ПОЗНАТИ АРХИТЕKТ ШОKИРАО ТВРДЊОМ: Неко се много потрудио да упали катедралу Нотр Дам, стари храст не гори тако…

POZNATI ARHITEKT ŠOKIRAO TVRDNJOM: Neko se mnogo potrudio da upali katedralu Notr Dam, stari hrast ne gori tako…

22 aprila 2019

Bivši glavni arhitekt i generalni inspektor francuskih istorijskih spomenika bacio je sumnju na službenu priču da je vatra Notr Dam uzrokovana kratkim spojem električne instalacije.

Bendžamin Muton, koji je bio glavni arhitekt istorijskih spomenika u Francuskoj i nadgledao restauratorske radove na katedrali Notr Dam do 2013. godine, kaže da je malo moguće da je požer prouzrokovala neispravna električna instalacija i da je potrebno mnogo truda kako bi se zapalio stari hrast u katedrali.“Dakle, govorite nam da ova vrsta drveta ne gori tako lako?”, upitao je novinar arhitektu, piše Newswars.

“Hrast koji je star 800 godina vrlo je težak – pokušajte ga zapaliti” – rekao je Mouton.

– “Stari hrast, uopšte nije lagan. Trebalo bi puno truda da bi uspeli … To me zapanjilo.”

Upitan da iznese objašnjenje kako se požar širio tako brzo i sa takvom silinom, Muton je potvrdio da nije bilo dodatnih mera opreza koje su se mogle preduzeti kako bi se osiguralo sprečavanje takvog “brzog” požara.

“U devedesetima smo promenili svu električnu instalaciju u katedrali Notr Dam” – rekao je Mouton.

„Dakle, nije bilo mogućnosti za kratski spoj u električnim instalacijama. Obnovili smo električnu instalaciju kako bismo se uskladili sa savremenim normama, čak se išlo toliko daleko da su – postavljeni sistemi za otkrivanje i zaštitu od požara u katedrali.”

Muton je takođe otkrio da postoje dva dežurna stražara koji nadziru svaku mogućnost požara, dodajući da su tehničke i sigurnosne mere preduzete kako bi se zaštitili spomenici kao što je Notr Dam, bez presedana.

Više od milijardu evra obećano je za obnovu Notr Dama, koja će prema predsedniku Emanuelu Makronu biti obnovljena za pet godina, što je vrlo besmislena izjava s obzirom da je pitanje hoće li će on do tada biti na vlasti, i s obzirom da Žuti prsluci svakog vikenda organizuju velike demonstracije protiv njega.

(Novi-Svjetski-Poredak.com)

KOMENTARI12 komentara

 1. Ma šta mi reče says:

  Odmah sam pomislio isto. Neko od radnika je odradio posao po nalogu ili iz ličnih razloga.

 2. Zoran says:

  Globalisti imaju zelju d auniste sve religije, kazu to smeta ljudima da se zblize.

 3. Vindelanda says:

  Pare su svakako skupili, ali katedrala neće obnoviti, bar ne hrišćansku i istu kakva je bila.Inače je ne bi ni uništavali .Hrišćani još ne kapiraju da su glavna meta. Muslimani su samo kolateralna šteta.Ali svi su u službi kao Korisne budale. Koliko će milijardi biti sakupljeno biće mala tajna a nakon 5 godina ljudi će zaboraviti rokove jer će imati egzistencijalne rizike svake vrste. Boriće se za opstanak. Tada će im biti jasno ono što danas nije.

 4. Budi Bog s nama says:

  Biće dobro ako ne okrive nas Srbe za ovo i ako nas ne bombarduju, onako za svaki slučaj..

 5. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  aloooo...ama boli nas Đoka Đoković za Notre Dame!

 6. samostalan says:

  Namesteno kao i Septembar 11. Sve ce biti razotkriveno.

 7. teoretičar says:

  Iako je na početku to smislio komunizam, postalo je vrlo brzo tipično za Zapad a svi ostali prihvatili savremenu zapadnu verziju. Kada je trebalo nešto rešiti u Jugoslaviji jer to nešto ne odgovara javnoj komunističkoj pravdi, ali da se to ipak ne reši jer su krivci komunistički rukovodioci, Tito je osnivao komisije da ispitaju "slučaj". I onda dobijete stotine pretpostavki, izveštaja, komisionih rešenja, zaključaka i narod zine u čudu kako je sve to komplikovano. Na kraju se komisija ukine i srpski komunistički rijaliti mediji prestanu da pišu, televizija više ništa ne spominje i pojo vuk Srbina. Danas Srbija ima gotovo identične pa čak i nekoliko starih medija koji samo nisu komunistički rijaliti nego jednostavno rijaliti mediji. Tako sada počinje i Francuska. Oni su sve uradili, neverovatno je sve što se dogodilo i za samo nedelj dana čitaćemo na stotine verzija događaja. A u stvari, sve je vrlo prosto i nesavesno traljavo održavano iako su stukli mnogo para. Ovaj stručnjak se odmah počeo čupati kako je on ugradio sve najbolje, sve nove instalacije, kako postoje dva čuvara čija je životna dužnost da paze da se negde ne pojavi dim i tako dalje. Mora da je gadno zabrljo u ugradio jeftine instalacije pa iako nove, nesigurne i zapaljive, mora da su dali otkaz dvojici vatrogasaca kao nepotrebni trošak i samo jedna varnica je imala vremena da se rasplamsa jer niko nije pazio. Lažovi, lopovi i prevaranti. Spalili svoje sveto zdanje svojom nepažnjom i sada će biti čupanja za kose da niko ne odgovara. Javio se brže bolje baš čovek koji bi trebalo da bude prvi prozvan. To se običnim ljudima ne događa. Žena čuvar šuma zapalila uvredljivo pismo svoga švalera i nepažljivo bacila u šiprag pored sebe i za dan izgorelo pola Kolorada. Ona otrči i prijavi vatru i kaže šta je uradila. Ne znam tačno, ali mislim da će trunuti u zatvoru do kraja života. Ovaj skot što je falsifikovo bezbednost te svete štale, šta li je, neće odgovarati.

 8. triglav says:

  ovaj kao "poznati arhitekta" možda još nije čuo da iskra od zavarivanja čelika može zapaliti "stari hrast". pored i iznad krova katedrale je postavljena građevinska skela ... baš od čeličnih cevi.

 9. opet ja says:

  Plamen koji suklja 20-30 metara u vis hmmm šta je to toliko gorelo, a pri tom nisu mogli da ugase vatru duže od jednog dana??!!

  • Fantom iz Notre Dame ;-) says:

   Ma možda je neko na stolu posle pauze ostavio 2 upaljača za cigare na stolu...'naš, gasa ima unutra... :-)))

 10. zora says:

  Misljenja sam da je teroriam u pitanju i da drzava krije od naroda.

 11. Sasulja says:

  Vrlo dobro organizovano paljenje,ne mogu da verujem da Srbe nisu okrivili,jer ovo je licilo na paljenje badnjaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *