali a i nisu smeli da dozvole NATO bazu toliko blizu moskvi sa ogromnom logistikom u crnom moru. i teritoriju za sta su ruski carevi ratovali nekoliko vekova sa turcima. kad proradi severni tok 2 i presuse izvori od tranzita gasa doci ce im iz dupeta u glavu. ako im jos zavrnu gas iz rusije za grejanje bice u velikom problemu.

 4. M says:

  Pa,nek leti NATO preko Krima! Ako može! I preko Rusije! Ako može! Ako ne može,nek se šulja okolo! Dok može! A dalje kako kocka padne!

 5. Za Srbiju says:

  Ovaj lik je zreo za psihijatriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *